Reportage “Club Brugge is een ploeg voor Yoni Buyens”

Yves Brokken
| 45 reacties
“Club Brugge is een ploeg voor Yoni Buyens”
Foto: © SC

Volg KV Mechelen nu via WhatsApp!

In Lier zien ze hem niet graag meer komen nadat hij anno 2009 voor aarstrivaal KV Mechelen koos. Bij de Maneblussers ontpopte Yoni Buyens zich tot dé sterkhouder en dus is het niet onlogisch dat hij komend weekend in de bloemetjes wordt gezet.

Voor aanvang van de partij tegen landskampioen Sporting Anderlecht zondag wordt Buyens gehuldigd als meest verdienstelijke speler van KV Mechelen. We vroegen aan zijn sportief directeur Fi Van Hoof, trainer Marc Brys en ploegmaat Tom Soetaers of dat wel terecht is.

“Absoluut”, reageert Van Hoof aan Voetbalkrant.com. “Yoni heeft vorig seizoen, tijdens zijn eerste jaar in Mechelen, bijzonder veel progressie gemaakt. Bovendien is hij een modelprof die altijd even hard werkt, zowel op training als tijdens de wedstrijden.” Trainer Marc Brys vult graag aan: “Het is een supergoeie kerel, hij is heel sociaal en gaat ook goed om met zijn collega’s. Yoni is echt een dankbare speler om mee te werken.”

Collega-middenvelder Tom Soetaers denkt er net zo over. “Yoni leeft voor zijn sport en hij heeft vorig seizoen bewezen dat hij een meerwaarde is voor dit KV Mechelen. Het is een goeie speler die samen met Julien (Gorius, red.) en Xavier (Chen, red.) bij de meest constante van deze club behoort.”

Veel potentieel

De overstap van Lierse naar KV Mechelen deed vooral in Lier veel stof opwaaien, niet zo in Mechelen. “Hij had geen enkel probleem om zich in deze groep te integreren”, zegt Van Hoof. “De spelersgroep van KV Mechelen sluit niemand uit. Als je naar ons komt, dan weet je al op voorhand dat je aanvaard zal worden. Bovendien is hij ook iemand van de streek, Yoni kende al een paar spelers van de ploeg voor hij naar hier kwam.”

“Als hij zijn groeimarge blijft aanhouden, zullen de Belgische topclubs snel staan aanschuiven voor hem."

 “Hij kan zeker en vast ver geraken”, zegt Van Hoof als we peilen naar het potentieel van de Mechelse middenvelder. “Hij is nog jong en speelde ook al voor de nationale ploeg onder 21 jaar, dat wil toch iets zeggen. Ik ben er zeker van dat hij de komende drie à vier jaar progressie kan blijven maken. Hij heeft na dit seizoen nog twee jaar contract in Mechelen en is nu al een vaste waarde.”

“Yoni haalt in zeven of acht wedstrijden op de tien topniveau”, meent Van Hoof. “Hij is voor Malinwa een belangrijke speler en zal nog meer een leider worden. Hij neemt de ploeg nu al deels op sleeptouw, maar kan daarin nog groeien. Ik twijfel er niet aan dat dat ook zal gebeuren.”

Trainer Marc Brys is dezelfde mening aangedaan. “Yoni zal het absoluut maken bij een Belgische topclub. Hij pikt de zaken goed en snel op.” Soetaers: “Als hij zijn groeimarge blijft aanhouden, zullen de Belgische topclubs snel staan aanschuiven voor hem. Een stap hogerop is voor Yoni niet zo ver meer weg.”

Topclubs in de rij?

Als we het enthousiasme van sportief directeur Van Hoof en hoofdtrainer Marc Brys over Yoni Buyens aanhoren, lijkt het wel alsof hij een topper is. “Yoni heeft de potentie om het te maken in België, bij gelijk welke topclub. Welke club het best bij hem zou passen, weet ik niet. Dat hangt af van wie trainer is bij die club en hoe de sfeer er is. Je kan dat niet op voorhand zeggen", aldus Van Hoof.

“Yoni Buyens zou wel passen bij Club Brugge, AA Gent of Standard.
Maar Anderlecht is niets voor hem.”

“Yoni moet zich geen zorgen maken. Als hij stap voor stap blijft werken, dan volgt een grote club wel. Misschien zelfs het buitenland, als dat een club is op zijn niveau. In ieder geval moet hij zich niet overhaasten om te kiezen. Het sportieve moet steeds primeren.”

Ook Marc Brys is heel blij met een speler als Yoni Buyens. “Waren ze maar allemaal zo”, grijnst Brys. “Hij is op en top prof, altijd streng voor zichzelf en hij heeft veel ambitie. Hij legt de lat echt hoog voor zichzelf en traint regelmatig bij op eigen initiatief. Yoni is echt een voorbeeld voor iedereen. Na dit seizoen nog een jaartje bij KV Mechelen en dan zal hij wel vertrekken. Anderlecht is niets voor hem, maar bij Club zou hij zijn draai wel snel vinden.”

“AA Gent zou voor hem ook een mooie stap vooruit zijn”, meent de trainer van Malinwa. “Die club heeft toch een veel groter budget dan KV Mechelen, dus moeten ze in principe ook meer te bieden hebben op sportief vlak. Maar ook Standard zou wel goed bij Yoni passen, denk ik.” Club, Gent en Genk zijn ook de eerste namen die uit de mond van collega Soetaers rollen. “Maar volgens mij zijn ook Standard en Anderlecht een mogelijkheid.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties