Asian Cup start op vrijdag 7 januari

Asian Cup start op vrijdag 7 januari
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Asian Cup of het Aziatische landenkampioenschap start op vrijdag 7 januari in Qatar. Dat land origaniseert in 2022 tevens het WK. Irak is de titelverdediger.

Irak won in 2007 verrassend de eindronde van het Aziatische kampioenschap, zeker na de dramatische toestand waarin het land verkeerde na de verdrijving van Saddam Hoessein in 2003. In de finale versloeg het Saoedi-Arabië met 1-0.

In Qatar zal er in vijf verschillende stadions gespeeld worden waarvan vier in de hoofdstad Doha. Het Khalifa International Stadium is het grootste stadion met een capaciteit van 50.000 plaatsen.

Zestien landen nemen deel aan de eindronde. Groep A bestaat uit Qatar, Koeweit (dat onlangs de Gulf Cup won), China en Oezbekistan. Groep B wordt gevormd door Japan, Saoedi-Arabië, Jordanië en Syrië. Groep C herbergt Zuid-Korea, Australië, Bahrein en zwakke broertje India. Groep D tenslotte moet het stellen met titelverdediger Irak, Noord-Korea, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Op papier lijkt groep D de sterkste van de vier groepen.

De eerste twee uit elke groep stoten door naar de kwartfinales waarin er met het knock-out systeem wordt gespeeld tot en met de finale op 29 januari in Doha. Zuid-Korea en Iran zijn met twaalf op vijftien deelnames de meest ervaren teams op de Asian Cup. China telt 10 deelnames. Japan heeft zeven deelnames.

Tien landen moesten zich kwalificeren voor de eindronde. De topdrie van de vorige editie (Irak, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea) en gastland Qatar waren vrijgesteld net als India en Noord-Korea die zich in een regionaal tornooi kwalificeerden.

Hieronder geven we een overzicht van de geschiedenis van de Asian Cup

1956 Hong Kong: Zuid-Korea in groepsfase voor Israël, Hong Kong en Zuid-Vietnam

1960 Zuid-Korea: Zuid-Korea in groepsfase voor Israël, Taiwan en Zuid-Vietnam

1964 Israël: Israël in groepsfase voor India, Zuid-Korea en Hong Kong

1968 Iran: Iran in groepsfase voor Birma, Israël, Taiwan en Hong Kong

1972 Thailand: Iran - Zuid-Korea 2-1

1976 Iran: Iran - Koeweit 1-0

1980 Koeweit: Koeweit - Zuid-Korea 3-0

1984 Singapore: Saoedi-Arabië - China 2-0

1988 Qatar: Saoedi-Arabië - Zuid-Korea 0-0 nv (4-3 na strafschoppen)

1992 Japan: Japan - Saoedi-Arabië 1-0

1996 VAE: Saoedi-Arabië - VAE 0-0 nv (4-2 na strafschoppen)

2000 Libanon: Japan - Saoedi-Arabië 1-0

2004 China: Japan - China 3-1

2007 Indonesië, Maleisië, Thailand, Vietnam: Irak - Saoedi-Arabië 1-0

2011 Qatar: ? - ?

Opvallend is dat in negen van de veertien voorgaande edities het gastland in de finale stond en zesmaal won. Iran, Saoedi-Arabië en Japan zijn recordhouder met drie eindzeges. Zuid-Korea won twee keer. Israël behoorde tot 1968 tot de Aziatische voetbalfederatie.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties