Analyse De echte waarde van Van Heerden

Nico Wieme
| 10 reacties
De echte waarde van Van Heerden
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Club Brugge beleeft een woelige periode. Vooral sinds de nederlaag thuis tegen Standard ging het in vrije val. De West-Vlamingen zagen sindsdien ook Elrio van Heerden uitvallen. Wat is de kracht van de Zuid-Afrikaan voor dit Club?

Toeval of niet, maar sinds Elrio van Heerden tegen Standard zijn voorlopig laatste wedstrijd voor Club Brugge speelde, zakte de ploeg als een pudding in elkaar. Een veilig geachte voorsprong van maar liefst 13 punten op Anderlecht werd omgebogen in een achterstand van één punt. Met nog uitmatchen tegen het zwarte beest Zulte Waregem en de aartsrivalen AA Gent en Anderlecht én met nog lastige thuiswedstrijden tegen buur Cercle, betonploeg SV Roeselare en het VC Westerlo van Jan Ceulemans lijkt het seizoen voor blauw-zwart in mineur te eindigen. Of het zou moeten zijn dat Club moed kan putten uit een eventuele terugkeer van Elrio van Heerden.
 
Eerste seizoen valt mee
Sinds de Zuid-Afrikaan meer dan twee jaar geleden in België neerstreek, lag hij constant in de lappenmand. Van de 64 competitiewedstrijden die Van Heerden had kunnen spelen, betwistte hij er maar 40. In zijn eerste halfjaar viel het nog mee. De kleine balkunstenaar trad toen tien keer aan.
 
Voorbereiding gemist
De problemen begonnen vorig seizoen. Een blessure zorgde ervoor dat Van Heerden de hele voorbereiding aan zich voorbij zag gaan. Zijn eerste selectie haalde hij pas op 1 oktober 2006, uit bij VC Westerlo. De match nadien op Brussels viel hij in na 71 minuten. Daarna ging het goed tot hij op 22 april 2007 in de thuismatch tegen Racing Genk geblesseerd uitviel. De laatste twee competitiematchen, tegen Standard en Cerlce, liep hij er wel weer bij.
 
Rampseizoen
Het huidige seizoen leek een kopie van het vorige te worden, maar dat is het niet. Integendeel, het is veel erger. De hele voorbereiding zag Van Heerden weer in rook opgaan. Zijn eerste invalbeurt vierde hij op 28 oktober in Genk. Voor de winterstop haalde hij nog zes matchen, dan vertrok de frêle speler naar de Afrika Cup.
 
Standard keerpunt
Heel Brugge hield zijn hart vast, want gevreesd werd dat Van Heerden wel eens met een nieuwe blessure zou kunnen terugkomen. Die vrees bleek ongegrond, want begin februari landde hij geheel fit op Belgische bodem. De media zag in hem de man die Club kampioen kon maken en daar had hij zelf ook wel oren naar. Tegen KV Mechlen vierde hij zijn rentree na de Afrika Cup. Hij oogde nog vermoeid, maar toch zorgde hij voor een frisse wind in het Jan Breydelstadion. De week nadien tegen Standard viel de Zuid-Afrikaan echter volledig door de mand. Hij was nog een schim van zichzelf en leidde zelfs de openingstreffer van de Rouches in. De vermoeidheid na de Afrika Cup eiste duidelijk zijn tol.
 
Nieuwe blessure
En dan sloeg het noodlot weer toe. Bij een onschuldig contact op training met doelman Glenn Verbauwhede bleef Van Heerden kermend van de pijn liggen. Een nieuwe knieblessure hield hem tot nu toe van de velden. Manager Luc Devroe liet zich maandag in Studio 1 ontvallen dat Club Brugge bij een bod op Van Heerden niet onmiddellijk neen zou zeggen, gezien het lage rendement dat de club uit hem haalt. Langs de andere kant beseft de sportleider ook dat een fitte Van Heerden een absolute meerwaarde is voor dit Club Brugge, dat sowieso al geen overschot heeft aan technisch vaardige en snelle spelers.
 
Europees ticket
Morgen op Zulte-Waregem zal de Zuid-Afrikaanse international er nog niet bij zijn, waardoor hij in het beste geval de laatste vijf competitiematchen van Club nog zou kunnen meemaken. Een niet onoverbodige luxe in de strijd om Europees voetbal voor de West-Vlamingen. De man die hen kampioen moest maken, kan misschien nog zijn duit in het zakje doen bij het behalen van een UEFA Cup- of wie weet misschien zelfs nog Champions Leagueticket. De titel zullen ze met lede ogen naar Luik zien gaan.
 
Dit Club heeft Van Heerden nodig
De conclusie is dat Club Van Heerden wel degelijk goed kan gebruiken. In het seizoensbegin behaalde blauw-zwart 21 op 30 zonder de Zuid-Afrikaan, maar dat gebeurde vaak met de nodige meeval. Met Van Heerden boekte Brugge 19 op 24. Tijdens zijn afwezigheid wegens de Afrika Cup werden 8 punten van de 12 ingeschreven, maar in alle vier die wedstrijden (op Bergen, Westerlo, STVV en thuis tegen Germinal Beerschot) toonde blauw-zwart een manifest gebrek aan creativiteit, technisch vernuft en snelheid. Sinds zijn blessure stuikte het Brugse kaartenhuisje helemaal in met een 6 op 18. De mentale weerbaarheid, die voordien het gebrek aan bovenvermelde kwaliteiten verdoezelde, brokkelde ook af. Misschien was Club iets te zeer gefocust op de terugkeer van Van Heerden en zorgde zijn nieuwe blessure voor een afknapper van jewelste.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties