Schop eens José Antonio Reyes onderuit

Harald Berings
| 0 reacties
Schop eens José Antonio Reyes onderuit
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het Stade de France heeft wat met grote finales. Op nauwelijks acht jaar tijd werden er onder andere de legendarische WK-finale tussen Frankrijk en Brazilië (1998) en de CL-finale tussen Real Madrid en Valencia (2000) uitgevochten. Tot twee keer toe werd het 3-0. Ook vanavond wordt er weer een heuse voetbalfinale afgewerkt in de grootste Franse voetbalarena. FC Barcelona probeert na Sevilla de tweede Spaanse club te zijn die dit jaar een Europese beker in de prijzenkast mag zetten. Al zal Arsenal zich in haar allereerste Champions League-finale niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. Morgen wordt dus om de absolute hoofdprijs gevochten, maar enkele 'troostprijzen' zijn al uitgedeeld. 

Zo is er de titel van topschutter. Als Ronaldinho Gaucho morgen meer dan twee keer de Engelse netten doet golven, mag hij een zoveelste trofee aan zijn palmares toevoegen. Indien niet, dan gaat Milan-spits Andriy Shevchenko met de eer lopen. Hij scoorde dit seizoen al negen keer in het shirt van de Rossoneri. Op de derde plaats wordt David Trezeguet (6 goals) bedreigt door Thierry Henry en Samuel Eto'o (beiden 5 doelpunten). De Kameroense spits van Barça voert daarnaast ook nog eens het klassement van de assists aan, met vier stuks. Dat zijn er evenveel als Ajax-middenvelder Steven Pienaar en ploegmaat Ronaldinho.

Andriy Shevchenko mag dan wel topschutter zijn, hij had daar toch flink wat pogingen voor nodig. Zo schoot de Oekraïner maar liefst 30 keer op het vijandige doel. Ronaldinho had 21 schoten nodig voor zijn zeven doelpunten. Inter-aanvaller Leite Adriano was de minst efficiënte trapper van allemaal. Hij vuurde zo'n 34 schoten af, waarvan er 23 hun doel misten. De UEFA houdt alles bij, dus ook het aantal keren dat een speler afgevlagd werd voor buitenspel. Opvallend daarbij is dat Juventus-spitsen Zlatan Ibrahimovic en David Trezeguet dat klassement leiden, met samen wel 44 keer stuks. Bankzitter Alessandro Del Piero staat zelfs op de vijde plek.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Zo ook de sterren in de Champions League. Geen enkel speler liep tegen een tweede rode kaart aan. Juventus-spelers Pavel Nedved en Patrick Vieira verzamelden het grootste aantal gele kartonnetjes, vijf in totaal. De twijfelachtige eer van 'vuilste speler' gaat dit seizoen al met zekerheid naar Gennaro Gattuso, van AC Milan. Rhino ging tijdens deze editie 37 keer in de fout. 

Opvallend is ook dat het niet de verdedigers, maar de spitsen zijn die in dit klassement het meest vertegenwoordigd zijn. Thierry Henry, Jefferson Farfán, John Carew en Zlatan Ibrahimovic: allemaal zijn ze in de top-10 terug te vinden, terwijl Giovanni van Bronckhorst de enige verdediger is bij de eerste vijftien. Het grootste slachtoffer werd dan weer José Antonio Reyes. De lichtvoetige Spanjaard moest het tot 45 maal toe ontgelden. Verder in die lijst vinden we vooral technische wonderen als Deco, Kaká, Riquelme, Ronaldinho, Figo en jawel hoor... Gennaro Gattuso.

Op clubniveau vinden we ook opvallende resultaten. Zo bleken de defensies van ons eigen Anderlecht en Club Brugge beter gewapend dan die van Real Madrid, die in verhouding tot het aantal wedstrijden vaker een doelpunt moesten incasseren. Op vlak van balbezit spannen onze noorderburen uit Amsterdam de kroon. Ajax slaagde erin de bal 276 minuten lang in de eigen rangen te houden, goed voor een gemiddelde van 58%. Het doet daarbij net iets beter dan Real Madrid.

Fair zijn ze wel, onze vaderlandse deelnemers. Zowel Club Brugge als Anderlecht vinden we bovenaan de Fair Play-ranking terug. Een goed teken, hoewel vooral paars-wit volgens sommige kenners wel eens als 'te braaf' werd bestempeld. Misschien moet onze kampioen dan maar een voorbeeld nemen aan de Rangers of Juventus. De Schotten deden hun reputatie van hard voetbal alle eer aan en gingen met het grootste foutenaantal lopen, terwijl de Italianen maar liefst vijf rode kaarten incasseerden.

Het was ook deze keer weer een doelpuntenrijke editie. In totaal vonden al 282 ballen hun weg naar het net. Het grootste deel daarvan (54) werd gescoord in het laatste kwartier. Krijgen we ook dit jaar weer zo'n finale vol goals en dramatiek, of wordt het een spannende maar gesloten wedstrijd zoals in 2003? Morgen omstreeks de klok van elf weten we wie zich 'Champions League Winners 2006' mogen noemen...
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties