Analyse Grootse transferplannen in Engeland

Yves Dekoning
| 4 reacties
Grootse transferplannen in Engeland

De transfermarkt is terug open. In Engeland werd vorig seizoen voor een recordbedrag aan spelers gekocht in januari. Dit jaar wordt het waarschijnlijk niet rustiger.

De transfermarkt is open tot maandag 2 februari 2009 omdat 31 januari op een zaterdag valt. Door de wereldwijde financiële crisis zouden de transferbedragen wel eens kunnen dalen. Volgens kenners zal de invloed echter pas in de zomer echt zichtbaar worden in het voetbal. Vorig jaar werden er voor ongeveer 250 miljoen euro aan spelersverhandeld door de Engelse teams. 

De meeste managers lieten de voorbije weken en maanden reeds in hun kaarten kijken over hun transferplannen. We zetten hier de belangrijkste geruchten en doelstellingen op een rij. Opvallend is dat de topclubs beweren weinig plannen te hebben, terwijl enkele kleinere teams zich danig willen versterken. Er wordt verwacht dat vooral Manchester City de miljoenendans in de Premier League nieuw leven zal inblazen. Zowat alle clubs lijken op zoek naar één of meerdere aanvallers. Vooral aanvallers Michael Owen (Newcastle) en Andrei Arshavin (Zenit) staan op veel verlanglijstjes. 


Arsenal 

Arsene Wenger
beschikt over een talentvolle jonge garde en is niet wanhopig op zoek naar versterkingen. De ploeg moet dit seizoen wel onderdoen voor concurrenten Liverpool, Chelsea en Manchester United. Als er iemand bijkomt, is het een ervaren creatieve middenvelder. Voorlopig heeft Wenger nog geen namen laten vallen, maar Xabi Alonso gaat vlot over de tongen. De kans is echter klein dat Liverpool de Spanjaard naar een concurrent zal laten gaan. Er zou zeker niemand mogen vertrekken bij de Gunners.

Chelsea 

Bij Chelsea lijken de jaren van uitzonderlijke luxe en geldverkwisting voorbij. De ploeg van Roman Abramovich draagt een enorme loonlast en moet besparen. Misschien worden de Blues wel het grootste slachtoffer van de financiële crisis. Manager Luis Filipe Scolari zou graag twee spelers aantrekken, vooral een nieuwe aanvaller is volgens hem essentieel. Misschien kan die intern worden gevonden als Didier Drogba zijn topvorm kan terugvinden. 

Liverpool 

Volgens Rafael Benitez zal Liverpool zich niet roeren op de transfermarkt in januari. De Reds prijken aan de leiding in de Premier League en de Amerikaanse eigenaars hebben het moeilijk om geld vrij te maken voor transfers. Benitez zal in de eerste plaats spelers willen verkopen die net naast de ploeg vallen. Jermaine Pennant lijkt de eerste die de club zal verlaten. Het zal veel kosten om spelers te vinden die de ploeg echt beter maken. Toch zouden een extra aanvaller en een rechtsbuiten welkom zijn. Er circuleren veel namen, maar of die geruchten ooit concreet worden ... Opvallend is dat ook Axel Witsel over de tongen gaat. De jonge Belg is veelzijdig en scoort vlot, maar Standard vraagt waarschijnlijk te veel.

Manchester United 

Ook Sir Alex Ferguson is tevreden met zijn huidige spelerskern. De Red Devils reisden met een 23-koppige kern naar Japan en volgens Ferguson kan hij die allemaal uitspelen in het eerste elftal. Hij rekent ook op een paar jongeren die terugkeren na een uitleenperiode. De Schot staat al heel lang aan het roer bij Man Utd en bouwde een ploeg die jarenlang meekan. Ook in de zomer was hij amper actief op de transfermarkt. Ferguson zou wel geïnteresseerd zijn in Witsel, maar in principe wacht hij zeker tot na het seizoen.

Aston Villa

Aston Villa doet het opvallend goed dit seizoen en strijd mee voor een ticket voor de Champions League. Martin O'Neill hoopt dat zijn club kan profiteren van de economisch slechte periode. Volgens hem is dit de ideale tijd voor ploegen met geld om nieuwe aanwinsten te zoeken. Als dat niet lukt, wacht hij gewoon tot de zomer. 

Everton

Everton spendeerde afgelopen zomer een bom geld aan Marouane Fellaini. Nu moeten we geen grote aankopen verwachten. David Moyes kijkt vooral uit naar gratis spelers en hoopt eventueel ook iemand te kunnen huren. De kern bij de Toffees is klein, in principe wordt er dus ook niemand verkocht. 

Manchester City

Manchester City zou een heel belangrijke rol kunnen gaan spelen op de transfermarkt. De club beschikt over een massa Arabisch kapitaal en presteert momenteel ondermaats. Het lijkt onvermijdelijk dat City met miljoenen zal smijten deze winter. Manager Mark Hughes waarschuwt de andere clubs alvast dat hij geen onrealistische bedragen op tafel zal leggen. Hij wil graag versterkingen binnenhalen, maar hij wil niet te hoog boven de marktprijs gaan. Hij beseft wel dat januaritransfers meestal duurder uitvallen omdat niemand zijn toppers wil verliezen halfweg het seizoen. De verwachting is wel dat Vincent Kompany een paar nieuwe gezichten zal mogen verwelkomen. Er werden de afgelopen weken veel namen genoemd, maar vooral Roque Santa Cruz lijkt een realistisch doelwit.

Tottenham
Tottenham is naarstig op zoek naar versterkingen. Harry Redknapp heeft de ploeg terug op de rails gekregen, maar wil er graag een paar spelers bij. Hij kijkt vooral uit naar een linksmidden en een aanvaller. De Spurs verloren in de zomer spitsen Dimitar Berbatov (Man Utd) en Robbie Keane (Liverpool). Redknapp zou graag Jermain Defoe (Portsmouth) en Stewart Downing (Middlesbrough) naar Tottenham halen, maar hij wil niet te veel betalen. Hij heeft alternatieven achter de hand. 


andere clubs
De kans is reëel dat West Ham een paar spelers laat vertrekken, dit zouden echter geen sterkhouders zijn. De club staat wel open voor offers van andere teams. Ze zullen elk bod bespreken. Bij Blackburn focussen ze zich op het fit krijgen van Roque Santa Cruz. Er zullen eerder spelers bijkomen dan vertrekken. Als Santa Cruz vertrekt, komt er waarschijnlijk dertig miljoen in de transferkas. Bij Newcastle hopen ze dat Michael Owen blijft. Vast staat dat Shay Given, ondanks de geruchten, de Magpies niet verlaat. De club is op zoek naar verdedigers.

Portsmouth heeft redelijk wat geld klaarliggen voor inkomende transfers na de verkoop van Lassana Diarra aan Real Madrid. Stoke City zou drie spelers op het oog hebben, maar veel willen ze er niet over lossen. Bij Wigan hoopt men vooral Emile Heskey langer aan zicht te kunnen binden. Meerdere spelers van Bolton en Middlesbrough genieten al jaren de interesse van verschillende topclubs. Voorlopig kwam er nog geen leegloop. Ricky Sbragia zal zeker de kans grijpen als hij spelers naar Sunderland kan halen. West Brom zou geen budget hebben voor nieuwe aankopen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties