Stockholm derby eindigt onbeslist

viki meeuwis

In de Allsvenskan stond deze week de zevende speeldag op het programma.

Woensdag was het uitkijken of Kalmar tegen Helsingborgs kon winnen. In dat geval zou Kalmar de voorsprong op de directe achtervolgers kunnen vergroten en de leiding behouden. Kalmar kende weinig problemen met de tegenstander en vooral de broers David en Viktor Elm zorgden voor de doelpunten. Henke Larsson kon in d eerste minuut als voor doel komen maar keeper Wastå kon redding brengen. Patrik Ingelsten bracht Kalmar al in de derde minuut op voorsprong na een pass van het derde broertje Elm, Rasmus. Iets na het kwartier was het weer Rasmus die dit keer broer Vikor bediende waardoor de voorsprong van Kalmar op 2-0 kwam te staan.

Na de rust duurde het slechts een minuut voor Helsingborgs kon scoren. Razak Omotoyossi zette Christoffer Andersson goed op weg en die laatste werkte de bal in doel. De bezoekers begonnen beter in de wedstrijd te komen waardoor er veelal tot op de speelhelft van Kalmar werd doorgedrongen. Kalmars verdediging en keeper Peter Wastå wisten echter van geen wijken. Kort na het doelpunt van Helsingborg kon David Elm de 3-1 in doel werken. Het leek alsof de wedstrijd beslist was. Niets was minder waar want Lindberg werkte de bal in eigen doel en hielp Helsingborg een voetje op weg naar de eventuele gelijkmaker. Het was Viktor Elm die de eindscore op 4-2 bracht met zijn tweede doelpunt van de avond. Door deze winst verstevigt Kalmar zijn leiderspositie, het heeft nu 19 punten.

Kalmar FF - Helsingborgs IF 4-2
Doelpunten: Patrik Ingelsten (‘3 ; 1-0), Viktor Elm (’18 ; 2-0), Christoffer Andersson (’49 ; 2-1), David Elm (’54 ; 3-1) , Lindberg (’63 ; 3-2), Viktor Elm (’67 ; 4-2)
Gele kaarten: KFF: Petter Lennartsson, Marcus Lindberg, David Elm, Henrik Rydström, HIF: Andreas Granqvist, Marcus Lantz
Scheidsrechter: Åke Andreasson
Toeschouwers: 6 081

Bij Hammarby en Elfsborg ontbraken verschillende basisspelers wegens blessures. Zo moest Elfsborg “Lolo” Chanko en aanvoerder Suleyman Sleyman missen. Anders Svensson moest tijdens de wedstrijd afhaleken met een knieblessure. Het ziet er naar uit dat hij mogelijk het EK zal missen. Bij Hammarby waren onder andere Andreas Augustsson, Jari Ilola och Denni Avdic door blessures niet beschikbaar. De bezoekers speelden het meest offensieve spel waarvoor Emir Bajrami verantwoordelijk was.
De beste mogelijkheden voor Hammarby vielen in de eerste helft voor Paulinho en de treffer van Castro-Trello die op de paal terecht kwam.

Na de rust nam Elfsborg het initiatief over. In de 64e minuut kreeg Bajrami via Johan Karlsson de bal aangereikt maar hij besloot uiteindelijk op de paal. In de slotfase kon Mikkel Jensen een pass spelen naar Petter Andersson maar diens schot werd door een goed keepende Johan Wiland uit het doel van de bezoekers gehouden.

Hammarby - Elfsborg 0-0
Gele kaarten: HIF: Erkan Zengin, Mikkel Jensen, IFE: Helgi Danielsson, Stefan Ishizaki
Scheidsrechter: Daniel Stålhammar
Toeschouwers: 9 468

Lange tijd zag het ernaar uit dat AIK de zege zou binnenhalen op Råsunda donderdagavond. Het draaide helemaal anders uit en uiteindelijk mocht AIK keeper Daniel Örlund danken dat Djurgårdens de drie punten niet op zak stak. De thuisploeg begon nochtans goed en in de derde minuut kon Djordjic de bal verlengen naar Obolo die op zijn beurt een goede pass gaf aan Mendes. De Braziliaan kon de bal vervolgens in doel werken. Djurgården geraakte niet goed in de wedstrijd en werd door het meer creatief ingestelde AIK weggedrukt. Sölvi Ottessen kon tot twee keer toe bijna scoren na een vrije trap van Andrej Komac.

Na de rust kwam Djurgården beter voor de dag. Kenny Pavey van AIK kreeg zijn tweede gele kaart voor hands. De daaropvolgende strafschop werd door Quirino genomen en in doel gewerkt. Met nog vijf minuten te gaan leek het erop dat Djurgården nog op voorsprong zou komen. Mattias Jonson met een hard schot dat richting kruising ging maar keeper Örlund was alert. Zo eindigde de Stockholm derby op een 1-1 gelijkspel en blijft AIK op de tiende plaats hangen.

AIK - Djurgårdens IF 1-1
Doelpunten: Daniel Mendes (‘3 ; 1-0), Quirino (’78 ; 1-1 pen.)
Gele kaarten: AIK; Kenny Pavey, Nils-Eric Johansson, DIF: Andrej Komac, Lance Davids, Martin Andersson

GIF Sundsvall – Trelleborgs FF: 2-2
Doelpunten: J. Patriksson (’14 ; 1-0), Sigurdsson (’19 ; 1-1), Drugge (’38 ; 2-1), M. Andersson (’77 ; 2-2)
Gele kaarten: TFF: K. Haynes
Scheidsrechter: Stefan Johannesson
Toeschouwers: 4.174
Het gelijkspel levert Sundsvall slechts een puntje op waardoor ze op de voorlaatste plaats blijven hangen.

Malmö FF – IFK Norrköping FK: 2-1
Doelpunten: Toivonen (’26 ; 1-0), Toivonen (’46 ; 2-0), Spong (’72 ; 2-1)
Gele kaarten: MFF: Aubynn, Norrköping: Magro, Blomberg
Scheidsrechter: Marcus Strömbergsson
Toeschouwers: 12.911
Met deze winst pakt Malmö voorlopig de tweede plaats in de Allsvenskan. Norrköping daarentegen is rode lantaarn.

GAIS – Gefle IF: 2-0
Doelpunten: Hédinsson (’39 ; 1-0), Nicklasson (’84 ; 2-0)
Scheidsrechter: Tobias Matsson
Toeschouwers: 3.489
Slecht nieuws voor Gefle dat door dit verlies op vier punten blijft hangen.

Vanavond wordt de laatste wedstrijd gespeeld, die tussen Ljungskile SK en landskampioen IFK Göteborg. Göteborg kan een goede zaak doen als het wint.