UEFA en FIFA verzoenen zich met G14

Nico Wieme
| 0 reacties
UEFA en FIFA verzoenen zich met G14
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Wereldvoetbalbond (FIFA) en de Europese voetbalfederatie (UEFA) hebben in Zürich samen met de vertegenwoordigers van enkele ploegen een intentieverklaring ondertekend waarin ze beloven beter met de Europese topclubs te zullen gaan samenwerken.

Een van de gevolgen van deze verklaring is het opdoeken van de G14, de vereniging van de achttien machtigste Europese voetbalclubs. Sinds op de oprichting in 2000 leefde deze groep in onmin met de UEFA en FIFA. Deze vereniging zou nu vervangen worden door een commissie van ongeveer 100 clubs uit de 53 bij de UEFA aangesloten landen.
 
Rechtszaken
In maart 2006 kwam de G14 in het nieuws door een rechtszaak die werd aangespannen tegen de FIFA. Hierin ging het om compensatie voor de afwezigheid van topspelers door blessures die tijdens interlandwedstrijden zijn opgelopen. Aanleiding was een klacht van Sporting Charleroi. De Karolo’s eisen van de FIFA 615 955 euro schadevergoeding omdat een ex-speler, de Marokkaan Abdelmajid Oulmers, zich bij een interland in november 2004 tegen Burkina Faso zwaar blesseerde. De UEFA en FIFA eisen nu wel dat alle hangende klachten tegen hen door de G14 teruggetrokken worden.
 
Financiële vergoeding
In een persmededeling, die door de verschillende bonden wordt verspreid, luidt het als volgt: “De UEFA en FIFA verbinden zich – behoudens de toestemming door de betreffende commissies – tot financiële schadevergoeding van clubs voor het ter beschikking stellen van spelers voor Europese en Wereldkampioenschappen.” Met andere woorden, de clubs zullen vanaf nu financieel vergoed worden als zij spelers afstaan aan hun nationale ploeg.
 
Stap voorwaarts
FIFA-president Joseph Blatter (foto) noemde de zitting richtinggevend en een keerpunt in het moderne voetbal. “Dit is een bijzondere dag. De clubs als fundament en voedingsbodem van het voetbal maken eindelijk deel uit van de voetbalpiramide. Deze intentieverklaring betekent een geweldige stap voor het voetbal.”
 
Ook UEFA-baas Michel Platini toonde zich verheugd. “De eisen van de clubs om meer gehoord te worden en betrokken te zijn – ook op financieel gebied – zijn terecht. De intentieverklaring die we vandaag getekend hebben, is daarom geen politieke, maar een logische stap.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties