Winteranalyse: De top van de rechterkolom

Kevin Pieters
| 0 reacties
Winteranalyse: De top van de rechterkolom

Het nieuwe jaar is begonnen... Ook voor Tweede Klasse bundelt Voetbalkrant.com een terugblik op de heenronde. Vandaag staan we stil bij de prestaties van Waasland, OH Leuven, Luik, Virton en KVSK United.

Verwachtingen bij seizoensstart
KVSK United behaalde afgelopen seizoen de eindronde, maar zag naast coach Brepoels ook sterkhouders Muyters en Euvrard naar concurrent STVV vertrekken. Ook spelers als Jochen Janssen, Oris, Scheelen en Franck verlieten de club. Toch hoopten de Noord-Limburgers om goede vervangers aangetrokken te hebben om zich in de linkerkolom te nestelen en misschien zelfs opnieuw voor een plaatsje in de eindronde te strijden. Maar deze ambitie kon KVSK United helemaal niet waarmaken, de degradatieplaatsen zijn zelfs dichterbij dan de linkerkolom.

Exc. Virton greep vorig seizoen maar nipt naast een eindronde-ticket. Een knappe prestatie voor de Waalse club, maar men was zich in Virton bewust dat het bijna een mission impossible was om deze prestatie te evenaren. Een sterk collectief, het tactische inzicht van trainer Grandjean en een sterke thuisreputatie zou voldoende moeten zijn om een plaats in de middenmoot te veroveren. Halverwege het seizoen lijkt Virton nog redelijk op koers te liggen.
RFC Luik, de ex-derdeklasser, had als doelstelling bij de aanvang van dit seizoen te strijden voor een verlengd verblijf in Tweede Klasse. Vooralsnog doet de Waalse club het dus voortreffelijk. Enkel de voortgang van de bouw van het nieuwe stadion, dat in 2010 in gebruik zou worden genomen, lijkt nu prioriteit te zijn voor de Luikenaars.

OH Leuven, de ploeg met de meeste progressie vorig seizoen, werd door menig voetbalsupporter opnieuw naar voor geschoven als eindronde-kandidaat. Ex-trainer Cossey ving het seizoen aan met de woorden: “Wij zijn sterker dan vorig seizoen, de eindronde halen blijft ons doen, maar dat wordt alles behalve evident.” Die eindronde lijkt halverwege het seizoen nog ver af, laat staan de door Voetbalkrant voorspelde derde plaats.

RS Waasland hoopte bij aanvang van het seizoen op een De Roover-effect. De oefenmeester van Waasland werd aangetrokken om van Red Star een sterk collectief te maken en een ploeg die zich stevig zou vestigen in de middenmoot. Een bijna rampscenario van vorig seizoen vermijden, was de eerste stap en dat lijkt te lukken. Voetbalkrant eigende RS Waasland een voorzichtige 13de plek toe, maar de Roover en co doen het vooralsnog beter dan dat.


Seizoensverloop

KVSK United begon nog goed aan de competitie met een gelijkspel tegen Antwerp. Maar United kreeg te kampen met een blessuregolf en kon mede daardoor amper één maal winnen in de eerste acht wedstrijden. Door de vele afwezigen moest er met Sengier in september zelfs een extra doelman aangetrokken worden. In de drie volgende thuiswedstrijden tegen Eupen, Ronse en Beveren werd telkens de volle buit gepakt en United leek zich terug een weg naar boven te werken. Maar opnieuw vijf wedstrijden zonder zege zorgden ervoor dat United afzakte naar een degradatieplaats. De vele blessures konden niet langer als enige oorzaak gezien worden voor de slechte prestaties, de supportersaantallen daalden sterk en de trainer Dany David kwam onder vuur te liggen bij de supporters. Gelukkig voor hem werd de laatste partij voor de winterstop tegen rechtstreekse concurrent Charleroi met 3-0 gewonnen. Op verplaatsing haalde United in de heenronde amper één schamel punt.

Exc. Virton kon pas op speeldag 5 zijn eerste driepunter binnenhalen. VW Hamme werd op eigen veld met 2-5 vernederd. Twee weken later was het Virton dat met het schaamrood op de wangen huiswaarts werd gespeeld door KV Oostende (7-2). Trainer Grandjean liep in deze wedstrijd op tegen een schorsing van maar liefst 5 weken wegens zijn uitlatingen aan het adres aan scheidsrechter Michiels. Virton nam de week daarna al sportieve revanche tegen Namur (4-0), maar ook assistent-trainer Mathieu kon die positieve lijn niet echt doortrekken. Van de sterke thuisreputatie blijft halverwege het seizoen nog maar weinig over met een 9 op 27. Buitenshuis wist Virton wel al 5 keer gelijk te spelen en moest zich slechts drie keer gewonnen geven.

RFC Luik startte ijzersterk aan het Tweede Klasse-avontuur. Met winst tegen Lierse (1-4), een gelijkspel tegen STVV en Beveren leken de Luikenaren vriend en vijand te gaan verbazen. Maar half oktober leek de Luikse motor te gaan sputteren. Na het verlies tegen achtereenvolgens Brussels, Hamme en O. Charleroi ving een periode van 5 opeenvolgende gelijke spelen aan. Net voor de winterstop behaalde RFC Luik dan nog een 6 op 6 en kan het al bij al terugblikken op een zeer geslaagde eerste seizoenshelft. De perikkelen rond het Luikse stadion lijken wat van de baan nu Luik na Nieuwjaar mogelijk naar Tongeren trekt voor de thuiswedstrijden.

OH Leuven startte het seizoen met heel wat interen onrust. Gevolg was dat trainer Cossey na speeldag 2 van het nieuwe seizoen de handdoek in de ring gooide. De eindronde van vorig seizoen was een flop en blijkbaar was de oefenmeester het niet eens met het transferbeleid van de club. Opvolger van Cossey was de 41-jarige Wuyts die voordien actief was bij o.a. Doornik en Namen. Op sportief vlak leek het bij de Leuvenaren voor geen meter te lopen. Het was wachten tot eind september op een eerste winst voor OHL. Het versloeg op eigen veld O. Charleroi met 3-1 en begon stap voor stap aan een lichte opmars in het klassement. Half november was de volledige ommekeer. De Leuvenaren zetten een knappe reeks neer van 12 op 12, maar moest dan weer de duimen leggen tegen de topfavorieten Lierse en STVV.

RS Waasland heeft zich dit jaar al meermaals in de kijker weten te voetballen. Spits en tevens topschutter van Tweede Klasse Onana zorgde met zijn vijftien treffers voor spectakel op de voetbalmat. Waasland doet het thuis verre van slecht. De Waaslanders zijn slechts twee keer verslagen in het eigen stadion en wist een knappe 20 op 30 te behalen. Het pijnpunt lijkt de uitreputatie te zijn. Met slechts 8 op 27 behaalt De Roover een onvoldoende wil hij met zijn ploeg aanspraak maken op een plaats in de subtop. Knappe resultaten werden behaald tegen Lierse (1-1), Brussels (2-1), OHL (5-2) en de monsterscore tegen Namur (7-1).

Vooruitblik tweede seizoenshelft

KVSK United liet tot dusver alleen maar spelers vertrekken. Zo verlieten Beyens, Schijvenaars en Schurmans de club. Wat de inkomende transfer betreft liet de club weten opzoek te zijn naar een betaalbare spits, maar zonder succes tot dusver. De versterkingen zullen dus eerst en vooral uit de eigen blessuremand moeten komen. Oyen en Pereira traden vlak voor de winterstop al terug aan, of Van De Weyer en Raymaekers nog fit geraken dit seizoen valt nog af te wachten. Vooral voorin moet de enige fitte spits, Jeroen Ketting, versterking krijgen wil United nog iets van zijn seizoen kunnen maken. De Nederlander, die het voorin meestal alleen moest rooien, deed het uitstekend in de heenronde en scoorde zeven keer. Mocht ook Ketting nog wegvallen heeft David een enorm probleem. Maar als KVSK United enkele spelers kan recupereren en gespaard blijft van nieuwe blessures moet er voldoende kwaliteit zijn om de ploeg in tweede klasse te houden. Want meer dan dat zal er niet meer inzitten dit seizoen.

Exc. Virton wil de wintertransferperiode gebruiken om enkele spelers de laan uit te sturen. Drie spelers kregen van het bestuur alvast te horen dat ze op zoek zullen moeten gaan naar een nieuwe werkgever. Ngasseu, Loizeau en Do Rosario zijn drie van de vijf mogelijke vertrekkers. De Kameroenese aanvaller Ngasseu lijkt een maatje te klein om de concurrentie met Koita (foto) en Bendaha aan te gaan, terwijl Loizeau zelf heeft aangestuurd op een vertrek. Over inkomende transfers is het nog koffiedik kijken, maar er zal toch nog iets moeten gebeuren wil Grandjean met zijn Virton eindigen in de linkerkolom van het klassement.

RFC Luik volgt het voorbeeld van Exc.Virton en zet maar liefst negen spelers op de transferlijst. Het zijn vooral spelers die wegen op de loonlast van de club en amper tot spelen toekomen. Vetrekkers zijn o.a. Ulens, Kimoto, Sulejman en Voss. De kans bestaat dat Luik ook middenvelder Van den Brandt ziet vetrekken. Geen keuze van de club, maar de middenvelder staat in de belangstelling van enkele eersteklassers Charleroi, Cercle Brugge en Germinal Beerschot lieten hun interesse blijken voor het jonge talent. RFC Luik werd door Voetbalkrant op een 12de plek verwacht en lijkt Luik deze verwachting te gaan inlossen.

OH Leuven lijkt, ondanks een zwakkere start, opnieuw aansluiting te vinden met de subtop. Het staat slechts 7 punten van een top-5 plaats verwijderd en een herhaling van een knappe reeks lijkt ook niet ondenkbaar voor de ploeg van trainer Wuyts. Enkele dure jongens kregen echter te horen dat ze ander oorden mogen opzoeken. Dugardein en De Winne zouden OHL willen verlaten en Bossekota zou op uitleenbasis mogen vertrekken naar ploegen met interesse. De Leuvense fusieclub lijkt niet echt werk te gaan maken van gewaagde of spectaculaire transfers. Integendeel, enkele jeugdspelers zullen na Nieuwjaar doorstromen naar de A-kern. Benieuwd of OHL nog kan stunten in de terugronde.

RS Waasland mag nog steeds stiekem hopen op een De Roover-effect, want mits wat betere resultaten in de uitwedstrijden zou Waasland wel eens een gevaarlijke outsider kunnen worden voor een eindronde-ticket. Mogelijks is dit wat te hoog gegrepen, maar met mededeling dat het bestuur van Waasland kiest om niet deel te nemen aan de transferperiode, kiest Red Star resoluut voor de huidige kern en vertrouwt op de aanwezige kwaliteiten.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties