Noord-Korea: Chollima

Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Noord-Korea: Chollima
Foto: © SC

Buitenbeentje Noord-Korea is op het WK ingedeeld in de groep des doods met Brazilië, Portugal en Ivoorkust.

Oppervlakte: 120.500 km²

Inwoners: 22,6 miljoen

Hoofdstad: Pyongyang

Bijnaam: Chollima

Palmares: 2de WK-deelname, kwartfinale in 1966; 4de plaats Aziatisch kampioenschap 1980

Coach: Kim Jong-Hun (N-Ko)

Sterspeler: Jong Tae Se (Kawasaki Frontale)

Weg naar het WK: 2de in finalegroep na Zuid-Korea en voor Saoedi-Arabië

Prono: out in eerste ronde

Info: Het is pas de tweede WK-deelname voor Noord-Korea. In 1966 haalden ze verrassend de kwartfinales waarin ze met 5-3 verloren van Portugal na een 0-3 voorsprong. Ze wonnen zelfs met 1-0 van Italië eerder in het tornooi. Sinds 1966 was de Noord-Koreaanse voetbalploeg niet meer in Europa geweest voor een interland. In oktober 2009 keerden ze voor de eerste keer terug voor een stage met de huidige generatie. Noord-Korea heeft een succesvolle lichting vrouwenelftallen en ook de mannen maken nu na meer dan veertig jaar afwezigheid hun opwachting op het WK.

Maar liefst 20 van de 23 spelers komen uit de compleet onbekende Noord-Koreaanse competitie.  Het regime in Noord-Korea controleert alles, tot de voetbalploeg toe. Net voor het WK kwam Noord-Korea nog maar eens negatief in het nieuws door de strubbelingen met buurland Zuid-Korea. Wat vast staat is dat de Noord-Koreaanse ploeg zich al maanden in trainingskampen voorbereid op dit WK en fysiek waarschijnlijk het verste staat van alle deelnemers. De spelers zijn in staat om 120 minuten te rennen.

Indien zij deze fysieke paraatheid kunnen koppelen aan een sterke organisatie, dan zal Noord-Korea zeker niet het lelijke en makkelijk te kloppen eendje in de groep des doods zijn. De factor van onbekendheid zou op deze wereldbeker wel eens hun grote kracht kunnen worden.

Over Noord-Korea verscheen eerder ook een special in de reeks "ontdek".  Klik op de link hieronder om deze uitgave nog eens na te lezen.

http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2009-12-07/noord-korea-mysterie-op-het-wk

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties