Groep 6: Oekraïne dicht bij barrages

Kevin Vanbuggenhout

In groep 6 van de Europese kwalificaties voor het WK leed Engeland zijn eerste nederlaag in Oekraïne. Hierdoor wipt Oekraïne over Kroatië in de stand.

Oekraïne - Engeland 1-0

Oekraine moest de drie punten pakken tegen het reeds geplaatste Engeland en kreeg na een kwartier een godsgeschenk. Doelman Green haalde Milevskiy neer in het strafschopgebied. Strafschop voor Oekraïne en rood voor Green was het gevolg. Shevchenko schoot de elfmeter tegen de paal. Net voor het halfuur klom Oekraïne dan toch op voorsprong. Nazarenko kreeg de tijd om uit te halen, zijn schot week af op Ashley Cole en belandde in doel: 1-0. Vier minuten later had Engeland, dat grotendeels terug moest plooien, de kans op de gelijkmaker. Rooney speelde slim naar de vrijlopende Lampard die uit de draai nipt naast schoot. Aan de overzijde belandde een geweldige trap van Milevskiy op de paal.

In de tweede helft trachtte Oekraïne de bal vooral in eigen rangen te houden. Engeland dreigde af en toe wel via Rooney, maar de beste kansen bleven voor de Oekraïners. James tikte een afstandsschot van Rakitskiy over. Tien minuten voor het einde liet Ferdinand zich ringeloren, niet voor het eerst in deze wedstrijd. Yarmolenko kon er bijna van profiteren, maar James kwam goed tussen. Vlak voor affluiten maakten de Engelsen alsnog bijna gelijk. Rooney schoot net naast. Oekraïne won met 1-0 en sprong naar de tweede plaats in de stand. Oekraïne heeft nu één punt meer dan Kroatië. Indien Oekraïne gaat winnen in Andorra, dat tot nog toe al zijn matchen verloor, is het zeker van barrages. Kroatië staat bijgevolg op een zucht van de uitschakeling.

Wit-Rusland - Kazakhstan 4-0

Een wedstrijd zonder veel belang was de ontmoeting tussen Wit-Rusland en Kazakhstan. Opvallend gegeven: de bondscoaches van beide landen zijn alletwee Duitsers. Kazakhstan had in deze groep enkel punten geoogst tegen Andorra en ging in Wit-Rusland zwaar onderuit. Bordachev zette de Wit-Russen halverwege de eerste helft op de goede weg. De ruststand was dan ook 1-0. Na de koffie kon Kalachev de score verdubbelen: 2-0. In de slotfase zakte Kazakhstan helemaal ineen. Kovel dikte aan tot 3-0 en diep in de blessuretijd legde Kalachev met zijn tweede treffer de 4-0 eindstand vast.