Column Hebzucht

Anthony Van der Planken
| 11 reacties
Hebzucht
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

45,7 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de tandem Belgacom - VRT deze week bood voor de televisierechten van de Jupiler League. Een stijging van meer dan 25%, maar toch onvoldoende voor de Profliga.

De oorzaak is het doel dat de Profliga zich zelf stelde. De clubs verwachtten minstens 50 miljoen, sommigen durfden zelfs van 75 miljoen of meer dromen. Een cijfer dat heel wat wenkbrauwen deed fronsen, behalve bij de clubs blijkbaar.

Het bod van Belgacom deed meteen de oeroude tweespalt binnen de Profliga herleven. De helft van de clubs wil het bod aanvaarden, de anderen helft niet. De oplossing: uitstel tot vrijdag om zo de clubs op één lijn te krijgen.

De grootste tegenstanders van het bod aanvaarden zijn de topclubs, met Standard voorop. De Rouches hebben geld geroken. Als zij hun televisierechten apart verkopen, kunnen ze daar 7 tot 9 miljoen euro per seizoen voor vangen. Ter vergelijking: de afgelopen voetbaljaargang inde Standard "slechts" 3.194.072 euro.

In ieder geval moet er vrijdag een beslissing vallen. Het bod aanvaarden? Of toch een nieuwe procedure opstarten? Dat is niet zonder risico, daar kunnen ze bij de Voetbalbond van meespreken. Daar weigerden ze vorig jaar een mooi bod op de rechten van de Rode Duivels. Wat bleek? Niemand wou meer bieden, en uiteindelijk moest de Bond de rechten voor een appel en een ei aan de VRT verkopen. Bij de Bond zijn ze er nog niet goed van.

Hetzelfde zou straks de Profliga kunnen overkomen. Niets zegt dat Belgacom bij een nieuwe procedure opnieuw 45,7 miljoen euro biedt. De telecomreus weet toch dat er geen concurrentie is, en de eis van de Profliga om de tv-rechten gewoon niet te verkopen, lijkt ook weinig indruk te maken. Niemand die immers gelooft dat de clubs uit principe 45 miljoen laten schieten.

Twee keer nadenken is dus de boodschap. Zeker gezien de omstandigheden -de gebrekkige concurrentie- is 45,7 miljoen euro geen onaardig bod. De Profliga dweept graag met zijn competitiehervorming om een hoger bedrag te vragen, maar het mag niet vergeten dat die nieuwe competitieformule slechts in twee van de drie contractjaren gebruikt zal worden. Bovendien is er op dit moment nog niet eens zekerheid over die hervorming.

De competitiehervorming uit zich trouwens sowieso in een stijging van meer dan 25%. Wellicht is het verschil zelfs nog groter, aangezien Belgacom hoogstwaarschijnlijk minder dan het vorige contract (36 miljoen) had geboden zonder die hervorming.

Tot slot nog dit: de tweedeklassers lachen wellicht in hun vuistje nu de Profliga niet krijgt wat het hoopte. Ongepast, want Belgacom bood maar op zes van de zeven loten die de Profliga beschikbaar stelde. Enkel het lot met uitzendingen van tweede klasse interesseert de telecomreus niet. Dat bewijst meteen aan hoe ridicuul de eis van de tweedeklassers om 20% van de televisiegelden te krijgen wel niet is.[R]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties