Over de grens: 'Eredivisie 2008-2009'

T. Coremans
| 0 reacties
Over de grens: 'Eredivisie 2008-2009'

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

PSV en Ajax lijken ook tijdens het seizoen 2008-2009 als enige ploegen aanspraak te maken op de hoofdprijs. De ambities op scherp, de veters geknoopt. Op een boogscheut hier vandaan,. . .

De Belgische Jupiler Pro League ging twee weken geleden van start. De competitie die het dichtst bij de Belgische aanleunt, is beslist de Nederlandse Eredivisie. Door het aantal Belgen in de Eredivisie maakt het dat alsmaar interessanter. De kalendercommissie van de KNVB besliste om het laatste weekend van augustus met de competitie aan te vangen. Na het wegvallen van de inmiddels afgeschafte play-offs hoopt vooral Ajax Amsterdam dit seizoen het tweede Champions Leagueticket te veroveren. De Amsterdammers grepen ondanks hun tweede plaats naast een ticket voor de Champions Leaguevoorrondes. Marco Van Basten wordt door de fans beschouwd als de man die de club terug in de Europese top kan loodsen.

Ondanks het vertrek van jongens als Farfán en Gomes lijkt de Eindhovense topclub PSV Eindhoven voldoende gewapend om de tweestrijd met Ajax aan te gaan. Nordin Amrabat (foto) en Jeremie Bréchet toonden tijdens de voorbereiding hun klasse. Ook in PSV arriveerde een nieuwe hoofdtrainer. Huub Stevens wordt tactisch sterker geschat dan zijn voorgangers Sef Vergoossen en Ronald Koeman. Ter informatie, PSV Eindhoven speelde vier jaar achtereenvolgens landskampioen en wordt door ettelijke voetbalkenners ook deze jaargang als winnaar getipt.


Outsider Feyenoord Rotterdam behield de meeste spelers en zag enkele belangrijke versterkingen arriveren. Met de komst van Karim El Ahmadi en de terugkeer van Jon Dahl Tomasson hopen de Rotterdammers het aanvallende tekort op te vangen. Feyenoord viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan en hoopt de trouwe fan te sieren met tal van indrukwekkende prestaties.

Louis Van Gaal krijgt van het Alkmaarse bestuur een nieuwe kans om mee te strijden voor de titel. AZ zag Barry Opdam naar Red Bull Salzburg verhuizen. De andere basisspelers bleven in Alkmaar. Sebastien Pocognoli staat op het verlanglijstje van enkele Europese topclubs maar zou minstens nog een jaartje blijven. Gill Swerts (foto) en Brett Holman zijn de belangrijkste aankopen.


De subtop van de Nederlandse Eredivisie zal een heleboel clubs bevatten. SC Heerenveen en FC Twente op de voet gevolgd door een vijftal ploegen, zullen tot de laatste snik voor een UEFA Cupticket strijden. Met de komst van tacticus Trond Sollied hoopt Heerenveen hoge ogen te gooien in beker en competitie. De club uit Friesland blijft tot 31 augustus, klokslag 23.59h, in het oog te houden op de transfermarkt. Kortelings greep Sollied naast de Brugse doelman Stijn Stijnen.

FC Twente zette vorig seizoen een memorabele reeks neer. Het plaatste zich in extremis voor de voorrondes van de Champions League. De club uit Enschede lootte Arsenal dat woensdag te sterk leek. Het Champions Leagueavontuur zit er op voor de Tukkers. In de eerste ronde van de UEFA Cup nemen zij het op tegen het Franse Stade Rennes.


De ploeg in Nederland die over de meeste Belgische voetballers beschikt vinden we in Nederlands Limburg. Roda JC spant de kroon met maar liefst 8 Belgen. De meest noemenswaardige namen zijn allicht die van Mark De Man en Jeanvion Yulu-Matondo (foto). De Man kwam deze zomer over van Sporting Anderlecht. ‘Yulu’ verruilde vorig seizoen Club Brugge voor de club uit Kerkrade.

De middenmoot biedt in elke voetbalcompetitie plaats aan de meeste clubs. Tussen subtop en degradatie is het elke week strijden om de onderste regionen te ontlopen of de aansluiting met de Europese plaatsjes te behouden. Revelatie of flop?

 NAC Breda voldoet aan vooropgesteld profiel. De Noord-Brabanders zijn een typische middenmotor in de Nederlandse competitie. Ze behaalden het ene seizoen een Europeesticket en vochten het andere seizoen tegen de degradatie. Vorig seizoen eindigde NAC Breda op een verrassende derde plaats. Robert Maaskant overtrof daarmee de sterke prestaties van Henk Ten Cate tijdens het seizoen 2002‑2003. Ten Cate behaalde toen de vierde plaats. Aan de hand van enkele statistieken zou NAC Breda een kwakkelseizoen gaan beleven.

Net als voorgaande edities in de Nederlandse Eredivisie zal het ook onderaan weer spannend worden. ADO Den Haag - dat al jaren tussen Ere- en Eerste divisie bengelt - vertegenwoordigt samen met FC Volendam de verlaten plaatsjes van Excelsior en VVV Venlo. Samen met Sparta Rotterdam, Heracles Almelo en De Graafschap worden Den Haag en Volendam bij de degradatiekandidaten gerekend. 

Vitesse Arnhem opende gisteren in eigen huis de Nederlandse competitie. Het ging voor eigen publiek met de billen bloot. FC Groningen pakte in de Gelredome uit met zware 0-4 cijfers. Sepp De Roover (foto) opende de score voor de bezoekers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties