Greg Docx
| 5 reacties
Speeldag 20: Facelift

Op speeldag 20 lieten de topclubs geen steek vallen. Anderlecht en Racing Genk beëindigden zelfs de lange ongeslagen thuisreeks van respectievelijk Kortrijk en Lokeren.

En dat was niet in het minst onverwacht. Anderlecht had zijn twee eerste partijen van dit jaar verloren en ook Racing Genk is zo wisselvallig als het Belgische zomerweer. Bovendien speelden beide ploegen een bijzonder flauwe eerste helft en was de achterstand zeker niet onverdiend. Anderlecht speelde als een degradatieploeg tijdens de eerste helft, wat een ramp om zien. Bij de tweede helft leken de Brusselaars wel een facelift te hebben ondergaan: dominant voetbal, kansen creëren, scoren, weinig weggeven en winnen. Wat was het verschil met de eerste helft? We vragen het ons nog steeds af.

Hetzelfde scenario gisteren bij Lokeren - Racing Genk. Twee totaal verschillende helften en ploegen. Een dominant Genk in de tweede helft kon uiteindelijk nog wel de zege rechtvaardigen, wat zonder de beresterke doelman Copa al veel eerder zou gebeurd zijn. Genk blijft bovenin meedraaien en hopen op Europees voetbal. Idem voor Club Brugge, dat deze week zijn zwakke spel wél beloond zag met een duidelijke overwinning tegen een superzwak Tubeke, dat er niet één keer aan dacht om de middellijn te overschrijden, maar dat was buiten Sorokin gerekend, die met een knappe dribbel en dito doelpunt Geert De Vlieger (letterlijk toen) kon verslaan. Van enige facelift was er bij Club nog lang geen sprake.

Dan was er ook weer de wekelijkse scheidsrechtersklucht. Na De Bleeckere en Wouters op woensdag, nu Zéro Nzolo op zaterdag. Dan hebben we het niet alleen over het twijfelachtig afgekeurde doelpunt van Kortrijk, maar ook andere beslissingen. Ja, Hein, ook in Anderlechtnadeel. De hoekschop bijvoorbeeld waaruit die '2-2' viel was er geen, maar ook enkele duidelijke fouten op Boussoufa werden niet bestraft. Hierbij moeten we zelfs zeggen dat de Marokkaan niet wilde gaan liggen.

Dat in tegenstelling tot Dieumerci Mbokani, die tijdens de wedstrijd tegen Roeselare plots een slaapaanval kreeg en ging liggen. Tijd voor een strafschop dacht scheidsrechter Breda, ook niet de meest foutloze van de voorbije maanden. Na de duwfout van vorige week van Jovanovic en het onterecht afgekeurde doelpunt van Dender twee weken geleden begint ook dat lijstje aan te dikken. Gelukkig wint de regerende landskampioen meestal wel terecht. Nu al staan de zenuwen daar gespannen, na het incident Jovanovic - Mbokani. Was Standard niet het vriendenploegje waar iedereen alles gunt aan iedereen?

Tot slot nog iets over de velden. IJspistes, zo kunnen we het wel noemen. Er werd dit weekend druk gesolliciteerd voor de volgende edities van schaatsprogramma's op de Vlaamse televisie. Logisch, voetballers laten zich tegenwoordig liever opmerken naast dan op het veld. We krijgen volgend seizoen toch wintervoetbal? Wel, dan hebben onze velden dringend een facelift nodig, of we doen er drie jaar over om één seizoen af te werken. (AN)