Advocaat: "Als we EK niet halen, heb ik gefaald"

Steurbaut Kersten
| 24 reacties
Advocaat: "Als we EK niet halen, heb ik gefaald"
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Dick Advocaat werd dinsdagmiddag als bondscoach van de Belgische voetbalbond voorgesteld aan de pers. “Ik ben heel blij dat ik vroeger mag beginnen”, zei Advocaat.

“Het is vandaag een belangrijke dag voor het Belgisch voetbal”, opende bondsvoorzitter François De Keersmaecker de persconferentie. “We zijn enorm vereerd dat we de heer Advocaat aan u kunnen voorstellen.”

Advocaat is blij dat hij twee maanden vroeger aan de slag kan bij de nationale ploeg. “Ik was niet van plan om over te nemen van Vercauteren na mijn ontslag en ik had verwacht dat hij het ook zou afmaken.” 

Niet getwijfeld

“Maar ik heb niet getwijfeld. Na de wedstrijd in Armenië zijn we samengekomen en heb ik toegezegd. Vanwege de afwikkelingen in mijn contract met Zenit kon dat nog niet meteen naar de buitenwereld gebracht worden.”

Advocaat wil echter niet als verlosser ingehaald worden. “We moeten het met z’n allen doen. De trainer en z’n technische staf spelen wel een belangrijke rol. Maar we mogen de schuld niet alleen bij de spelers leggen. Zij hebben een verkeerd beeld van zichzelf, gecreëerd door andere mensen.”

“Het zijn jongens van 21, 22 of 23 jaar die talent hebben. Sommigen zullen het halen, sommigen niet. Maar ik heb nu het gevoel dat sommigen al denken dat ze klaar zijn voor Real Madrid.”

“De opdracht is duidelijk. We moeten ons kwalificeren voor het EK 2012. Als dat niet lukt, heb ik gefaald en mag u mij daar op afrekenen.”

Geen politiek

De Rode Duivels vertoonden de voorbije interlands ook ongehoord feestgedrag. “Dat is niet goed te praten, maar ik wil niet weten wie het was. Zo’n zaken gebeurden in het verleden ook. Het gaat erom of de coach het in de gaten heeft. Dan moet er iets aan gedaan worden.”

“Ik ga ervan uit dat het allemaal goede voetballers zijn die graag voor de nationale ploeg willen uitkomen. Als dat niet zo is, dan merk ik dat wel. Ik zal ook niet aan politiek doen en kijk alleen naar de kwaliteit van de spelers."

Er staan nog twee WK-kwalificatieinterlands tegen Turkije en Estland op het programma. “We gaan altijd voor een goed resultaat. Ook tegen Turkije. Ik zal niet teveel experimenteren. Vorige coaches hebben al het talent dat er aanwezig is geselecteerd. Daar zullen we de komende wedstrijden uit putten.”

Tweetalige assistent

Advocaat spreekt geen Frans, maar dat is geen probleem. “In Rusland verstond ik helemaal niets. Daar heb ik ook goede resultaten gehaald. Maar er zal sowieso een tweetalige assistent bijkomen en zelf ben ik van plan om ook wat Frans te leren.” (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties