EU keurt opleidingsvergoedingen goed

Mathias Dumarey
| 2 reacties
EU keurt opleidingsvergoedingen goed
Foto: © SC

Clubs mogen voortaan een opleidingsvergoeding vragen aan andere clubs uit de EU voor jeugdspelers die hun eerste profcontract ondertekenen. Dat besliste het Europees Hof van Justitie vandaag in Luxemburg.

Bij het vaststellen van de opleidingsvergoeding zal nagegaan moeten worden welke kosten de club heeft gemaakt bij het opleiden van een speler. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg deed vandaag een uitspraak in de zaak rond de Fransman Olivier Bernard. Die tekende in 1997 een driejarig opleidingscontract bij Olympique Lyon maar vertrok bij afloop hiervan naar Newcastle United. De Franse club vorderde nadien een som van 53.000 euro. Dit is het bedrag dat Bernard zou verdiend hebben als salaris indien hij bij Lyon was gebleven.

Op basis van de Franse wetgeving kreeg Lyon de helft van dat bedrag, maar zowel Newcastle United als Bernard gingen in beroep bij het EU-hof. Ze haalden aan dat er een vrij verkeer is van werknemers in de EU. Het Hof oordeelde nu dat een kleine schadevergoeding voor een club dat vrije verkeer niet in de weg staat. Clubs zouden in het andere geval ontmoedigd worden nog onkosten te maken bij het opleiden van een speler.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties