Heeft AA Gent genoeg Belgen?

Heeft AA Gent genoeg Belgen?
Foto: © SC

Vanaf dit seizoen moeten er in ons land zes in België opgeleide spelers op het scheidsrechtersblad staan. Dat komt dus neer op één derde, voor bepaalde clubs kan dit voor problemen zorgen. Niet in het minst voor AA Gent en Lokeren.

Het begrip "in België opgeleide spelers" wordt wel ruim geïnterpreteerd. Zo worden bijvoorbeeld Lucas Biglia en Mbark Boussoufa beschouwd als spelers die ons land zijn opgeleid. Desondanks de ruime interpretatie dreigen bepaalde clubs toch in problemen te komen.

Lokeren heeft bijvoorbeeld negentien buitenlanders tegenover tien Belgen. De club tracht daar echter een mouw aan te passen. Hassan El Mouataz is een naturalisatieprocedure gestart, Jugoslav Lazic wordt volgende maand Belg en Boubacar Copa heeft de Belgische nationaliteit al.

Bij Gent is de situatie problematischer. De Oost-Vlaamse club heeft slechts negen spelers die in België zijn opgeleid. Bovendien ligt Bernd Thijs vier maanden in de lappenmand, waardoor er amper acht overblijven. Dat wil dus zeggen dat coach Michel Preud'homme slechts twee blessures en/of schorsingen kan opvangen bij de Belgen, anders moet hij spelers uit de beloften op het scheidsrechtersblad zetten.

"Waarom denk je dat we hebben geïnvesteerd in spelers als Lepoint, Wils, Smolders en De Smet?", kaatst voorzitter Ivan De Witte de opmerking terug in HNB. "Ik sta achter de regel maar nu mag het wel stoppen. Voorlopig is niet voorzien dat het er volgend jaar zeven worden en het mogen er zes blijven. Dat wij zoveel buitenlanders hebben, is te wijten aan het feit dat Belgische spelers zo duur zijn."

"Door die hoge prijzen te vragen, doen we onszelf dood. Ik maakte het recentelijk nog mee met Stijn De Smet. Dat was niet makkelijk met Cercle", aldus De Witte. "Twee jaar geleden pikte Genk bij ons De Bruyne weg, vorig jaar ging Ajax met Boere aan de haal. Je moet onethische acties ondernemen om spelers te behouden. Als De Bruyne en Boere nog bij ons hadden gespeeld, hadden we al twee Belgen meer."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties