Norway Cup

viki meeuwis
| 0 reacties
Norway Cup
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag 31 juli is de Norway Cup van start gegaan. Tot acht augustus zullen er 1400 jeugdploegen aan het werk zijn.

Men beweert dat dit het grootste tornooi van de wereld is waarop vijftig landen zijn vertegenwoordigd, jammer genoeg is België er dit jaar niet bij.

Het tornooi vindt plaats in Ekeberg, een van de grootste campingplaatsen in Oslo. Het is een fantastisch evenement. Tijdens de wedstrijden speelt men er vijf tegen vijf, zeven tegen zeven en natuurlijk ook elf tegen elf, afhankelijk van de leefdtijdscategorie. Die gaat van de jongste deelnemertjes van acht jaar tot de juniors van achttien jaar.  

Elke ploeg zal minstens drie wedstrijden spelen en afhankelijk van de wedstrijden kan men terechtkomen in de eindfase. Dit betekent dus dar er  meer dan 5000 wedstrijden  op 50 beschikbare voetbalvelden tijdens de duur van het tornooi zullen gespeeld worden. Acht mensen zijn er een heel jaar dagelijks mee bezig. De stad Oslo levert natuurlijk ook een grote bijdrage maar het zijn vooral de  vrijwilligers die alles vlot laten verlopen. Dit jaar zijn er 1600 vrijwilligers dat wil zeggen mensen die zich compleet wegcijferen om dit evenement in goede banen te leiden.

Het is zo’n groot evenement dat zelfs  de FIFA en UEFA hun medewerking eraan verleend hebben. Aan het gebeuren is ook een boodschap gekoppeld: Respect! De samenleving hier in Noorwegen is immers gekend voor zijn bijdrage aan landen in moeilijkheden en hun drastische aanpak tegen racisme.

De wedstrijden zijn niet van een hoogstaande kwaliteit maar het gaat de deelnemers er ook niet om te winnen. Plezier maken en andere culturen leren kennen dat is de motor van dit spektakel.

Het is een internationaal gebeuren zo zijn er maar liefst vijf Palestijnse ploegen  aanwezig, net als delegaties uit Mongolië, Ethiopië, Egypte, Nepal, Mexico, Brazilie, en vele anderen. Het is prachtig om te zien hoe al die vreemde culturen verenigd worden dankzij het voetbal.

Al die buitenlandse ploegen hebben een onderkomen gevonden in Oslo. Net als ploegen uit Noorwegen zelf die van het hoge noorden komen, of verre afstanden moeten afleggen, mede dankzij de vele vrijwilligers.

Ook mijn eigen club, Frigg Oslo is sterk aanwezig. Maar liefst vijftien ploegjes hebben zich ingeschreven. Met ons juniorteam gaan we toch proberen om het hoogste schavot te halen. Het is de ideale gelegenheid om ons te tonen. De finales worden in het Bislet stadion gespeeld en de winnaars worden allen uitgenodigd voor een TV show. Naast die mooie gedachte  dat meedoen belangrijker is dan winnen, is het een ideaal moment om aan de buitenwereld te tonen dat we kunnen voetballen. Bovendien hopen we op deze manier ook een beetje sponsors aan te trekken want zonder een evenwichtig budget is het niet evident om een club draaiende te houden.  Alle middelen zijn goed om onze club te promoten.

Maar wandelend over dit enorm grasveld, die massa mensen, de vele wedstrijden,.....Het is iets dat men echt moet meegemaakt hebben. Ook al omwille van al die randevenementen, de geweldige sfeer. Hier laat Noorwegen zich van zijn beste kant zien met de prachtige natuur op de achtergrond.

Hopelijk vind ik volgend jaar enkele Belgische deelnemers. Dus schrijf jullie in!

David Brocken

Foto 1: Aan alle invalswegen naar de Norway cup vind je deze borden. Geen tabak, geen alcohol. En dit wordt ook echt opgevolgd.

Foto 2: Wedstrijd tijdens het tornooi

Foto 3: Ekeberg

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties