Noord-Korea: mysterie op het WK

Manuel Gonzalez
| 8 reacties
Noord-Korea: mysterie op het WK

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Noord-Korea is het meest opvallende land aanwezig op het WK volgend jaar in Zuid-Afrika. We stellen deze vreemde vogel graag even aan u voor.

Noord-Korea is het meest geïsoleerde land ter wereld. Het is vier keer zo groot als België en er wonen 22,6 miljoen mensen. Officieel mag het land dan wel "Democratische Volksrepubliek Korea" heten, in de realiteit is het een communistische dictatuur onder leiding van Kim Jong-Il. Na WOII werd de leiding over Korea verdeeld onder de Sovjetunie (Noorden) en de Verenigde Staten (Zuiden). Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Korea als één land terug zou bestaan maar op 9 september 1948 werd in Pyongyang de onafhankelijkheid van Noord-Korea uitgeroepen. Kim Il-Sung was de eerste leider, hij is de vader van de huidige leider Kim Jong-Il en overleed in 1994. Officieel is Kim Il-Sung nog steeds het staatshoofd want hij kreeg de titel van "Eeuwig President" mee. Noord-Korea is daarmee het enige land ter wereld dat een overleden persoon als staatshoofd heeft. 

Nog steeds bufferzone tussen beide Korea's

Op school leren de Noord-Koreaanse kinderen dat bij de geboorte van Kim Il-Sung voor de zee een zingend zeemonster verscheen, de bloemen plots begonnen te bloeien in volle winter en er een dubbele regenboog verscheen boven de hoofdstad Pyongyang. Hij kreeg dan ook niet voor niets de bijnaam "De Geliefde Leider". Mensenrechten worden met de voeten getreden en er geldt nog steeds een avondklok. Internet bestaat er niet en radio is verboden. Het lijkt moeilijk te vatten maar de Noord-Koreaanse burgers kennen geen spelers uit de Engelse Premier League en hebben nog nooit gehoord van de Champions League. Op de enige staatszender wordt het regime constant verheerlijkt. Het is bijzonder moeilijk om het land in of uit te geraken. Alles wordt tot in de puntjes gecontroleerd.

In juni 1950 viel het Noord-Koreaanse leger Zuid-Korea binnen wat de start betekende van de Koreaanse oorlog die duurde tot juli 1953. Officieel zijn beide landen nog steeds in staat van oorlog. Aan de grens tussen beide landen staan de twee legers oog in oog met elkaar aan de DMZ: de gedemilitariseerde zone. Dit is een bufferzone van 248 km lang en 4 km breed. Jaarlijks "verdwijnen" hier nog steeds soldaten van beide landen. 

Kwartfinalist op WK van 1966

Over naar het sportieve: Noord-Korea wist zich te plaatsen in een poule met de buren uit Zuid-Korea, Saoedi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. De thuiswedstrijd tegen Zuid-Korea werd niet in Pyongyang afgewerkt maar in China. Dit omdat het regime van Noord-Korea het volkslied van Zuid-Korea weigerde af te spelen. De wedstrijd eindigde overigens in een 0-0 gelijkspel. Ondanks het feit dat er weinig geweten is over het Noord-Koreaanse voetbal en hun spelers moet het van een degelijk niveau zijn. Dat bewijzen hun uitslagen en de kwalificatie voor het WK.



Een beeld uit de geladen derby tussen Noord-Korea (rechts) en Zuid-Korea (links).

De Noord-Koreanen zijn straks voor de tweede keer aanwezig op een WK. Ze maakten hun debuut in 1966 te Engeland en drongen toen meteen door tot de kwartfinales. Daarin verloor het met 5-3 na verlengingen tegen Portugal nadat het eerst 0-3 had voorgestaan. In de poulewedstrijden slaagde Noord-Korea er zelfs in om Italië met 1-0 te verslaan. Twee jaar eerder in 1964 had het land pas zijn eerste officiële interland afgewerkt: 0-0 tegen Birma. In oktober 2009 liep de nationale ploeg stage in het Franse Nantes. Het was de eerste keer dat de Noord-Koreaanse voetbalploeg Europa bezocht na het WK van 1966.

De plaatselijke competitie is onbekend voor de buitenwereld

Het voetbal heeft ook vaak te lijden onder het plaatselijke regime. Zo nam het team niet eens deel aan de voorrondes voor het WK van 1970, 1978 en 1998 en ook voor de Asean Cup van 2007 schreef het land zich niet in. In 2005 boekte Noord-Korea zijn grootse zege uit de geschiedenis: 21-0 tegen het eilandstaatje Guam.

Eigenlijk weten we helemaal niets van de Noord-Koreaanse competitie en spelers, simpelweg omdat er geen informatie of beelden beschikbaar zijn. De meeste internationals spelen in de lokale hoogste klasse bij totaal onbekende clubs, toch zijn er enkele uitzonderingen. De bekendste speler, Hong Yong-Jo, is actief in de Russiche hoogste klasse bij Rostov. Nationaal topschutter Jong Tae-Se speelt in Japan bij Kawasaki Frontale. 

Het WK van 2010 in Zuid-Afrika is het eerste waarop beide Korea's aanwezig zijn. Noord-Korea kende geen geluk met de loting. Het werd ingedeeld in een ijzersterke groep met Ivoorkust, Portugal en Brazilië. De kans dat Noord-Korea net als 44 jaar geleden de groepsfase zal overleven is dus klein, maar voor de spelers zal het een onvergetelijke ervaring zijn om tegen de allergrootste sterren zoals Cristiano Ronaldo, Didier Drogba en Kaka te mogen aantreden.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties