Mjällby verrast landskampioen

viki meeuwis

In Zweden ging dit weekend de Allsvenskan van start. De eerste wedstrijd werd zaterdag afgewertkt tussen Kalmar FF en IFK Göteborg.

Vorig jaar maakte Tobias Hysén maar liefst achttien doelpunten en na de eerste speeldag dit seizoen zit hij al aan twee stuks. Hysén was een van de spelers die het spel domineerde.  Kalmar begon het best aan de wedstrijd, zo wist Erik Israelsson al in de vijfde minuut uit te halen maar de bal kwam op de dwarslat terecht. Enkele minuten later kreeg Kalmar een strafschop na een fout van Faltesas op Ricardo Santos. Het was Daniel Sobralense die de penalty nam maar niet voorbij keeper Kim Christensen. Op het half uur kon Hysén de bal binnenwerken en bracht zo Göteborg op voorsprong.  Direct na het begin van de tweede helft slaagde Hysén erin om de bezoekers op een 2-0 voorsprong te brengen. Het was niet een beste dag voor Peter Wastå, de keeper van Kalmar want in de 67e minuut kon Hjalmar Jonsson met de 3-0 de eindstand vastleggen.

Zondag trad de winnaar van de eerste klasse, Allsvenskan, aan tegen de winnaar van de Superettan, de Zweedse tweede klasse, aan. Een partij dus tussen AIK en Mjällby. Het was geen makkelijke wedstrijd voor de landskampioen dat het zonder de geblesseerde Dulee Johnson moest stellen en waarbij Sebastian Eguren nog lang niet in topvorm verkeert. In het begin van de wedstrijd zorgde Mjällby bijna voor een stunt. In de achtste minuut kreeg keeper Tomi Maanoja de bal niet onder controle en kon aanvaller El Kabir kon bijna scoren voor Mjällby.  De rest van de eerste helft ging gelijk op, Mjällby moest niet onder doen voor AIK.

Kort na de rust was het weer Mjällby die bijna op voorsprong kwam. El Kabir kwam nogmaals dicht bij een goal maar de bal ging net over. Ook aanvaller Marcus Ekenberg kon de bal richting doel schieten maar zijn schot ging net naast. AIK dat duidelijk verrast was door de sterkte van Mjällby begon langzaam aan beter in de wedstrijd te komen en zo kreeg Bojan Djordjic de beste kans voor AIK. De match eindigde op een voor AIK wellicht teleurstellend 0-0 gelijkspel maar Mjällby kan dan weer op een geslaagde wedstrijd terugblikken.

Slechte start voor Djurgården

De partij tussen BK Häcken en Djurgården eindigde op een 2-1 winst voor Häcken. Djurgården kende vorig seizoen een absoluut dieptepunt en moest via de play-offs voor behoud in eerste klasse strijden. In de eerste helft wist Paulinho Häcken op voorsprong te brengen. Na de rust kon Ingboananike de stand in evenwicht te brengen maar het was Östberg die uiteindelijk de eindstand op 2-1 vastlegde. Het ziet ernaar uit dat Djurgården ook dit seizoen misschien geen makkelijke parcours zal kennen.

Helsingborg IF Brommapojkarna eindigde in een 1-0 overwinning voor Helsingborg dat het voortaan zonder Henke Larsson zal moeten stellen want die is definitief gestopt als speler. Deze wedstrijd is er een dat ze bij Brommapojkarna snel zullen willen vergeten. Net voor het half uur werd keeper Kristoffer Nordfelt met een rode kaart van het veld gestuurd nadat hij eerst de bal met de handen aanraakte buiten het strafschopgebied en daarna de bal in pure frustratie wegschoot. Het leverde hem twee gele kaarten en dus rood op. Benny Lekström kwam Nordfeldt vervangen en deed het goed want hij wist de ene na de ander aanval van Helsingborg te weersteaan. In de 91e minuut was zijn geluk echter voorbij want Mattias Lindström slaagde er wel in om de bal binnen te werken.

Örebro nam het thuis in de Behrn Arena op tegen die andere nieuwkomer, Åtvidaberg. Örebro begon sterk en dat leverde de nodige moeilijkheden op voor de bezoekers. Op het half uur wist Samuel Wowoah de bal naar Markus Astvald te passen die er meteen 1-0 van maakte. Niet veel later wist Kim Olsen de 2-0 binnen te werken. Örebro had de match onder controle en het was invaller Paulus Roiha die in de tweede helft voor enig gevaar kon zorgen.