Zenit wint met z'n achten in Den Haag

Luc Goderis

ADO Den Haag heeft gisteren in eigen huis een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zenit St Petersburg met 0-1 verloren. De Russische kampioen kwam al heel vroeg in de wedstrijd op voorsprong, een stand die ook na negentig minuten op het scorebord stond.

Het team van Dick Advocaat nam een blitz-start en stond al na vier minuten op een 0-1 voorsprong. Pascal Bosschaart verslikte zich in Pavel Pogrebnyak en leed daardoor onnodig balverlies.  De Rus bediende de vrijstaande Anatoliy Tymoschuk (foto), die raak schoot.

Al vrij snel na het openingsdoelpunt mocht Tymoschuk gaan douchen.  De Oekraïense aanvoerder van Zenit trapte na richting Bossschaart en mocht van de scheidsrechter meteen inrukken.  Ondanks hun numerieke minderheid bleven de Russen aartsgevaarlijk en waren verschillende keren zelfs dicht bij de 0-2, maar doelman Stefan Postma lag een paar keer goed in de weg.  Aan de overzijde behoedde zijn collega Vyacheslav Malafeev, kort voor de pauze, zijn team voor de gelijkmaker toen hij een schot van Roel Stoffels met de vuisten redde.

Na de herneming bracht ADO Den Haag-trainer Wiljan Vloet een aantal verse krachten in het veld, maar dat bracht niet veel zoden aan de dijk.  Doelpunten kregen de ruim vierduizend toeschouwers niet meer te zien, maar rode kaarten daarentegen wel.  Zenit eindigde de wedstrijd zelfs met acht !

Na de vroege rode kaart voor Tymoschuk zou scheidsrechter Mike Van der Roest in de tweede helft nog driemaal een speler direct van het veld sturen.  Een kwartier voor tijd kon zowel Aleksandar Rankovic als Roman Shirokov vertrekken na een opstootje.  In de laatste minuut kon ook Alexander Anyukov de kleedkamer opzoeken na een kopstoot richting Hursut Meric.