Super Sunday in Engeland

Kristof Blomme
| 0 reacties
Super Sunday in Engeland
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zondag staan in Engeland de grote 4 tegenover elkaar. Leider Arsenal ontvangt op Highbury Chelsea, dat drie punten achterstand telt. Op Anfield staan met Liverpool en Manchester United bovendien twee aartsrivalen tegenover elkaar.

De grote vier lossen elkaar dit seizoen voor geen vin. Arsenal, dat het best aan het seizoen begon, telt voorlopig één punt meer dan Manchester United. Chelsea volgt op drie punten van de Gunners. Liverpool heeft zeven punten minder, maar het heeft wel nog een wedstrijd tegoed. Zondag staan de vier mastodonten tegenover elkaar met als inzet de leidersplaats. 

Op Highbury kruisen Arsenal en Chelsea de degens. Arsenal begon ijzersterk aan het seizoen met de jonge Spanjaard Fabregas als grote patron. De laatste weken kreeg manager Wenger echter af te rekenen met wat blessures. Meteen werd de zwakte van dit Arsenal blootgelegd. De kern lijkt niet breed genoeg om tot het einde van het seizoen mee te draaien, tenzij in januari de centen bovengehaald worden. Afgelopen zondag werd voor het eerst dit seizoen verloren, Middlesbrough was met 2-1 te sterk. Hierdoor konden de grote rivalen weer in de wielen kruipen. 

In tegenstelling tot Arsenal heeft Chelsea een heel woelig seizoensbegin achter de rug. Succestrainer Mourinho zette, tot afgrijzen van zowel supporters als spelers, een stap opzij. Avram Grant werd door Abramovich aangesteld als opvolger. Hij maakte een valse start, want de eerste wedstrijd tegen Manchester United ging meteen verloren. Toch konden de Blues zich herpakken. In de zestien daaropvolgende matchen werd niet meer verloren. Dankzij deze reeks kon het weer aansluiting vinden met de leiders en kon het zich bovendien plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League.

Bij Arsenal maakte Van Persie zijn rentree tegen Steaua Boekarest. Hij ondervond geen reactie en is dus fit voor de clash. Dat andere goudhaantje Fabregas trainde vrijdag met de groep mee. Ook hij begint dus allicht aan de wedstrijd. Flamini en Hleb zijn twijfelgevallen, terwijl Walcott zeker aan de kant blijft. Chelsea mist Ballack en Drogba wegens blessures. Essien staat dan weer geschorst aan de kant. Carvalho en Malouda kunnen allicht klaargestoomd worden voor deze opdracht. 

Op de persconferentie was er veel te doen rond Ashley Cole. De verdediger was in het verleden, tot de zomer van 2006, immers actief voor Arsenal en keert nu voor het eerst terug naar de heimat. "Ik wil dat de supporters achter onze ploeg staan en zich niet concentreren op Ashley Cole", neemt Arsène Wenger zijn vroegere poulain in bescherming. "Hij is hier opgeleid, hij heeft het goed gedaan en dus willen we hem goed ontvangen." Ook Avram Grant maakt zich niet druk om Cole. "Ik denk enkel aan de kwaliteit en Cole brengt die kwaliteit in de ploeg. Als ik hem nodig heb, dan speelt hij. Hij heeft veel ervaring en zal zich niet van de wijs laten brengen door het publiek", is de Israëliër duidelijk. 

Ten noordwesten van Londen treffen aartsrivalen Liverpool en Manchester United, de twee meest succesvolle clubs in Engeland, elkaar op Anfield Road. Beide steden bevinden zich op een boogscheut van elkaar. Bovendien lusten de Liverpudlians en de Mancunians elkaar rauw. Deze enorme rivaliteit tussen beide supportersclans geeft deze wedstrijd nog een extra dimensie. Ook Sir Alex Ferguson vindt deze confrontatie de mooiste die er op de Engelse velden te zien is. "Dit is een wedstrijd afgezonderd van alle andere", aldus de Schot. "Je hebt de geografie, de geschiedenis van de clubs, de mogelijkheden van de spelers, de competitie, de passie en de schitterende supporters. Je moet een man zijn om stand te houden in die heksenketel. Als je een lammetje bent, dan ga je eraan!"

Liverpool leed voorlopig amper één nederlaag in de Premier League. Net als Arsenal liep het afgelopen weekend tegen de lamp. Reading bleek te sterk met 3-1. Er werd wel zes keer gelijk gespeeld, waarvan vier keer op Anfield Road. Toch zitten Gerrard en co nog goed in het kielzog van de eerste drie. In de Champions League liep het oorspronkelijk minder goed. In de eerste drie wedstrijden werd amper één punt gepakt. Bovendien kreeg manager Benitez ruzie met de Amerikaanse eigenaars van de club omdat die niet van plan zijn de portefeuille open te trekken tijdens de winterstop. De volgende matchen stond Liverpool onder hoogspanning, maar de spelers zetten de scheve situatie probleemloos recht met monsterzeges tegen Besiktas, Porto en Marseille. 

Bij Manchester United verloopt alles voorlopig naar wens. Na een lastig seizoensbegin, één punt tijdens de eerste drie wedstrijden, knokte het zich terug in de competitie met enkele kleine overwinningen. Sindsdien ging het enkel maar crescendo onder impuls van Ronaldo, die zijn niveau van afgelopen seizoen moeiteloos kon doortrekken, en icoon Giggs. In de Champions League werd een fel verjongd United nipt van het maximum gehouden door AS Roma. 

Liverpool treedt aan zonder Agger en Pennant. Of Finnan fit raakt zal nog moeten blijken. Goed nieuws is er wel van Xabi Alonso. De Spaanse middenvelder keert na twee maanden blessureleed terug in de kern. Bij United zijn enkel de langdurig geblesseerden Neville, Silvestre, Scholes en Park uitgeschakeld. Hargreaves blijft sukkelen met kleine pijntjes, maar zal wel fit raken. O'Shea, die United afgelopen seizoen de overwinning bezorgde, is licht twijfelachtig, maar ook hij wordt in de kern verwacht. 

Bij Liverpool is men de confrontatie van vorig seizoen nog niet vergeten. Toen ging United in de slotseconden winnen op Anfield, terwijl Liverpool de match domineerde. "We waren toen veruit de betere ploeg. Indien het een gelijkspel geworden was, dan konden we er nog enigszins vrede mee nemen. Om in de slotminuut nog een doelpunt te slikken was erg. Je verliest nooit graag, maar tegen een topclub en er rekening mee houdend hoe alles gegaan is, was erg ontgoochelend", aldus Benitez. Hoewel er respect is voor de tegenstander denkt de Spaanse manager nu wel te kunnen winnen. "We hebben respect voor hen, want het is een ervaren ploeg, maar we geloven in onszelf. We hebben vertrouwen dat we de match kunnen winnen, vooral op Anfield."

In de schaduw van deze twee klassiekers wordt er uiteraard ook op de andere velden tegen de bal getrapt. Portsmouth, dat knap vijfde is, staat tegenover Tottenham. De Spurs staan onder hun waarde geklasseerd, op de vijftiende plaats, en moeten dus dringend punten pakken. Nog in de middenmoot moet Everton op bezoek bij West Ham. De Hammers kunnen naderen tot op twee punten van de tegenstander. Everton moet dan weer winnen om de aansluiting met de subtop niet te verliezen. Onderin staan Fulham en Sunderland, gedeeld zeventiende, voor belangrijke thuismatchen tegen respectievelijk Newcastle en Aston Villa. Wigan, dat vier punten achterstand telt op de eerste niet-degradatieplaats, moet op eigen veld Blackburn zien te verschalken. Derby tenslotte, dat amper zes punten kon pakken, kan zich geen misstap meer veroorloven tegen Middlesbrough.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties