Analyse Seizoensanalyse Anderlecht

Rudi Zeelmaekers
| 0 reacties
Seizoensanalyse Anderlecht
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

De beste van het land
 
Hoewel de club met het grootste budget ons slechts met mondjesmaat verwende met sprankelend voetbal zijn ze er toch weer in geslaagd om zich tot titelhouder te kronen. Voor Anderlecht meteen de 28e landstitel. De Brusselaars mogen zich het team noemen dat de minste steken liet vallen. Trainer Franky Vercauteren moet bange avonden beleefd hebben in zijn dug-out, zeker wanneer zijn manschappen de gevraagde orders niet uitvoerden. Of was het eerder een zaak van niet kunnen uitvoeren? Feit is wel dat er binnenskamers hard werd gewerkt om de tekortkomingen in het team weg te werken. Dit leverde op de laatste speeldag alsnog de titel op zodat louter statistisch kan worden gesteld dat de doelstellingen werden bereikt.
 
Tekortkomingen
 
Met argusogen werd gevolgd wie de problemen van Anderlecht kon oplossen. Het doelmannenprobleem uit een nog niet zo gek lang verleden zou verholpen worden door de komst van Silvio Proto. Voor het begin van het seizoen werd hij met de nodige heisa overgenomen van La Louvière. Proto moest de strijd aangaan met Zitka. Hoewel de nationale doelman bij zijn eerste wedstrijden voor paarswit niet altijd even secuur keepte, wist hij toch zijn basisplaats veilig te stellen voor het overgrote deel van het seizoen. Het middenveld werd versterkt met de komst van Mitu en Delorge, echter zonder de verwachting te koesteren dat dit van Lierse overgenomen duo Anderlecht naar een hoger niveau zou kunnen tillen. Hiervoor werd immers Bart Goor terug naar het Astridpark gehaald. In het aanvallend compartiment werd het vertrouwen gesteld in Jestrovic, Mpenza en Akin. Pujol werd gehuurd van Nantes maar belandde vaak op de bank of zelfs ernaast. Het was duidelijk dat Anderlecht voorin een probleem had. Het middenveld kon geen beroep doen op een aanvaller die de bal kon bijhouden om zo alle linies te kunnen laten aansluiten.

Het hoeft geen betoog dat, tijdens de terugronde, met de komst van de Argentijn Frutos dit probleem grotendeels werd verholpen. De vergelijking met Jan Koller werd snel gemaakt maar Frutos is ondanks zijn grote gestalte toch een ander type spits die iets minder zijn lichaam gebruikt maar toch een neus voor goals bleek te hebben. Ondertussen was Jestrovic versast aan Al-Ain, een ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ook kon Vercauteren lange tijd geen beroep doen op de geblesseerde Tihinen. Deze werd niet alleen achterin gemist maar ook vooraan om af en toe zijn goaltje mee te pikken. Kompany was dan weer te vaak geblesseerd zodat Vercauteren vaak zijn elftal moest wijzigen.

Teleurstelling
 
De grootste teleurstelling van het seizoen moet de bekeruitschakeling tegen tweedeklasser Geel zijn geweest. De ploeg van Peter Maes kwam in het Constant Van den Stock Stadion een scoreloos gelijkspel uit de brand slepen. De afsluitende strafschoppenreeks werd in het voordeel van Verbroedering Geel beslecht zodat Anderlecht al in de eerste ronde van de beker van België sneuvelde.

Champions League
 
Ook dit seizoen was Anderlecht erin geslaagd om zich te plaatsen voor de Champions League. In de eerste voorronde werd Neftchi Baku met ruime 5-0 cijfers geklopt zodat de verplaatsing naar Azerbeidjan enkel maar een verplicht nummertje werd. Nadien werd zowel thuis als uit tegen Slavia Praag gewonnen. Anderlecht kende met Chelsea, Liverpool en Real Betis een loodzware groep. Enkel met Real Betis leken de Brusselaars te kunnen concurreren maar thuis werd wel verloren met 0-1. Het zag er naar uit dat Anderlecht ook deze Champions League zou afsluiten zonder punten, en zelfs zonder doelpunten na verlies in de eerste vijf wedstrijden. Op de laatste speeldag op het veld van Real Betis zorgde Kompany dan toch voor het verlossende doelpunt en drie punten.
 
Toch een prijs
 
Dat de competitie superspannend is geweest tot de laatste speeldag kan niemand ontkennen. Tot de laatste wedstrijd was immers nog niet beslist wie de titel zou binnenhalen. Anderlecht kende een behoorlijke start waarbij de topploegen nooit ver uit mekaars buurt waren in het klassement. Telkens één van de titelkandidaten de kans kreeg om de kloof verder uit te diepen werd deze kans vakkundig de nek omgewrongen. De onderlinge confrontaties met Standard en Club Brugge waren niet doorslaggevend voor het eindklassement. Anderlecht speelde immers gelijk tegen Club Brugge, maar in het Jan Breydel Stadion werd weer gewonnen. Ook tegen de Luikenaars haalde Anderlecht een evenwichtig resultaat: 2-0 verlies buitenshuis, een even grote winst op eigen veld. Naarmate de competitie vorderde werd duidelijk dat de ploeg die de minste fouten zou maken tegen de “kleinere” ploegen als grote winnaar uit de bus zou komen. Op de laatste speeldag moest Anderlecht de titel binnenhalen door te winnen van seizoensrevelatie Zulte Waregem. De jongens van Frank Dury werden met 3-0 cijfers huiswaarts gestuurd zodat paars-wit zich kon opmaken voor een nieuwe landstitel. Dit was tevens een bekroning voor Zetterberg die hierdoor bij “zijn Anderlecht” afscheid mocht nemen van het professioneel voetbal als speler.
 
Vooruit kijken

In het Constant Van den Stock stadion zijn ze al volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Anderlecht roert zich op de transfermarkt en haalde opnieuw Argentijns talent naar Brusselse bodem. Leiva en Biglia mogen er zich de komende maanden bewijzen. Ahmed Hassan komt over van Besiktas. Wat met Baseggio? Komt hij terug of wordt hij opnieuw uitgeleend of verkocht? Ook Jelle Van Damme zou een contract tekenen bij de landskampioen.

Niet alleen op het vlak van de inkomende transfers is er beweging. Gaat Kompany blijven? Zal Tihinen er toch nog een jaartje bij doen? Zal volgend seizoen Wilhelmsson nog zijn kunstjes mogen tonen op de Belgische velden? Het ene zal vaak van het andere afhangen maar Anderlecht heeft genoeg troeven in handen om het volgend jaar minstens even goed te kunnen doen. [AN]
        
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties