'n Gelukkige nuwe Jaar: Het jaar van de vuvuzela

Steurbaut Kersten
| 9 reacties
'n Gelukkige nuwe Jaar: Het jaar van de vuvuzela
Foto: © SC

Het nieuwe jaar is afgetrapt. De voetbalschoenen blijven voorlopig nog wel even opgeborgen en de sportdrank maakt plaats voor een glaasje champagne. Voetbalkrant blijft echter op post en wenst u een prettig Nieuwjaar en veel voetbalplezier in 2010.

’n Gelukkige nuwe Jaar! * Ook zonder de aanwezigheid van de Rode Duivels staat het voetbaljaar 2010 in het teken van het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Het wordt een grote test voor de voetbalwereld, want het is voor de eerste keer dat het evenement wordt afgetrapt op het Afrikaanse continent.

Kan het opzwepende ritme van de uitzinnige fans en de duizenden vuvuzela’s de zwarte parels van het voetbal inspireren om voor de eerste maal in de geschiedenis verder te stoten dan de kwartfinales? Of maken de traditionele voetballanden ook ver van hun eigen biotoop hun favorietenrol waar?


Speeltijd is voorbij

De nationale ploeg mag dan wel ontbreken in het land met uitgestrekte wingerds, in 2010 staat het Belgische voetbal op een belangrijk kruispunt. Dick Advocaat werd in 2009 binnengehaald als de Grote Verlosser.

Na drie zeges in vier oefenwedstrijden volgt vanaf augustus het echte werk voor de Kleine Generaal. De speeltijd is dan voorbij. Al jaren wordt de nieuwe Belgische generatie veel talent en potentieel toegedicht. Volgend jaar moeten ze die lovende woorden omzetten in daden en een nieuwe stap zetten richting een volwassen voetbalgeneratie.

Techniek alleen volstaat niet. Kracht, inzet en vooral discipline – ja, ook jij Vincent Kompany – zijn de nieuwe trefwoorden voor de Rode Duivels. Zo niet, dreigt een beloftevolle generatie verloren te gaan.

Face-lift

Ook in de nationale competitie staan we voor een belangrijke periode. Ondanks de felle kritiek, soms terecht, en de moeilijk bespeelbare velden mogen we terugblikken op een geslaagde eerste editie van het kerstvoetbal. Het biedt perspectieven voor de toekomst.

Voor die andere verandering, de play-offs, is het nog even afwachten om de kritische pen boven te halen. De schoonheidsfoutjes (vijftiende plaats, overbodige wedstrijden, overvolle kalender, ...) zijn echter al langer dan vandaag bekend. Dat wil niet zeggen dat we het nieuwe kindje van de KBVB en de Profliga moeten verstoten. Nieuwe kleertjes en een extra face-lift kunnen al wonderen doen.

In zijn nieuwjaarsinterview met Voetbalkrant zegt bondsvoorzitter François De Keersmaecker dat hij de perceptie van de Belgische voetbalbond wil verbeteren. Met de nationale competitie krijgt hij een eerste okkasie.

Nieuwe thriller

Na de spannende titelstrijd van vorig seizoen stevenen we ook in 2010 af op een nieuwe thriller. Standard mag zichzelf dan wel knock-out geslagen hebben voor een derde titel op rij. Club Brugge heeft na vier zwalpende jaren de trein weer op de rails gekregen en is klaar om Anderlecht het vuur aan de schenen te leggen. Met nog drie onderlinge confrontaties op het programma belooft het alvast een spektakelrijk voetbaljaar te worden.

Wij, de redactie van Voetbalkrant.com, zullen er alvast alles aan doen om jullie, onze trouwe lezers, ook in 2010 zo goed mogelijk te informeren en wensen u een prettig Nieuwjaar met veel voetbalplezier.

* Gelukkig nieuwjaar

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties