Sfeerverslag: Brussel kleurt paars-wit

Steurbaut Kersten
| 21 reacties
Sfeerverslag: Brussel kleurt paars-wit
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voetbal is een feest. Zowel op als naast het veld. Anderlecht en AA Gent stuurden zondag 20.000 dolenthousiaste supporters naar de Heizel. Voetbalkrant uiteraard een reporter.

13u: Vertrek richting Brussel. De beker leeft in Belgë, dat is meteen duidelijk. Honderden toeterende wagens, wapperende sjaals en volgepakte supportersbussen kleuren de autostrade. Rond de Heizelvlakte staan zingende supporters bovenop de wagens en de bussen. Een uiterst sfeervolle finale kondigt zich aan.
 
13u35: De bevestiging volgt al snel. Plaatselijke cafébazen laten het bier rijkelijk vloeien en knikken goedgeluimd: “De sfeer is intens, maar alles verloopt vlekkeloos.” De supportersmenigte groeit iedere seconde aan, de sfeer wordt er alleen maar beter op. Supportersgezangen weerklinken luider en luider. Fakkels en rookbommen worden afgestoken. De massaal aanwezig politie moet op geen enkel moment ingrijpen.
 
15u43: Samen met duizenden Anderlecht-supporters trekken we richting het Koning Boudewijnstadion. Nog voor de spelers aan de opwarming beginnen, kolkt het stadion. De paars-witte fans zorgen voor een helse sfeer, de Gentse collega’s aan de overkant moeten niet onderdoen. De populariteit van Jelle Van Damme kent geen grenzen bij de Brusselse aanhang. Zijn naam wordt minutenlang gescandeerd, vooraleer de kopbalsterke speler met zijn ploegmaats de kleedkamers induikt voor de laatste tactische richtlijnen.
 
16u30: De gladiatoren verschijnen op het veld. Twee aanvallend ingestelde ploegen en twee uitgelaten supporterskernen. Het belooft een hoogdag te worden voor het Belgische voetbal. De wedstrijd is amper op gang gefloten of de Gentse supporters gaan al uit hun dak, Dominic Foley werkt een mislukt schot van Ruiz in doel. De ontlading in de Gentse vakken is immens, maar van korte duur. Een minuut later bedient Olivier Deschacht Jan Polak: de bordjes hangen terug in evenwicht. Een enorme explosie van vreugde bij de Brusselse aanhang is het gevolg.
 
17u15: Na een doelpunt van Adekamni Olufade en een nieuwe tsunami aan Gentse vreugdekreten gaan de Buffalo’s met een 2-1 voorsprong de rust in. De Anderlecht-fans blijven geloven in hun kans op bekerwinst.
 
17u48: Khalilou Fadiga pakt uit met een mooi nummertje, maar zijn schot spat uiteen op de paal. Een zucht van verluchting gaat door het Anderlechtvak, de ontgoocheling in de blauw-witte vakken is mateloos.
 
17u58: 2-2! Mbark Boussoufa kopt de gelijkmaker tegen de netten. Paars-witte fans omhelzen en kussen elkaar en jagen de decibels nog meer de hoogte in. De Buffalo-aanhang kijkt aangeslagen toe. Een paar minuten later rondt Gillet een prachtige Brusselse aanval knap af: 2-3. Wildvreemden springen elkaar in de armen. Rookbommen en bengaals vuren worden ontstoken als waren het sigaretten. De Brusselse aanhang is door het dolle heen.
 
18u18: Serge Gumienny fluit de wedstrijd af. AA Gent is er niet meer in geslaagd om een vuist te maken. Anderlecht viert zijn eerste beker in veertien jaar. Hassan en Boussoufa worden bejubeld door de paars-witte aanhang. De Egyptenaar neemt op gepaste wijze afscheid van zijn supporters: “I love Anderlecht” prijkt op zijn t-shirt. Hij knielt voor de supporters en bedankt hen voor de mooie jaren. Het afscheid van een groot voetballer in ons land.
 
18u46: De supporters sijpelen mondjesmaat het stadion uit en de paars-witte fans trekken richting het Constant Van den Stockstadion. Gent-supporters nemen het sportief op en proberen met gezangen revanche te nemen. Een verdwaalde toerist bekijkt het spektakel met argusogen aan.
 
19u27: Het Astridpark lacht ons toe. Uitgelaten supporters zingen en drinken op de bekerzege. De spelers betreden het veld en worden door duizenden supporters toegejuicht. De festiviteiten worden in en rond het stadion verdergezet.
 
22u30: We laten het feestgewoel voor wat het is en laten de gps ons huiswaarts voeren. Een veelvoud aan supporters denkt daar duidelijk anders over. Het wordt ongetwijfeld nog een lange en bruisende nacht.


Bekijk hier het filmpje:


Foto's van de bekerfinale zijn te bekijken via volgende link: http://pics.voetbalkrant.com/v/bekerfinale08/
 
 Door Michael De Nijs
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties