Handtassenbrigade verzoent zich in Brugge

Nico Wieme
| 20 reacties
Handtassenbrigade verzoent zich in Brugge
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Met Bergen verdwijnt een heuse sensatie uit de Pro League. Het handtassenincident wordt komende zomer in Brugge opgelost. De wedstrijd tussen Lokeren en Germ. Beerschot werd opgeluisterd door een ingehuurde knokploeg en wie wordt onze nieuwe bondscoach?

Sensatie minder

 

Wat ben ik toch bedroefd om de degradatie van Bergen. De Pro League verliest met de Draken een ware sensatie. De vele kijkers van Studio 1 zullen het in de toekomst moeten stellen zonder hun favoriete soap ‘FC Ambras’. Gedaan met de karrenvracht trainers die hun spelersgroep niet de baas konden, geen Vlaminghatende PS-politicus met strikje meer die af en toe als oproerkraaier fungeert, geen spelers meer die uit dankbaarheid hun truitje voor de voeten van de coach gooien, geen voetballers meer die absoluut geen aanvoerder willen zijn van dit bontje allegaartje, geen verhalen meer over spelers die enkele dagen voor een belangrijk duel de bloemetjes buitenzetten in een of andere discotheek.

 

Niet alleen ik, maar ook vele collega-voetballers uit de Pro League vinden het jammer dat de Henegouwers degraderen. Peter Vandenbempt vroeg afgelopen zondag aan Davy Schollen of hij Bergen zal missen volgend seizoen. Stante pede repliceerde de Anderlechtdoelman met een bekend Franstalig antwoord: “Neen”. Eerlijkheid siert de mens. Schollen vergat er wel aan toe te voegen dat hij het wel betreurde niet meer in de zandbank van het imposante Stade Tondreau te mogen ploeteren. Ik wens Bergen veel succes in de tweede klasse en hoop hen snel opnieuw op het hoogste niveau te mogen begroeten!

 

Handtassen in reclame

 

Er heerst een nieuwe rage onder de heren voetballers. De glamourboys bij uitstek paraderen tegenwoordig graag met een handtas van Louis Vuitton. Aanvoerder van het peloton der ‘sjacochendragers’ is Clubicoon Stijn Stijnen. De nationale doelman uitte eerder al zijn bewondering en respect voor handtassenmannen als Sébastien Pocognoli, Axel Witsel en Logan Bailly (foto boven).

 

Jammer genoeg kwam er na de dubbele interland tussen België en Bosnië een kleine barst in de vriendschapsband van bovenvermelde spelers. Stijnen ging fel tekeer tegen Pocognoli (foto links) omdat die was beginnen te lachen na de 2-1-nederlaag in Bosnië. De keeper van blauw-zwart dacht dat de AZ-verdediger plezier had in de quasi zekere uitschakeling voor de Wereldbeker van 2010, maar eigenlijk lachte Poco zijn vriend Stijn gewoon uit met zijn handtasje van Club Brugge.

 

Bij Club volgen ze gewoon de laatste modetrends. Tegenwoordig zie je mannen als Philippe Clement, Bernd Evens en Wesley Sonck met een blauw-zwarte sjacoche door het Jan Breydelstadion lopen.

 

Het bestuur van de Bruggelingen zit verveeld met de vete tussen Stijnen en Pocognoli en wil daar absoluut iets aan doen. Om beide kemphanen met elkaar te verzoenen, besliste nieuwbakken voorzitter Pol Jonckheere om AZ Alkmaar, kersvers kampioen van Nederland en toevallig de ploeg van Pocognoli, uit te nodigen voor de komende Brugse Metten op 19 juli. Voor aanvang van de wedstrijd zullen beide spelersgroepen één grote kring vormen aan de middencirkel, terwijl ze, de handtas aan de heup, elkaar omarmen. Viriel als ze zijn zullen Stijnen en Poco nadien elkaar een stevige zoen en knuffel geven. Zand erover en case closed.

 

Onze Nederlandse vrienden

 

Dat de supporters van Lokeren en NAC Breda een hechte band hebben, is al langer bekend. De laatste tijd waren de contacten tussen beide supportersgroepen blijkbaar serieus verwaterd en daar wilden de Waaslanders duidelijk iets aan doen. Met name coach Aleksandar Jankovic (foto rechts) nodigde de NAC-vrienden ter gelegenheid van zijn eerste thuismatch uit om voor het nodige spektakel te zorgen. Daarover straks meer.

 

Als je op de fansite van NAC Breda 1912 kijkt, lees je er volgende tekst: “Na een lange periode van stilte tussen de twee clubs zijn de banden weer aangetrokken, dit keer op initiatief van Lokeren. Welcome back, daar zullen we er nog veel op drinken!”

 

Je mag er donder op zeggen: de lange periode van stilte werd met het nodige kabaal doorbroken. En drinken hebben ze ook gedaan, die Hollanders. Voor de match tegen Germinal Beerschot had de reusachtige Lokerenaanhang haar geestesgenoten uit ons buurland uitgenodigd om te verbroederen. De NAC-fans gingen zich bezatten in het Lokerse Bospark. Met een lijf vol gerstenat begaven de vrolijke vrienden zich naar het Daknamstadion. Daar slaagden enkele heethoofden erin om over de omheining te klimmen en de harde kern van de Antwerpse fusieclub uit te dagen.

 

De Germinal Beerschotfans verdienen echter een pluim voor de manier waarop zij op die provocaties gereageerd hebben. Gelaten keken zij het schouwspel aan, zonder zich ook maar één moment agressief te tonen. Toen toevallig een poort vanzelf openging, waren er gelukkig maar een tiental agenten nodig om het deurtje weer op slot te doen.

 

Bij Lokeren weet coach Jankovic duidelijk hoe hij het publiek moet verwennen. Als er op het veld niets te zien is, dan zorgt hij er maar voor dat er naast het veld iets gebeurt. De Waaslanders wonnen het duel overigens met 1-0, een doelpunt van Stijn De Wilde in de 97ste minuut. Lokerenvoorzitter Roger Lambrecht (foto links) toonde zich achteraf uitermate tevreden met het resultaat, de kwaliteit van het geleverde spel én het spektakel.

 

Dat was trouwens een van de vereisten bij de aanstelling van Jankovic: de Serviër moest niet alleen even goede resultaten behalen als zijn voorganger Georges Leekens, de ex-assistent van Slavoljub Muslin moest ook voor meer spektakel zorgen. Op welke manier dat spektakel er komt, werd er niet bij gezegd door de bandenmagnaat.

 

Jankovic heeft dat tegen Germinal Beerschot op een creatieve manier opgelost: de drie punten zijn binnen, de ingehuurde knokploeg verzorgde het spektakel en zelfs de stadionomroeper moest toegeven dat de jeugdploegen van SK Lochristi en Lokeren, die tijdens de rust een exhibitiewedstrijd tegen elkaar speelden, voor meer spektakel hadden gezorgd dan de 22 profspelers. Opdracht volbracht en iedereen tevree naar huis. Niemand bij Lokeren die nog over Leekens praat…

 

Gerets komt niet

 

Pech voor iedereen die in sprookjes gelooft: Eric Gerets (foto rechts) wordt niet de nieuwe bondscoach van België, of wat had u gedacht? De Rekemnaar verdient momenteel behoorlijk goed zijn boterham in Frankrijk en heeft uitzicht op het coachen van een echte topploeg (Sevilla?). Wat zou hij dan een bende sukkelaars als de Rode Duivels willen coachen?

 

Sommigen dachten bij een eventuele komst van Gerets met weemoed terug aan de gloriedagen van onze nationale ploeg: het EK 1980 en de WK’s van 1986 en 1990. De Leeuw heeft deze dagdromers door zijn beslissing met een smak terug op de grond gesmeten. Gerets kreeg trouwens woensdag een mooi voorstel van Marseille tot contractverlenging. Onze landgenoot zou de kleine som van een 200.000 euro per week in de Zuid-Franse havenstad kunnen verdienen, een beetje meer dan de Belgische Voetbalbond kon ophoesten.

 

Philippe Collin, die als voorzitter van de Technische Commissie eigenaardig genoeg veel meer in de belangstelling staat dan zijn extraverte voorganger Antoine Van Hove, moet nu op zoek naar een nieuwe kandidaat. Aan belangstellenden blijkbaar geen gebrek: Aad De Mos solliciteerde zelf zeer openlijk naar de job. De ex-Anderlecht- en KV Mechelencoach ging afgelopen zondag zowaar naast de bobo’s zitten tijdens Westerlo-Anderlecht. Niet dat het dan over de functie van bondscoach zal gegaan hebben, zo is Aad niet, neen, hij wou gewoon wat socializen met Herman Wijnants en co.

 

Ook Dick Advocaat (foto links) staat niet weigerachtig tegenover de job die René Vandereycken met veel bravoure heeft uitgevoerd. Dickie scoorde met het Nederlandse elftal succes op het WK van 1994 in Amerika. Ruud Gullit kwam zo goed overeen met Advocaat dat hij besloot om toch maar niet mee naar de Verenigde Staten te trekken. Tijdens een tweede ambtstermijn van de Hagenaar kwalificeerde Nederland zich voor het EK van 2004 in Portugal. De voorbereiding op dat kampioenschap verliep rimpelloos. Onze noorderburen verloren oefenduels tegen Ierland en België. Vermoedelijk moet Dick daar enorm onder indruk van de Rode Duivels geraakt zijn.

 

Tijdens dat EK in Portugal wond Advocaat vriend en vijand om zijn vinger. Vooral na de met 2-3 verloren groepswedstrijd tegen Tsjechië oogstte hij in eigen land heel wat lof omdat hij een uitstekend spelende Arjen Robben verving door Paul Bosvelt. Oranje ging er in de halve finales uit tegen gastland Portugal, maar Advocaat kon terugblikken op een geslaagd toernooi. Op 7 juni 2004 besloot hij om op een hoogtepunt afscheid te nemen van het Nederlandse nationale elftal.

 

Op het WK van 2006 coachte Dick het nationale team van Zuid-Korea. Hij deed net niet even goed als zijn voorganger en landgenoot Guus Giddink tijdens het WK van 2002, toen de Aziaten het tot in de halve finales schopten. Zuid-Korea mocht in Duitsland afdruipen na de eerste ronde. Nu is Dick blijkbaar bereid om het sterelftal van België naar het EK 2012 in Polen en Oekraïne te loodsen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties