FC Nordsjælland bezorgt landskampioen een kater

viki meeuwis

Gisteren werd het nieuwe seizoen in de Deense eerste klasse, de SAS-Ligaen, ingezet.

Net als in andere Europese competities hebben de meeste Deense teams een aantal buitenlanders in hun teams. Een Zweedse krant maakte gisteren bekend dat niet minder dan 26 Zweedse spelers in de SAS-Ligaen zullen aantreden. Esbjerg spant de kroon met zes Zweedse spelers, Brøndby heeft er vijf waaronder Max von Schleebrügge. FC Kopenhagen heeft er vier in de gelederen.

Landskampioen FC Kopenhagen trok naar Farum Park waar het FC Nordsjælland partij gaf. Eerder deze week speelde Kopenhagen een eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen de Montenegrijnse kampioen Mogren. Die ploeg werd met 6-0 huiswaarts gestuurd. Verwacht werd dat ook de partij tegen FC Nordsjælland weinig problemen zou opleveren. Dat was echter niet het geval. Al na drie minuten stonden de bezoekers 1-0 achter. Stephan Petersen kon de bal met een lob over keeper Jesper Christiansen in doel sturen. Het werd er niet beter op voor de bezoekers want op het half uur kon Martin Bernburg de voorsprong tot 2-0 vergroten. Voor trainer Ståle Solbakken was de maat vol, hij haalde Thomas Kristensen van het veld en verving hem door Martin Vingaard. Die speelde een stuk beter dan zijn ploegmaat maar in de eerste helft kon de landskampioen geen potten breken. De beste kans voor Kopenhagen kwam er via Ailton die de bal toegespeeld kreeg door Vingaard. Ailton kon keeper Novakovic verschalken maar de bal eindigde op de paal.

Na de rust zette Kopenhagen meer druk en kwam beter in de wedstrijd. Dat leverde een resem goede kanse op. In de 67e minuut moest keeper Novakovic de bal in corner werken waarna Peter Larsson erin slaagde om de bal in doel te werken. Het doelpunt werd echter afgekeurd omdat de scheidsrechter net ervoor een vrije trap had gefloten. Tien minuten later zag het ernaar uit dat de 3-0 zou vallen nadat Simon Richter de bal naar Fetai kon spelen die op doel kon trappen. Keeper Christiansen stond echter paraat en wist zijn net schoon te houden. Zowel Vingaard als Morten Nordstrand kwamen nog dichtbij een doelpunt maar de afwerking liet te wensen over. Het was twee jaar geleden dat FCN er nog eens in slaagde om te winnen van FC Kopenhagen.

De tweede wedstrijd van de openingsdag vond plaats in Herning waar FC Midtjylland Esbjerg op bezoek kreeg. Met deze derby, beide ploegen komen uit Midden-Jutland, beloofde het een spannende match te worden. Bij de thuisploeg maakte Arek Onyszko zijn debuut in doel. Bij Esbjerg trad Tim Janssen (ex-RKC en NEC) een eerste keer aan. Wie dat gehoopt had, bleef echter op zijn honger zitten. Het team van FC Midtjylland speelde behoorlijk onder het gebruikelijke niveau. Esbjerg begon goed aan de partij maar na een goede beginfase daalde ook bij het het niveau. Beide ploegen maakten vele domme fouten wat de thuisploeg een fluitconcert van de eigen supporters opleverde, die waren allerminst tevreden met de inzet van hun team.

Vandaag staan volgende wedstrijden op het programma:

SønderjyskE - Randers FC

Brøndby IF - OB

Met de wedstrijd tussen HB Køge en Silkeborg spelen beide promoverende teams hun eerste wedstrijd in de SAS-Ligaen. HB Køge is een fusieploeg die dit jaar onstaan is door het samengaan van Herfolge Boldklub en Køge Boldklub. Het ziet er naar uit dat de spelers van HB Køge dan toch in hun nieuwe tenue zullen kunnen spelen. Hun thuistenue is namelijk een blauw shirt met zwarte shorts met op het shirt een zwaan, hun nieuwe mascotte. Het had echter niet veel gescheeld of ze hadden in een andere outfit de baan op gemoeten. De shirtsponsor had de shirts in Turkije laten maken maar het leek erop dat die niet op tijd zouden aankomen in Denemarken voor de openingsmatch. Er zat dus niks anders op dan iemand van de club naar Turkije te sturen en de shirts persoonlijk op te gaan halen. Hopelijk brengen de shirts hun een beetje geluk in de wedstrijd. Silkeborg keert na een afwezigheid van een seizoen terug in de hoogste klasse.