Analyse Nieuw verlies voor Barcelona

Tonnelier Caroline
| 2 reacties
Nieuw verlies voor Barcelona

Twee weken geleden slaagde Barcelona er nog in zijn achterstand op Real Madrid te doen slinken tot twee punten, maar intussen is die inspanning weer helemaal ongedaan gemaakt door twee opeenvolgende nederlagen.

Real Madrid kan zich na de Europese uitschakeling volledig concentreren op de competitie en wilde tegen Espanyol Barcelona dan ook absoluut de drie punten. Erg vlot ging dat echter niet, want de Catalanen kwamen zelfs op voorsprong via Valdo. Kort voor de rust bracht Higuain echter de stand in evenwicht en in de tweede helft zorgde Raúl voor de Madrileense overwinning. Dankzij een licht gefloten strafschop trapte hij zijn 200e doelpunt tegen de netten. Real bouwt zo zonder overtuigen opnieuw een mooie voorsprong uit, terwijl Espanyol terrein verliest in de Europese strijd.

De absolute topper van de speeldag was het treffen tussen de nummers twee en drie. Villarreal won de heenwedstrijd al en kwam via de held van die partij ook in Camp Nou op voorsprong. Senna opende de score van op de stip. In het midden van de tweede helft bracht Xavi Barcelona nog op gelijke hoogte, maar de blaugranas trokken alsnog aan het kortste eind na de beslissende treffer van Tomasson. Villarreal nadert dankzij deze zege tot op vier punten van Barcelona.

Met Real Zaragoza en Atlético Madrid stonden twee behoorlijk wisselvallige teams tegenover elkaar. In tegenstelling tot wat men gezien het vormpeil van beide teams vooraf kon verwachten, leverden beide ploegen uitstekend voetbal en een meer dan boeiende wedstrijd. Simao bracht de bezoekers op voorsprong, maar door een own goal van de ongelukkige Pablo konden de Madrilenen daar niet lang van genieten. In de tweede helft besliste een penaltydoelpunt van Diego Milito over winst en verlies. Atlético blijft ondanks alles vierde, maar ziet de concurrentie steeds dichter komen. Real Zaragoza staat tien plaatsen lager.

Racing Santander zette thuis tegen Real Betis zijn Europese ambities kracht bij. De Cantabriërs waren de beste ploeg, maar konden pas na de uitsluiting van Melli kort na de rust de score openen. Duscher, Garay en een sterk spelende Tchité zorgden uiteindelijk nog voor een 3-0 zege. Racing Santander komt zo op gelijke hoogte van Atlético, terwijl Betis gedeeld veertiende is.

Sevilla mag ook opnieuw volop dromen van een Europees ticket. Overtuigend liep het echter allemaal niet tegen hekkensluiter Levante. De ploeg uit Valencia kwam zelfs op voorsprong via man in vorm Riga. Sevilla, dat zich voor het eerst in jaren in dit stadium al helemaal kan concentreren op de competitie, zette de scheve situatie nog recht via Keita en topschutter Luis Fabiano. Door deze moeizame zege komt Sevilla op gelijke hoogte van Espanyol. Voor Levante blijft het hopen op een mirakel.

Almería is er niet in geslaagd aansluiting te vinden bij de top-zes. Op het veld van Osasuna verloren de Andalusiërs met 2-1, meteen de vierde opeenvolgende thuiszege voor de ploeg uit Pamplona. Sola bracht de thuisploeg al vroeg op voorsprong, maar Corona bracht de stand een kwartier later in evenwicht. Nog voor de pauze legde Cruchaga de 2-1 eindstand vast. Na de rust ontbrak het Almería aan het nodige geluk om nog een punt uit de brand te slepen. De promovendus blijft zevende, terwijl Osasuna twaalfde staat.

Valencia blijft dit seizoen zijn thuispubliek teleurstellen. De wedstrijd kende nochtans een rooskleurige start, met een 2-0 voorsprong halfweg de eerste helft. Mata en Villa hadden voor de doelpunten gezorgd. Nog voor de rust had Deportivo die achterstand alweer ongedaan gemaakt, dankzij Sergio en Lafita. In de tweede helft probeerde Valencia wel, maar echte doelkansen creëren bleek moeilijk. Het bleef dan ook 2-2, waardoor de ploeg van Koeman niet wegkomt van de negende stek en Deportivo met vijf punten minder in volle degradatiestrijd verwikkeld is.

Getafe doet het dit seizoen uitstekend in de verschillende bekercompetities, maar in La Liga loopt het wat minder. Tegen Murcia haalden de Madrilenen wel een ruime en verdiende zege. Pablo Hernandez brak de ban, maar het was wachten op de slotfase voor de verlossende treffers van Albin en Casquero. Getafe gunt zichzelf zo iets meer ademruimte op de tiende stek. Voor Murcia brengt de trainerswissel voorlopig weinig beterschap en wordt de kans op behoud steeds kleiner.

Het meest opvallende resultaat van de speeldag was ongetwijfeld de 7-1 pandoering die Real Mallorca gaf aan Recreativo. Het doelpuntenfestival begon in de 17e minuut en eindigde in de 51e. De helden bij de thuisploeg waren Arango (3 doelpunten), Guïza en Borja Valero (elk twee keer raak) en Ibagaza in de rol van aangever. Marco Rubén zorgde voor de tegentreffer bij een sterk gehandicapt Recreativo. Real Mallorca pakte dus eindelijk nog eens een zege en klimt naar de elfde positie. Recreativo blijft achttiende.

In de laatste wedstrijd van de speeldag stonden twee andere degradatiekandidaten tegenover elkaar. Athletic Bilbao trok in eigen stadion aan het langste eind tegen Valladolid. Gabilondo tekende voor twee treffers en schonk zijn team zo drie belangrijke punten. Athletic is na deze zege dertiende, met twee puntjes voorsprong op Valladolid.