Molde vecht terug

viki meeuwis

Vrijdag en zaterdag werd de zevende speeldag in de Noorse Tippeligaen afgewerkt. Het was uitkijken naar de resultaten van Tromsø en Vålerenga. Vooral beide ploegen is het nieuwe seizoen niet al te best begonnen. Brann en Lillestrøm daarentegen blijven bovenaan de top van de tabel staan.

Molde – Fredrikstad: 4-0
Molde had een kater overgehouden aan de zware 1-3 nederlaag in Stavanger tegen Viking. Fredrikstad daarentegen zweefde nog na hun overwinning tegen de landskampioen VÃ¥lerenga van vorige speeldag. Op grond van die resultaten had FFK het beste uitgangspunt. Maar Molde probeerde de kater te vergeten door een goede wedstrijd neer te zetten.
De thuisploeg speelde goed. Aangevoerd door een sterke Daniel Berg Hestad, een goede Rob Friend en een goede debutant Øyvind Gram verpletterde het Fredrikstad. Al na elf minuten kon de grote beer uit Canada, Friend, een goede inspeelbal verder naar Madiou Konate spelen die zonder problemen kon socren. Het tweede doelpunt kwam er na een strafschop nadat Friend in de zestien meter werd neergehaald. Matej Mavric nam de penalty en scoorde. In de 64e minuut wist Friend zelf een doelpunt te versieren na goede voorbereiding van Gram. Het laatste doelpunt was een klassiek doelpunt van de Canadese spits, na een goede pass van Stian Ohr.

Sandefjord – Brann: 0-2
Sandefjord speelde een goede eerste helft maar kon weinig of geen kansen afdwingen. Al in de derde minuut kon Brann het eerste doelpunt scoren. Keeper Espen Bugge Pettersen kon een schot op doel van Winters niet tegenhouden en de bal kwam bij Sigurdsson terecht die hem in open doel werkte.
Na de pauze werden Bengt Sæternes en Charlie Miller ingebracht voor Bjørn Dahl en Migen Memelli. Miller kon verschillende keren dicht bij een doelpunt, ook Winters en Vaagan Moen kregen hun kansen. Brann speelde goed en liet Sandefjord geen kans.
In de 73e minuut kreeg Miller de kans op de winning goal. Martin Andresen via de corner naar de achterste hoek waar Miller klaar stond die de bal met een volley binnenwerkte. Hoewel Brann het spel controleerde, slaagden ze er niet in om veel kansen te versieren. Brann haalde de drie punten binnen en blijft daarmee in de top van het klassement hangen.

Tromsø - Rosenborg 1-1
Het waren twee ploegen die graag de strijd aangingen in Tromsø. De bal werd goed rond gespeeld en het tempo lag hoog. Dat hoge tempo lag ook aan de basis van het feit dat er bij tijd en wijle meer sprake was van inzet dan van mooi voetbal.
Tromsø nam in de eerste helft het initiatief en toonde inzet en enthousiasme. Het was dan ook verdiend dat ze de pauze in gingen met een 1-0 voorsprong. Het doelpunt viel na een kwartier en kwam van Lars Ivers Strand na een goede pass van Arash Talebinejad
In de tweede helft domineerde Rosenborg en werd daarvoor in de 62e minuut beloond met een goal via Storflor. Die kreeg de bal op de linkerkant toegespeeld en kon zich vollledig vrijspelen waarna hij de bal in de verste hoek knalde. Rosenborg kwam nog het dichtst bij de eindzege nadat Alexander Tettey een geweldige kans kreeg maar die liet liggen.

Odd Grenland - Lyn 2-1
Odd is de ploeg die tot nu toe het beste resultaat boekte in thuiswedstrijden. De laatste keer dat ze thuis verloren dateert van 25 mei vorig seizoen.
Lyn begon het best aan de wedstrijd, al vroeg in de eerte helft kon Magnus Powell de bezoekers via een kopbal op voorsprong brengen. Net voor het einde van de eerste helft kon Fernando de Ornelas zijn kans grijpen. Hij nam de bal mee vanop 25 meter en kon die vervolgens mooi in doel werken. Zo stond de stand bij de rust terug gelijk. Het doelpunt dat de winst verzekerde voor Odd Grenland viel in de tweede minuut van de toegevoegde tijd. Aanvoerder Pelle Nilsson schoot de bal vanop 35 meter recht in de kruising.

Stabæk - Viking 1-1
Dat Stabæk goed presteert in de Tippeligaen verrast ondertussen niemand meer, dat het magische duo Daniel Nannskog en Veigar Pall Gunnarsson het voetbal van hun leven spelen verrast ook geen kat meer en dat Stabæk desondanks met slechts een punt hun wedstrijden besluit, is ook geen verrassing meer. De wedstrijd tegen Viking verliep net hetzelfde, Stabæk verdiende de winst op basis van hun spel en de kansen die ze konden afdwingen.
Het was Viking dat na twintig minuten aan de leiding ging nadat Kovacs de openingstreffer scoorde. Amper een kwartier later kon Veigar Pall Gunnarsson, die geheel vrijstond, de bal in de rechtse hoek zetten. Zelfs al speelde de thuisploeg net onder hun gebruikelijke niveau toch hadden ze de drie punten moeten kunnen binnenhalen. Viking daarentegen moest het vooral hebben van Nhleko en Kovacs maar de creativiteit op het middenveld ontbrak waardoor ze op de belangrijke momenten niet konden toeslaan.

HamKam - Start 2-2
De wedstrijd tussen Ham-Kam en Start was geen hoogstaande match. De thuisploeg kon twee keer scoren op stilstaande fasen. Kristoffer Hæstad kon de bezoekers in de tiende minuut op voorsprong brengen. Een corner voor Start werd door de verdediging van Ham-Kam met een kopstoot weggewerkt. De bal kwam terecht op het hoofd van Kristoffer “Doffen” Hæstad die de bal in doel kopte. Op het half uur viel de gelijkmaker via de Zweed Marcus Ringberg die een corner van Jan Michaelsen in doel kon koppen.
Vlak voor rust wst Corrales nog te scoren met een vrije trap vanop 20 meter, de bal ging over de muur en links in het doel, onhoudbaar voor keeper Rune Nilsen. Ham-Kam ging dus met een 2-1 voorsprong de rust in.
In de tweede helft viel doelman Ivar Rønningen uit met een blessure en moest Svein I. Haagenrud, de reservekeeper het veld op. Dat was geen al te groot succes. Al meteen bij zijn eerste reddingspoging ging het mis. Jon Midttun Lie met een vrije trap die bij Marius Johnsen terecht kwam, Haagenrud stoof uit zijn goal, maar veel te ver zodat het een makkie was voor Johnsen om de bal in het lege doel te schieten. Geen van beide ploegen speelde echt goed, de nadruk lag vooral op de fysieke kracht met veel stilstaande fases

Vålerenga – Lillestrøm: 0-1
Michael Mifsud was de man van de match, hij scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd tussen VÃ¥lerenga en Lillestrøm. Dat doelpunt viel al in het eerste kwartier. De verdediging van VÃ¥lerenga probeerde de bal voor doel weg te werken maar de bal kwam bij Mifsud terecht die Jarl Andre Storbæk opzij zette, voor hij de bal door de benen van André Muri speelde en de bal voorbij een kansloze Arni Gautur Arason zette. VÃ¥lerenga was nochtans goed begonnen maar na dat doelpunt nam Lillestrøm de match over. Zij scoorden niet meer maar konden wel de beste kansen bijeenspelen.
VÃ¥lerenga ontwaakte pas terug in de tweede helft maar kon nooit echt de druk op de bezoekers zetten en kwam nooit in balbezit en kon dus geen doelkansen afdwingen.
Twee minuten voor het einde van de wedstrijd kwam er een inworp van Jan Derek Sørensen vanop links. Shane Stefanutto probeerde de bal in het eigen strafschopgebied onschadelijk te maken waarbij de bal op zijn hand terecht kwam. Hands dus, wat ook vrij duidelijk was maar de ref liet verder spelen. Dat was meteen heet einde van de wedstrijd, puntenloos voor Vålerenga, Lillestrøm daarentegen blijft imponeren.