Brann opnieuw onderuit

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen stond afgelopen weekend de vijftiende speeldag op het programma.

De eerste wedstrijd was die tussen Fredrikstad en landskampioen SK Brann. Voor Tarik Elyounoussi, die naar SC Heerenveen trekt, was het zijn voorlaatste wedstrijd. Het zou tot na de rust duren vooraleer het enige doelpunt van de wedstrijd viel. Fredrikstad slaagde er niet in om echt goede kansen af te dwingen maar ze stuurden wel de hele wedstrijd. In de 52e minuut kreeg Fredrikstad een vrije trap toegekend nadat Wehrmann werd neergehaald voor het doel van Brann. Wallace slaagde erin om de bal over de muur te krijgen en schoot de bal in de rechterhoek waar Håkon Opdal er niet bij kon. Een koude douche voor Brann dat vorige week nog verloor van Aalesund en in de Beker met 8-0 onderuit ging tegen Molde. Trainer Mons Ivar Mjelde had zijn opstelling gewijzigd en zette nu alleen Azar Karadas in de spits. Dat zorgde ervoor dat de spelers zich meestal op de eigen helft terugtrokken. Karadas kreeg weinig of geen steun van Vaagan Moen of Huseklepp waardoor de kansen uitbleven. Na de rust stuurde Mjelde bij en zette Demba-Nyrén naast Karadas in de spits. Ook die maatregel hielp niet veel. Het is duidelijk dat ze bij Brann Helstad misssen die naar Le Mans vertrokken is.

Zondag werden er nog vier wedstrijden gespeeld. Ham-Kam kreeg Lillestrøm op bezoek. Het werd dus een duel tussen twee degradatiekandidaten. Het zou de wedstrijd van Olivier Occean worden die twee keer kon scoren. Met een goeie twintig minuten gespeeld kon Essediri een vrije trap achter de defensie van Ham-Kam krijgen. Occean werkte de bal vanop korte afstand binnen. Vijf minuten voor de pauze slaagde hij erin om een kopbal in doel te werken zodat Lillestrøm de rust in ging met een 0-2 voorsprong. De thuisploeg gaf echter niet op en kon na de pauze enkele kansen bijeen voetballen. Zo stuurde Karekezi een bal net naast het doel en ook Øren kon keeper Molskred testen. De partij zou echter onsierd worden door vier rode kaarten. Eerst mocht Markus Ringberg gaan douchen nadat hij zijn tweede gele kaart opliep voor protest. Twee minuten later was het de beurt aan Espen Søgård die na een drieste tackle op Tommy Øren ook rood kreeg. Øvrebø besloot om even voor het einde van de wedstrijd ook kemphanen Essediri en Vegar Bjerke van het veld te sturen na een fikse woordenwisseling over een tackle van Essediri. In de toegevoegde tijd kon Juha Pasoja nog scoren maar het was voor Ham-Kam te weinig en te laat.

Strømsgodset zette Molde dan weer met de voeten op de grond. Molde had immers eerder die week Brann uit de Beker gestuurd met een zware 8-0 nederlaag. De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd en stuurde de wedstrijd van in het begin. Voor de rust slaagde Godset er niet in om de bal in doel te krijgen. Na de pauze lukte dat wel. Fredrik Wisnes nam een vrije trap en stuurde die voorbij keeper Jan Kjell Larsen in doel. Iets later kon Sørum scoren. Larsen kwam te ver uit doel en kon niet tijdig terug nadat Sørum de bal richting doel speelde. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Godset nogmaals een vrije trap toegewezen. Wisnes deed er nog een schepje bovenop en kon de 3-0 scoren. Vier minuten voor tijd speelde George de bal naar Andersson die de bal naar de zestien speelde. Stian Ohr was er als de pinken bij om de bal in doel te werken.

De wedstrijd tussen Aalesund en Viking eindigde op een 1-2 overwinning voor Viking. Gaarde had op het half uur Viking op voorsprong gebracht. Na de rust kon Steenslid de voorsprong vergroten. Silva kon iets later tegenprikken maar kon nooit echt meer een bedreiging vormen voor Viking.

De wedstrijd tussen Vålerenga en Tromsø wordt vanavond om 19u gespeeld.