Interview Verhoeven: "In Wallonië voel ik meer respect"

Steurbaut Kersten
| 22 reacties
Verhoeven: "In Wallonië voel ik meer respect"
Foto: © SC

Vincenzo Verhoeven heeft zijn doelen voor de toekomst duidelijk op een rijtje: Hamme met een mirakel in tweede klasse houden, in eerste klasse en in het buitenland spelen en langs de grote poort terugkeren naar Germinal Beerschot.

We ontmoeten VincenzoVinnie voor de vrienden – Verhoeven aan de Vlaamse Kaai op het Zuid in Antwerpen, dat zich volop voorbereidt op de aankomst van de 10 miles en de Marathon van Antwerpen. Verhoeven legt ook een marathon af, maar dan eentje met de tong. De 22-jarige aanvaller van Hamme is een spraakwaterval, maar in eerste instantie toch een voetbalfreak, die ook probeert te leven als een prof. Naast de trainingen met Hamme legt hij er zelf nog vier keer individueel duchtig de pees op.

Met resultaat. Vorig weekend knalde hij er vijf binnen tegen Deinze. “Een record voor mij”, glundert Verhoeven. “Ik heb er ooit eens vier gescoord, maar dat is al van bij de knapen geleden. Ik hoop dat ik Hamme met mijn doelpunten in tweede klasse kan houden. Als dat lukt, zullen ze mij daar nooit vergeten, maar met wedstrijden tegen revelaties KVSK United en Eupen hebben we een mirakel nodig.” Wat volgt is een open gesprek. Verhoeven gaat de controverse niet uit de weg en spuwt zijn gal, maar blijft opvallend openhartig en rechtdoorzee.

Belgische Inzaghi

 

“Ik heb voor mijn leeftijd al veel bewezen. Loop de topschutterslijst in tweede klasse eens af. Ik ben de eerste Belg onder de 24 jaar. Zelfs met negen doelpunten was ik de eerste. Alleen door het ongeluk van François Sterchele is het verwachtingspatroon voor Verhoeven vijf keer zo groot geworden. Dat heeft niets met mijn voetbalkwaliteiten te maken, maar ze zeggen wel: Kijk, hij kan zelfs niet scoren in tweede klasse. Cavens heeft 22 doelpunten gemaakt. Dat is heel knap, maar er zitten wel 8 strafschoppen tussen. Als je er 25 kan binnentrappen zonder penalty’s, dan zijde ne straffe. Ik zit nu aan 15 treffers (14 in de competitie, 1 in de beker, nvdr.) zonder strafschoppen. Mijn statistieken liegen niet, in elke ploeg weet ik de goal staan.”

Door Sterchele is het het verwachtingspatroon voor Verhoeven vijf keer groter. Wat heeft dat met mijn voetbalkwaliteiten te maken?”

“Ik heb nochtans niet voor de makkelijkste oplossing gekozen. Welke jongen van 22 jaar vertrekt er naar tweede en levert fors in als hij ook bij Germinal Beerschot mag blijven? Fadiga zei me dat ik niet moest vertrekken. Die jongen zag iets in mij. Als iemand met zo’n palmares dat vertelt, dan wil dat toch iets zeggen. Fadiga-Verhoeven, het zou een schitterende combinatie zijn. Ik heb iemand als Fadiga of Colman nodig om goed te spelen. Zij kunnen de perfecte pass geven. Het charmeert mij dat ik toch het risico heb genomen. Met het gedacht om daarna terug naar eerste te gaan. Over twee jaar moet ik echt top zijn.”

 

“Ik heb een speciale stijl, maar ik lig wel heel goed in de groep bij Hamme. Mijn ploegmaats vergelijken me met Filippo Inzaghi. Wij lijken wel wat op elkaar. Zijn stijl charmeert mij, ondanks dat ze hem haten. Ze vinden het een goaltjesdief of nen aflakker. (lacht) Ik heb dat ook al mogen horen. In de Champions League maakt hij tegen Liverpool een doelpunt met de schouder, maar eist hij dat op alsof hij een wereldgoal gemaakt heeft. Bangelijk, vind ik dat. Echt Bangelijk.”

François Sterchele

 

“Het stoort mij heel hard dat ik altijd als de boezemvriend van François Sterchele in de media naar voren word geschoven. Dat wordt misbruikt. Er wordt uitvoerig over mijn tattoo (een beeltenis van Sterchele en het nummer 23, nvdr.) geschreven. Waarom moeten die zaken allemaal in de kranten verschijnen? Ik wil dat ze ook praten over de voetballer Verhoeven. Over twee weken hangen ze allemaal aan de lijn voor een interview naar aanleiding van wat er vorig jaar met François gebeurd is. Ik ga er niet op reageren. Voor mij is dat een dag als een ander.”

“In Wallonië bewijzen ze dat het anders kwam. Zij weten het feit dat ik een vriend van Sterchele ben wel te plaatsen. Ik voel daar ook veel meer respect van de pers. Op de Franse Studio 1 hebben ze zes minuten over mij gepraat en al mijn doelpunten tegen Deinze laten zien.”

Rode Duivels

 

“De nationale ploeg heeft bangelijke spelers, maar we moeten dat ook een beetje relativeren hé. Een speler als De Camargo, dat is toch geen Belg. Ze willen ook Joao Carlos en Mémé Tchité erbij halen. Waar is dat voor nodig? Geef dan godverdomme Mirallas en De Sutter toch eens een kans. Dat zijn echte Belgen. Veel respect voor iemand als De Sutter. Ondanks alle druk maakt hij het toch maar waar bij Anderlecht.”

“De Camargo of Tchité, dat zijn toch geen Belgen. Geef godverdomme Mirallas of De Sutter de kans.”

“Zoek eens naar jonge Belgische spitsen in eigen land. Je vindt ze niet. Bjorn Vleminckx, Tom De Sutter en Jelle Vossen. Straf dat je daar zolang over moet nadenken hé. En Vossen moet nu terug op de bank plaatsnemen. Moussa Dembélé, hoe lang heeft het niet geduurd voor België hem heeft leren kennen. Als Belg is er altijd meer druk. Jongeren worden veel te snel afgeremd. Ze krijgen niet de kans om fouten te maken. Foutje? Volgende week lig je eruit. In Nederland laten ze die gasten staan. Ik ben er zeker van dat een speler die vorige week een misstap heeft gezet, zich een week later niet meer op dezelfde fout laat betrappen.”

Toekomst

 

“Ik wil niet opnieuw een seizoen tegen de degradatie in tweede klasse spelen. Dat verdien ik niet. Als je in je eerste jaar als basisspeler presteert wat ik nu presteer, dan bewijs je dat je talent hebt. Bij een ploeg onderaan scoor je altijd minder. Ik wil hogerop en in eerste klasse spelen. Is dat niet in België, dan zijn er misschien andere mogelijkheden. Het voordeel is dat ik in elk systeem kan spelen. Ook in een 4-5-1, maar dan moeten de flanken wel goed zijn.”

“Ik wil bij Germinal Beerschot terugkeren langs de grote poort.”

“Ooit wil ik eens in het buitenland spelen. De spitsen krijgen daar veel meer vrijheid. En dat wil ik zeker eens meemaken. En natuurlijk wil ik nog terugkeren naar Germinal Beerschot. Als ik ga kijken, zie ik nog altijd fans rondlopen met mijn shirt. Dat bewijst dat ze nog aan mij denken. Maar een terugkeer is nog niet voor meteen, ik wil langs de grote poort binnenkomen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 12/05 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties