LFC: De ene Amerikaan is de andere niet

Yves Dekoning
| 0 reacties
LFC: De ene Amerikaan is de andere niet
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als de rechtbank de verkoop goedkeurt, dan is New England Sports Ventures binnenkort de nieuwe eigenaar van Liverpool FC. De Reds krijgen dus geen miljardair als eigenaar, maar wel opnieuw een Amerikaanse investeringsmaatschappij.

De fans van Liverpool FC zullen dolgelukkig zijn als George Gillet en Tom Hicks eindelijk weg zijn. Het Amerikaanse duo probeert nog via een rechtszaak te verhinderen dat de club wordt verkocht aan NESV, maar dat zou weinig kans op slagen hebben.

NESV (New England Sports Ventures) wil op lange termijn werken met Liverpool FC. De Amerikaanse investeringsgroep wil de club terugbrengen naar de Engelse en Europese top. Voorlopig willen ze geen krasse uitspraken doen omdat de rechtszaak nog lopende is, maar ze beloven wel om van Liverpool terug een winnend team te maken. Als voorbeeld verwijzen ze graag naar de Boston Red Sox.

De Boston Red Sox wonnen in 1903 de eerste World Series. De honkbalclub won de titel vijf keer, maar stond sinds 1918 droog tot NESV in 2002 de Red Sox in handen kreeg. In 2004 en 2007 haalden ze opnieuw de World Series binnen. NESV is sinds 2007 ook actief in de Nascar met Roush Fenway Racing.

Sterke man achter NESV is John William Henry. In 2006 had hij een persoonlijk vermogen van 600 miljoen euro, maar door de financiële crisis zou hij serieuze klappen hebben gekregen. NESV is wel een bloeiend bedrijf dat nu meer dan een miljard euro waard zou zijn. We moeten niet verwachten dat Henry elk jaar 150 miljoen in Liverpool zal pompen. Maar hij is heel bekwaam in het runnen van een succesvolle club. De Red Sox staan aan de top in het honkbal en maken jaarlijks ruim dertig miljoen winst.

Henry wordt in Amerika beschouwd als één van de meest bekwame mensen in de sportwereld. Het grote verschil tussen Hicks en Gillet enerzijds en Henry anderzijds zit in het succes van de clubs die ze leiden. De Texas Rangers (Hicks) wonnen nog nooit de World Series in het honkbal. Gillet heeft de bescheiden Montreal Canadians in handen en faalde in verschillende pogingen om andere sportteams te kopen.

Volgens Don Garber, grote baas van de Major League Soccer, komt Liverpool in goede handen. "Bij de Boston Red Sox heeft hij de tradities versterkt en een topteam op het veld gebracht. De Red Sox zijn een begrip in Amerika. Als sportfan in Amerika denk je meteen aan de Red Sox als je de meest succesvolle sportteams moet opnoemen. Ik denk niet dat je hetzelfde kunt zeggen van de teams waarvan Hicks en Gillet eigenaar zijn."
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties