Interview Lombaerts: "Hopelijk ben ik de volgende die naar Engeland vertrekt"

Steurbaut Kersten
| 18 reacties
Lombaerts: "Hopelijk ben ik de volgende die naar Engeland vertrekt"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Drie jaar geleden keek iedereen raar op toen Nicolas Lombaerts voor de Russische roebels koos. De verdediger deed er echter meer dan alleen zijn bankrekening spijzen. Twee titels veroveren onder andere. En zich in de kijker van Chelsea spelen.

Nicolas Lombaerts vierde Nieuwjaar in eigen land. Voor hij de champagneflessen ontkurkte, maakte de Belgische verdediger nog even tijd voor een gesprek met Voetbalkrant.com. De 25-jarige Bruggeling nam geen blad voor de mond en sprak vrijuit.

Over zijn tweede titel met Zenit Sint-Petersburg. “Persoonlijk de mooiste.” Over de Europa League. “Wij zijn geen topfavoriet.” Over de Rode Duivels. “Het is terug een eer om voor de nationale ploeg te spelen.” Over de interesse van Chelsea. “Wie wil er nu niet voor zo’n ploeg spelen.” En over de politieke malaise in België. “Hopelijk bereikt Vandelanotte snel een compromis.”

Het was -15 °C, die bewuste 14de november in Sint-Petersburg. Het belette Lombaerts en co niet om FK Rostov met forfaitcijfers naar huis te sturen en zich voor de tweede keer in drie jaar tot landskampioen van Rusland te kronen. Maar er volgde die nacht geen groot feest. “We hadden het eigenlijk niet verwacht”, lacht Lombaerts. “Er was dan ook niets voorzien om de titel te vieren. De spelers zijn na de wedstrijd samen nog iets gaan eten en drinken.”

Wat was voor jou de mooiste titel?

“De eerste was spectaculairder. Het was mijn eerste titel en voor Zenit de eerste in lange tijd. Bovendien waren we pas op de laatste speeldag zeker van de titel. Maar persoonlijk vind ik de tweede mooier. Nu heb ik een heel seizoen gespeeld en de vorige keer draaide ik nog maar een half jaar mee.”

Nu ligt de focus op de Europa League. Wordt er in Rusland nu verwacht dat jullie vlotjes de eindzege binnenhalen?

“De uitschakeling in de Champions League was een grote ontgoocheling, maar in de Europa League ging het heel vlotjes. Of we de Europa League kunnen winnen? Daar moet je ook geluk voor hebben met de loting. Ik denk ook niet dat we nog eens met 4-0 van een ploeg zoals Bayern München zullen winnen. Het is nog te vroeg om ons tot één van de favorieten te bombarderen. Manchester City en Liverpool zijn twee grote kanshebbers. De volgende ronde tegen Young Boys Bern mag geen problemen opleveren, daarna volgt een grotere test tegen Twente of Rubin Kazan.”

"Lukaku is een uitzonderlijk talent. Misschien bloeit hij bij een club als Chelsea wel helemaal open."

Wat vond je van Anderlecht als tegenstander in de Europa League?

“Ik had ze sterker verwacht. Zeker in de tweede wedstrijd. Pas toen wij wat gas terugnamen, werden ze gevaarlijk. Maar hopelijk kunnen ze nog ver komen in de Europa League.”

Twee jaar geleden vertelde je me dat het eten op de club ‘niet te vreten’ was. Is daar ondertussen al verandering in gekomen?

(Lacht) Ja, het is toch iets beter geworden. Af en toe nuttigen we er met de spelers een maaltijd voor een wedstrijd. Maar op de andere momenten eet ik thuis bij mijn vriendin of gaan we samen op restaurant.”

Je lokte de belangstelling van Chelsea. Hoe serieus mogen we dat nieuws nemen?

“Ik vraag me altijd af of zoiets wel waar is en hoe concreet dat is? Hoeveel spelers staan er niet op het lijstje van Chelsea?  Zij hebben voor iedere positie wel een handvol spelers die ze volgen. Het is leuk dat je bij zo’n ploeg genoemd wordt, maar er zeker nog niets concreets. Ik kan alleen hopen dat de traditie van centrale verdedigers die Rusland ruilen voor de Premier League wordt voortgezet. Nemanja Vidic, Branislav Ivanovic en Martin Skrtel. Allemaal hebben ze het eerst gemaakt in Rusland. Hopelijk ben ik de volgende.”

Is Chelsea voor jou een droomclub?

“Iedere speler wil toch voor zo’n topclub in Europa spelen. Maar ik heb geen specifieke voorkeur wat team betreft, ook niet qua competitie. Het is zeker niet dat ik weg wil, maar ik zou graag eens ergens anders spelen. Ik lig nog 3,5 jaar onder contract in Sint-Petersburg, al  denk ik niet dat ik dat helemaal zal uitdoen. Misschien komen ze wel met een nieuw niet te weigeren voorstel, maar volgend jaar of het jaar daarop zou ik wel eens iets anders willen proberen.”

"Vroeger speelde ik 'maar' voor Zenit. Na de wedstrijden tegen Anderlecht voel ik meer respect."

Vind je dat er op dit moment te weinig waardering is voor je prestaties en denk je dat die in een andere competitie alleen maar zal groeien?

“Niemand kent de Russische competitie. Daarom is het niet slecht dat we twee keer tegen Anderlecht gespeeld hebben. Nu voel ik meer respect voor Zenit. Het is toch wel een goede ploeg. Zelfs na onze overwinning in de UEFA Cup hoorde ik dat ‘slechts’ bij Zenit speelde. Dat is nu veranderd.”

Ook de naam van Romelu Lukaku wordt gelinkt aan Chelsea. Zou dat voor de tienerspits van Anderlecht een goede volgende stap zijn of kiest hij beter eerst voor een tussenniveau?

“Hij is een uitzonderlijk talent. Ik weet niet of het slecht is voor hem om meteen naar een club als Chelsea te gaan. Op training kan hij er al heel veel ervaring opdoen. En als hij niet speelt, zal die club hem wel eens uitlenen.”

“Nu is hij de vedette bij Anderlecht, maar door te spelen in een competitie waar hij iedereen voorbij loopt, leert hij ook niets bij. In een grote competitie kan je heel snel bij leren. Je werkt en speelt iedere dag met betere spelers. Er zal ook een veel betere aanvoer zijn. Misschien bloeit hij wel helemaal open bij een topclub.”

Later op de dag kan u het tweede deel van dit exclusieve interview met Nicolas Lombaerts lezen. Daarin heeft hij het over de Rode Duivels, de passage van Dick Advocaat, Russische wodka en de Belgische politiek.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Russische Premier League

Nieuwste reacties