Column Over penalty's en testwedstrijden

Anthony Van der Planken
| 31 reacties
Over penalty's en testwedstrijden
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voor het eerst in meer dan twintig jaar moeten testwedstrijden beslissen over de titel. Een prachtige apotheose na een sowieso al razendspannend seizoen. Maar toch zijn ze niet overal even gelukkig.

Met name in Anderlecht hadden ze het liever anders gezien. De reacties van de spelers achteaf spraken boekdelen. Die waren er wat ons betreft toch wel wat over. De ontgoocheling van paars-wit was begrijpelijk, de titel kwam immers héél dichtbij, maar dat mag geen excuus zijn voor zo'n goedkopige beschuldigingen richting Ruiz. Sommige spelers -met name Jelle - “Als Ruiz bij Standard tekent, zal ik hem opzoeken”- Van Damme, schuwden zelfs de intimidatie niet. Zelfs de immer koele Ariël Jacobs liet zich betrappen op een slag onder de gordel. En dat net nadat paars-wit zelf gewonnen had van niet bepaald de meest gemotiveerde tegenstander.
Uitgerekend Jonathan Legear toonde zich de slimste van de klas en pleitte openlijk voor Ruiz: "Ruiz is nog altijd welkom. We hebben het echt niet op hem gemunt."

De Brusselse complottheorieën -niet dat ze daar in Luik anders vies van zijn- zijn in ieder geval bijzonder vergezocht. Als Ruiz al wilde missen, waren er wel honderd makkelijkere en vooral zekerdere manieren om dat te doen. Een bal hoog over doel à la Jaap Stam bijvoorbeeld. Of gewoon droogjes naast de paal, zoals Fadel Brahami (remember?).
Ruiz kon wellicht gewoon de druk niet aan. Zoals wel meer grote spelers -Baggio, Riquelme, Terry, Beckham, Conceiçao- hem voordeden. Of zoals Anderlecht op Tubeke.

Wie weet speelt de gemiste strafschop straks zelfs in het voordeel van Anderlecht. Ruiz' misser zal zijn marktwaarde ongetwijfeld wat drukken, waardoor het voor paars-wit straks wat makkelijker wordt om het goudhaantje binnen te halen. Als Ruiz zelf nog wil natuurlijk.

Bij Anderlecht stelden ze zich ook vragen over het reglement. In andere landen geeft het doelsaldo de doorslag en had paars-wit al kampioen geweest. Klopt, maar het feit dat enkel België testwedstrijden kent, doet niets af van de waarde van het reglement. Wat ons betreft zijn testwedstrijden de enige juiste manier om bij een ex-auquo een kampioen aan te duiden. Het zou jammer zijn dat het kampioenschap beslist wordt omdat pakweg KV Mechelen of Cercle Brugge beslist opendeurdag te houden in het Astridpark of op Sclessin, zoals in het verleden wel eens vaker het geval was. Geef ons dan maar twee extra wedstrijden, waarin beide teams elkaar met open vizier kunnen bekampen. Spektakel gegarandeerd.
Het blijft trouwens bijzonder vreemd dat net de club die de invoering van play-offs vanaf volgend seizoen doordrukte, nu zeurt omdat het barragewedstrijden moeten afwerken.

Helaas zal het testwedstrijdenreglement wellicht nog dit seizoen afgeschaft worden. Niet omdat Anderlecht het vraagt, maar omdat het seizoen met de aankomende competitiehervorming anders wel heel lang wordt. Een beslissing die wij wel kunnen begrijpen, maar de keuze voor het doelsaldo als beslissende factor roept bij ons wel vragen op. Zou het niet verstandiger zijn om bijvoorbeeld het onderling resultaat in de play-offwedstrijden te laten beslissen? Of het klassement na de reguliere competitie van 30 wedstrijden? Moest ook dat geen uitsluitsel brengen, kan men nog altijd het doelsaldo als ultieme tiebreaker nemen.

Soit, zorgen voor later, want nu gaat alle aandacht naar de twee testwedstrijden. Hopelijk kan Anderlecht zijn frustratie omzetten in positieve energie en krijgen we twee thrillers van formaat. Met penalty's als apotheose. Gelukkig doet Ruiz dan niet meer mee.


Door Anthony Van der Planken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 13:30 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties