Vålerenga verrast Molde

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen stond de 23e speeldag op het programma. De eerste wedstrijd werd uitgevochten tussen Vålerenga en Molde.

Vålerenga zat de laatste tijd in de hoek waar de klappen vielen. Trainer Skullerud nam vorige week ontslag en de ploeg heeft nog steeds af te rekenen met verschillende geblesseerde spelers. Het was Molde dat het eerst tot scoren kwam. Een inworp van Magne Hoseth kwam op het hoofd van Mame Biram Diouf terecht die de bal prompt in doel kopte. Iets later veerde het Ullevaal stadion recht na een doelpunt van Luton Shelton maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. De Jamaicaan kon iets na het half uur wraak nemen. Hij zette enkele Molde verdedigers in de wind en kon de bal over een uitlopende keeper Lillebakk in doel plaatsen. Na de rust nam Molde het spel meer over zonder echt kansen af te dwingen. In de 56e minuut had Pape Pate Diouf een kans op doel maar de bal ging over het doel heen. In de 71e minuut was het de beurt aan de trouwe schare supporters van Vålerenga, Klanen, om te juichen. Harmeet Singh kwam opzetten vanop rechts en vond Jarl André Storbæk die de 2-1 in doel werkte. VIF had misschien nog een derde doelpunt kunnen hebben na hands van Christian Steen maar de thuisploeg kreeg geen strafschop toegewezen. Molde kreeg nog enkele kansen, onder ander via Pape Pate Diouf en een pass van Hestad naar Mame Biram Diouf. Met deze zege heeft “Enga” nu 28 punten en staat op de negende plaats. Molde staat op de tweede plaats in het klassement met 44 punten.

De wedstrijd tussen Aalesund en Bodø/Glimt eindigde in een 1-1 gelijkspel. Beide goals vielen kort voor de rust. Glimt kreeg een vrije trap toegewezen, de bal kwam bij Bjørdal terecht die de bal in de rechterhoek schoot. Twee minuten later kon Aalesund profiteren van een fout van Runar Berg. Na een corner voor Aalesund kwam de bal in een groepje spelers terecht met Skiri als enige speler van Aalesund. De bal ging echter via het hoofd van Runar Berg in eigen doel. Na de rust was het Aalesund dat domineerde. Op het uur kreeg Johan Arneng de kans om Aalesund op voorsprong te brengen maar kreeg de bal niet goed op de voet.

Fredrikstad trok naar Tromsø. Het was de eerste wedstrijd voor Tom Nordlie als trainer van Fredrikstad. Het was van bij de start een ongelijke strijd. Een gevaarlijke vrije trap van Abgar Barsom na tien minuten was het enige wapenfeit van de bezoekers voor de rust. Tromsø daarentegen speelde de ene na de andere kans bij elkaar. Dat leverde een doelpunt op iets na het half uur. Morten Moldskred vond Sigurd Rushfeldt die niet aarzelde en de bal in de verste hoek schoot. Amper vier minuten later kon de thuisploeg de voorsprong nog uitdiepen. Rushfeldt werd neergehaald en dat leverde Tromsø een vrije trap op. Kevin Larsen schoot de bal onhoudbaar in doel. Na de rust bleef de thuisploeg de bovenhand voeren en onder andere Tommy Knarvik kreeg een goede kans. Een kwartier voor tijd slaagde Gardar Johanssen erin om de bal in doel te werken voor FFK maar de goal werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Een slechte zaak voor Fredrikstad dat voorlaatste blijft met 22 punten.

Viking nam het in Stavanger op tegen Sandefjord. Het eerste doelpunt viel in de twaalfde minuut. Mané schoot de bal hard richting doel vanop een goede twintig meter. Keeper Myhre had de bal maar te pakken maar slaagde er desondanks in om de bal in eigen doel te werken waardoor Sandefjord op voorsprong kwam. Het duurde tot aan de rust voor de gelijkmaker viel. De bal kwam na een vrije trap bij Skogseid terecht die de bal over Pettersen in doel werkte. Na de rust wist Sandefjord de voorsprong te vergroten. Mané trapte de aanval in gang, de bal kwam bij Mjelde terecht die op doel schoot. Het was Salcinovic die in de rebound de bal alsnog in doel werkte. In de slotfase kon Peter Ijeh de bal in doel werken nadat hij na een corner volledig vrij stond.

De partij tussen Start en Brann eindigde op een 1-0 overwinning voor Brann. Het was de IJslander Birkir Sævarsson die de bal op aangeven van Eirik Mjelde in doel kon werken. Met deze zege doet Brann weer volop mee voor de titel.

Strømsgodset ontving Odd Grenland in Drammen. Godset begon het beste aan de match en op het half uur leverde dat een doelpunt op. Marcus Pedersen wist Morten Fevang opzij te zetten en kon vanop twintig meter de bal in de rechterhoek schieten. Net voor de rust was het de beurt aan Keita om zijn kunsten te tonen. Keita dribbelde zich voorbij de verdediging van Odd Grenland op de flank en wist Joel Riddez te vinden die de bal prompt in doel schoot. Na de rust vond Storflor Nordkvelle die de voorsprong van Godset tot 3-0 kon vergroten. Morten Fevang mocht iets later een penalty binnentrappen na een fout van Riseth op Kovacs. Odd Grenland staat nu op de derde plaats met 39 punten, vijftien minder dan leider Rosenborg dat vanavond speelt tegen Lyn.