Interview François De Keersmaecker: “Niet blijven kankeren”

Yves Brokken
| 7 reacties
François De Keersmaecker: “Niet blijven kankeren”
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Na enkele sportief matige jaren zitten onze Rode Duivels in een positieve inhaalbeweging. België heeft een goeie generatie spelers en de fans staan weer achter de ploeg. De bondsvoorzitter is een gelukkig man, blijkt uit een exclusief interview.

Meneer De Keersmaecker, onze eerste vraag ligt voor de hand. Hoe gaat het met u?

“Zeer goed. Natuurlijk kunnen enkele zaken altijd beter, maar alles verloopt redelijk voorspoedig. Ik verdeel mijn werk nu tussen de voetbalbond en mijn advocatenkantoor.”

Vanwaar het enthousiasme?

“Met de nationale ploeg gaat het de goeie richting uit. Dat doet me veel plezier. De laatste wedstrijden verliepen hoopvol, het gevoel is bijzonder positief. En ook: de fans geloven weer in de Rode Duivels. Dat was zeker te merken in en na de wedstrijden tegen Oostenrijk en Duitsland, die heel veel emotie hebben losgemaakt bij iedereen. En we zijn de laatste maanden gespaard gebleven van negatief nieuws. Die positieve spiraal moeten we aanhouden.”

Is er nog iets dat u opgelucht maakt?

“De aanstelling van Steven Martens als nieuwe secretaris-generaal is het eindpunt van een lange evolutie. We zijn immers vertrokken van 127 kandidaten. Dat we net voor iemand kozen die niet uit de voetbalwereld komt, moet voor een déclic zorgen. We willen een nieuwe weg inslaan.”

“De fans geloven weer in de Rode Duivels. De wedstrijden tegen Oostenrijk en Duitsland hebben heel veel emoties losgemaakt.”

Heeft u nog wel tijd genoeg met uw nieuwe functie bij de FIFA?

“Naast mijn werk bij de UEFA, waar ik al sinds juni 2007 aan de slag ben, zetel ik bij de FIFA enkel in de juridische commissie. Dat zijn een beperkt aantal vergaderingen per jaar, dus dat valt zeer goed mee. Het is ook makkelijk combineerbaar met mijn andere taken. Het past perfect in mijn werkschema. Bovendien is Zürich, waar de hoofdzetel gevestigd is, nu ook niet zo ver van Brussel.”

Hele eer

Wat is uw taak precies bij de Wereldvoetbalbond?

“Bepaalde ideeën worden in teksten opgesteld. Maar rekening houdend met de algemene Europese wetgeving zorgt dat vaak voor problemen. Die teksten zijn zelden op de hele wereld van toepassing. Mijn taak is onder meer om vooraf al bij te sturen, zodat obstakels kunnen worden voorkomen. Het is positief dat de FIFA daar werk van wil maken. Ik vind het een hele eer dat ze aan mij gedacht hebben en ben dan ook blij dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren."

Denkt u nog vaak terug aan de zaak-Advocaat?

“Ja, natuurlijk. Maar ik blijf er bij dat we destijds de juiste beslissing hebben genomen om Advocaat te benoemen tot bondscoach. Het is logisch dat er in zijn aanstelling meer had ingezeten. Ook de manier waarop we uit elkaar gegaan zijn, kan niet door de beugel. Maar we mogen niet blijven kankeren. We zijn nu zeer gelukkig met het werk dat Georges Leekens verricht. Bovendien heeft Advocaat ons een eerlijke schadevergoeding betaald. We moeten deze zaak snel vergeten en ons op de toekomst focussen.”

Speelkalender

De toekomst, dat is nu vooral het EK. Gelooft u daar nog in?

“We mogen ons geen begoochelingen maken, het wordt zeker en vast moeilijk. Maar het is ook nog niet gedaan, hé. Als we onze komende drie wedstrijden winnen (eind maart tegen Oostenrijk en Azerbeidzjan en begin juni tegen Turkije, red.), dan geloof ik er nog in. Maar dan moeten we ook absoluut winnen.”

Hoe gaat het op extrasportief niveau?

“Ook daar heb ik zeer goed nieuws. Op het vlak van sponsoring en marketing hebben we de laatste maanden uitstekende zaken gedaan. Op korte termijn konden we zeer aantrekkelijke sponsors vastleggen, denk maar aan Burrda (de kledijsponsor, red.), ING en Audi. Het geloof in de nationale ploeg is ook daar duidelijk terug. Dat is een rechtstreeks gevolg van de toenemende publieke belangstelling.”

Op welk vlak kan het nog beter?

“We hebben onlangs af te rekenen gekregen met het weer. De uitgestelde wedstrijden en de herschikking van de speelkalender hebben toch voor problemen gezorgd. Dat is absoluut een punt dat voor verbetering vatbaar is. Maar ja, als de kalender vol zit, is het niet zo evident om voor iedereen een gunstige oplossing te vinden. Dat is een item waar we onze hoofden over moeten breken.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties