Analyse Genk voorlopig in pole positie

Kristof Blomme
Genk voorlopig in pole positie

Racing Genk heeft op de 23e speeldag een beetje afstand genomen van Anderlecht. De Limburgers wonnen in het eigen Fenixstadion van Roeselare, terwijl paars-wit bij Lokeren niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel. Met nog elf speeldagen te gaan telt Genk nu twee punten voorsprong. Genk ontvangt de grote rivaal bovendien nog in eigen huis. In de strijd om de derde plaats deed Standard de beste zaak. Dichtste belager Gent ging immers de boot in. Onderin lijkt 'operatie redding' hopeloos voor Lierse na een thuisnederlaag tegen Cercle Brugge.

Racing Genk is de koning van de vroege doelpunten, dat bewees het ook dit weekend. Tegen Roeselare bracht Soetaers zijn ploeg na amper drie minuten op voorsprong. Genk walste nadien niet over de tegenstander, maar na de pauze werd het uiteindelijk toch nog 3-0. Coelho scoorde zijn eerste doelpunt voor Genk, met de hulp van doelman Sierens. Ook de 17-jarige invaller Jelle Vossen pikte nog zijn doelpuntje mee. Indien Genk de partij bij Beveren volgende week tot een goed einde brengt ontvangt het Anderlecht met minstens twee punten voorsprong.

Paars-wit speelde opnieuw een zwakke wedstrijd. Vooral de eerste helft op het veld van Lokeren was dramatisch. Vlak voor de pauze bracht Gregory Dufer, uitgeleend door Club Brugge nota bene, de thuisploeg op voorsprong. Na de rust drukte Anderlecht wel, maar scoren leek het niet meer te doen. Tot in de laatste minuut die dekselse Nicolas Frutos de bal toch nog tegen de touwen kreeg na doorkoppen van Juhasz. Volgende week ontvangt Anderlecht Charleroi. Paars-wit moet de troepen van Mathijssen kloppen om met een gerust hart naar het Fenixstadion te trekken.

In de strijd om plaats drie deed Standard een goede zaak. De Rouches wonnen simpel bij Brussels met 0-3. Bij afwezigheid van het spitsenduo De Camargo - Jovanovic mocht Ali Lukunku nog eens zijn kwaliteiten laten bewonderen. Hij deed dat met bravoure. Lukunku scoorde zijn tweede en derde treffer van het seizoen. Uiteindelijk legde Conceiçao vanop de stip de eindstand vast. Standard volgt nu op vijf punten van Anderlecht, het nummer twee in de stand. AA Gent, dat op drie punten volgde van Standard ging zondagavond onderuit bij Zulte Waregem. Vlak voor de pauze scoorde de thuisploeg twee keer via Sergeant en Dosunmu. Hoewel Gent vlak na de pauze kon tegenprikken via Svetlicic kwam het die klap nooit meer te boven. Even later zorgde, opnieuw Sergeant immers voor de derde treffer. Olufade verzilverde een kwartier voor het einde nog een strafschop, maar verder dan de aansluitingstreffer kwam Gent niet meer. Het telt nu, na een 0/9, al een achterstand van zes punten op Standard.

Club Brugge klopte Sint-Truiden met het kleinste verschil, 1-0. Club kreeg heel wat kansen, maar toch viel het schrijnend gebrek aan zelfvertrouwen op. Zowel Ishiaku als Van Heerden troffen de paal. Uiteindelijk zorgde invaller Yulu-Matondo met zijn zesde van het seizoen voor de ontlading enkele minuten voor affluiten. Club nadert tot op één punt van Gent. Ook Charleroi pakte in de slotminuut de drie punten. Op eigen veld kwam het verdiend op achterstand tegen Beveren na een doelpunt van Gervinho. Diezelfde Gervinho wrong nadien nog enkele grote kansen de nek om, terwijl Dissa niet kon scoren vanop elfmeter. Aan de overkant vergaten ze de kansen niet af te maken. Eerst maakte Akpala gelijk. In de laatste minuut zorgde Akgül met de arm voor de 2-1 eindstand. Charleroi staat met Club gedeeld vijfde.

Onderin het klassement tekende Lierse zowat het eigen doodsvonnis. Een ontstellend zwakke thuisploeg ging onderuit tegen Cercle Brugge met 0-2. De Smet en Boi zorgden voor de doelpunten. Na de match was coach Rekdal zeer hard voor zijn spelers, hij noemde het 'derdeklasseniveau'. Lierse telt nog steeds een achterstand van acht punten op Beveren. Volgende week trekken de Pallieters naar AA Gent in de wetenschap dat het dringend weer moet winnen om nog een kleine kans te maken op het behoud.

Nog onderin de klassering deelden Moeskroen en Bergen de punten in een Hengouwse derby. Moeskroen kwam tot twee keer toe op voorsprong via Dugardein en Niçoise. Bergen kwam tot twee keer toe terug, de tweede keer zelfs met tien man na de uitsluiting van Ragued. Hij werd al voor de tweede week op rij uitgesloten na evenveel doodschoppen. Nicaise en Rabesandratana, in de slotminuut, scoorde voor Bergen. In de middenmoot deelden ook Westerlo en Germinal Beerschot de punten. Delen bracht zijn ploeg vlak na de pauze met de kop op voorsprong na een fout van doelman Luciano. Tien minuten later bracht Sterchele de bordjes in evenwicht na voorbereidend werk van Cavens. Westerlo telt nog steeds vier punten meer dan Germinal Beerschot.