Analyse Germinal Beerschot

Luc Goderis
Germinal Beerschot

Na de heenronde parkeerde Marc Brys zijn paars-witte trein op een zorgenloze 8ste plaats in de linkerkolom.  Geen plaats in de beoogde subtop, maar ook geen degradatiezorgen zoals vorig jaar.  Desondanks was het sinds augustus nooit rustig op Het Kiel.

Juni 2006 : Sterke-Lé

Tijdens het tussenseizoen verruilde François Sterchele Sporting Charleroi voor Germinal Beerschot.  De Waalse spits was bij de Carolo’s de revelatie van het seizoen.  In zijn eerste jaar op het hoogste niveau vond hij meteen negen maal de weg naar doel.  De verwachtingen bij zijn overgang naar Antwerpen heeft hij helemaal ingelost.  Op de eerste speeldag bezorgde hij Germinal Beerschot met zijn eerste officiële doelpunt in paars-wit shirt al meteen drie belangrijke punten.  Na vijftien speeldagen zit hij al aan negen treffers en behoorde hij tot de smaakmakers van Jupiler League.  Sterchele is de ontbrekende factor die de ploeg vorig jaar ontbrak : techniek, snelheid en een neus voor doelpunten.  Bovendien is hij een charismatische voetballer die het publiek perfect weet te bespelen.  Een afwerker op twee fronten die Germinal Beerschot na Nieuwjaar naar de beoogde top vijf-plaats moet loodsen.

5 augusuts 2006 : Controverse in het Astridpark
Anderlecht – Germinal Beerschot : 1-0

Anderlecht – Germinal Beerschot was zonder meer de meest besproken wedstrijd van de tweede speeldag.  Acht gele kaarten en één rood karton.  Een discutabele en beslissende strafschop voor Anderlecht omgezet door de Egyptenaar Hassan en een mogelijke strafschop voor Germinal Beerschot die niet op de stip wordt gelegd.  Kop van Jut : ref Laurent Colemonts.  Een déjà-vu gevoel maakte zich meester over al wat paars-wit gekleurd en Antwerps was.  Bijna twaalf maanden geleden gingen Brys en zijn jongens 3-1 tenonder tegen de Brusselaars.  De meest besproken fase was echter een niet gefloten strafschop voor Germinal Beerschot, de ultieme mogelijkheid om de bordjes terug op gelijke hoogte te brengen door de neus geboord.  Vincent Kompany gaf na de wedstrijd ruiterlijk toe dat een strafschop een juiste beslissing was geweest.  Een pleister op een houten been.  In de recentste confrontatie moest de goede wedstrijd de pijn verzachten.

30 september 2006 : Op Het Kiel is ’t carnaval !
Germinal Beerschot – Excelsior Moeskroen : 6-2

Het was 21u43 toen "E Viva Losada" door het Olmypisch Stadion galmde.  De Argentijnse aanvaller startte voor het eerst in de basis en bedankte coach Brys met drie doelpunten. Brys genoot en gunde Losada een applausvervanging.  Een furieuze start zorgde na 6 minuten al voor een 2-0 voorsprong.  Custovic milderde nog, maar na de pauze ontbonden de Ratten hun duivels.  Tweemaal Sterchele, De Wilde en de derde treffer van Losada bezorgden de stadionomroeper een schorre keel.  De ploeg leek de klap van de voorgaande week goed verwerkt te hebben.  Toen ging het in Brugge in de allerlaatste minuut mis.  Gaetan Englebert bezorgde de talrijk meegereisde fans een zware kater. Diezelfde fans zouden 's anderendaags met hetzelfde gevoel kennis maken.

14 oktober 2006 : De misser van Cavens
Lokeren – Germinal Beerschot : 0-0

Germinal Beerschot was slechts een schim van de ploeg die twee weken eerder Moeskroen oppeuzelde.  Cavens kreeg de grootste kansen om de wedstrijd te beslissen, maar hij miste tot tweemaal toe.  De ‘Mannekes’ handhaafden hun mooie vijfde plaats in het klassement, maar de eerste alarmklokken luidden al.

21 oktober 2006 : Op de paal !  Op de paal !
KV Mechelen – Germinal Beerschot : 0-0 (n.v. 1-0)

De bekerdroom spatte uiteen op de paal.  Jurgen Cavens bediende met een listige doorsteekpass Francois Sterchele, maar het vizier van de topschutter stond niet perfect afgesteld en hij zag zijn poging op de paal stranden. Twintig minuten later doorprikte Charaï volledig de droom van de supporters.  De alarmklokken uit Lokeren leken Het Kiel nog niet bereikt te hebben.  Ondanks de mogelijkheden op de kwalificatie bracht Germinal Beerschot te weinig om daar echt aanspraak op te mogen maken.

28 oktober 2006 : Diep, dieper, diepst
Germinal Beerschot – Charleroi : 1-1

Een schande !  Germinal Beerschot gaf in de slotminuten van de wedstrijd tegen acht Zebra’s onbegrijpelijk een 1-0 voorsprong weg.  Na Lokeren en KV Mechelen kregen Brys en zijn spelers een nieuwe klap te verwerken.  Een klap die ze zichzelf die avond hadden toegediend.  Colman liet de supporters al snel dansen waarna de bezoekers de teugels verloren en in amper twintig minuten drie rode kaarten pakten.  Niemand slaagde er echter in de voorsprong uit te diepen en in de slotfase kroop iedereen als angsthazen achteruit. Defays strafte de verdedigende instelling af en bezorgde Charleroi een onverhoopt punt.  De ploeg nam haar verantwoordelijkheid niet, maar bij de supporters hadden Brys en voorzitter Jos Verhaegen de boter gegeten.

18 november 2006 : De verrijzenis van De Wilde
Lierse – Germinal Beerschot : 2-3

Na een zware nederlaag op Genk (4-0) en nieuw puntenverlies thuis tegen Zulte Waregem (1-1) was er licht aan het einde van de tunnel.  In de slotfase toonde Germinal Beerschot zich weerbaar en boog het een 2-0 achterstand tegen Lierse om in een 2-3 overwinning. Zeventig minuten lang een matige wedstrijd van paars-wit, maar een ongelooflijke climax, met dank aan de broedermoord van Bjorn De Wilde, zorgde voor uitgelaten taferelen in het bezoekersvak op Het Lisp.  De Wilde, ex-Lierse speler, verving tijdens de rust Dickson en bezegelde in de allerlaatste minuut het lot van de Pallieters.  Een week later krijgt hij een basisplaats cadeau maar tegen Standard zijn De Wilde en ploegmaats niet opgewassen.  Nog een week later toonde hij wel zijn nut voor de ploeg.  Tegen Cercle bood hij spitsbroeder Sterchele zijn achtste doelpunt van het seizoen op een schoteltje aan.  Diezelfde Sterchele trapte Cercle volledig knock-out.  Met zes op negen leek de paars-witte trein weer vertrokken.