Interview Urbain Haesaert: “Talenten hangen niet aan de bomen”

Yves Brokken
| 24 reacties
Urbain Haesaert: “Talenten hangen niet aan de bomen”
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Urbain Haesaert heeft het razend druk als hoofd van de jeugdscouting bij landskampioen Anderlecht. Bijna 70 jaar oud is hij, maar het vuur is alles behalve gedoofd. “Ik moet bij Anderlecht blijven tot ik doodval, heeft Van Holsbeeck gezegd.”

Bijna een jaar geleden bereikte Sporting Anderlecht een akkoord met Urbain Haesaert om de jeugdleiding van paars-wit in handen te nemen. Haesaert was op dat moment al tien jaar aan de slag voor Ajax, maar zag Anderlecht als een opportuniteit. Op 1 juli ging hij ook effectief van start in de de hoofdstad. “Hier kreeg ik meer bevoegdheden”, bekent hij in een exclusief gesprek met Voetbalkrant.com.

 “Een interview? Ik word er mee rond de oren geslagen. En ik heb al zo weinig tijd. Doe dat dan nu maar meteen.” Haesaert weet niet waar eerst lopen, dus gaan we ervan uit dat er nog heel wat werk is bij Anderlecht. “Ik ben verantwoordelijk voor de scouting van de onderbouw tot de beloften. Dat is veel werk, ja.”

Geen buitenlanders

Anderlecht gaat de Belgische toer op. “De hoofdzaak is om in eigen land talenten op te sporen en die naar het Astridpark te halen. Dat is geen sinecure, want er zijn maar een beperkt aantal spelers die genoeg talent hebben om het te maken bij Anderlecht. Ze hangen niet aan de bomen. Mijn taak is om onder de eerste ploeg een stevige basis te leggen waar de club de komende jaren uit kan pikken.”

“Wij scouten overal in België. We zitten werkelijk overal, zowel op nationaal vlak als per regio zoeken we naar talent. Maar let op: we staan echt niet te springen om naar pakweg de U8 van Moerzeke te gaan kijken. Als we de kalenders erbij nemen, dan zouden we ruim 10.000 wedstrijden per jaar moeten aflopen. Dat is zoals zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat nattevingerwerk is een onmogelijke opgave.”

“We staan niet te springen om naar de U8 van Moerzeke te gaan kijken. Als we de kalenders erbij nemen, zouden we ruim 10.000 wedstrijden per jaar moeten aflopen”

“Wij gaan alleen scouten als we een tip krijgen”, verduidelijkt Haesaert, die zijn trainersloopbaan begon bij Sporting Lokeren. “We hebben een eigen visie, een eigen planning en organisatie. Maar daar ga ik je niets over zeggen, want dat is intern. De tips komen van mensen die begaan zijn met de club. Dat zijn contacten die door de jaren heen opgebouwd zijn.”

In het buitenland kan Anderlecht niets gaan zoeken. “Ik ben momenteel met geen enkele buitenlandse speler aan het onderhandelen”, aldus Haesaert. “Waarom niet? Om de eenvoudige reden dat buitenlandse toppers niet betaalbaar zijn voor Anderlecht. En vierderangsbuitenlanders, die moet ik niet hebben.”

Vuur dooft niet

In mei wordt Haesaert 70, maar de voetbalmicrobe laat hem nog bijlange niet los. “Mijn drijfveer is gelukkig zijn, kunnen doen wat ik graag doe, waar ik bezeten van ben. En daar ben ik nu zestien uur per dag mee bezig. Zolang de goesting en de drive er is, ga ik door. Dit is echt mijn dada, plannen om te stoppen heb ik niet. Mijn contract loopt nog drie jaar, maar Van Holsbeeck heeft gezegd dat ik moet blijven tot ik doodval.”

“PSV haalt elk jaar 30 jeugdspelers in België, dat zijn er in tien jaar tijd 300. En hoeveel staan er in de eerste ploeg? Geen enkele”

Haesaert had er voor zijn komst tien jaar Ajax opzitten, waar hij hoofdscout was voor België. Daar kijkt hij met veel genoegdoening op terug. “Ajax is op het vlak van de jeugd een topclub in Europa. Waar kan je beter zitten? Bovendien heb ik er uitstekend werk geleverd toen ik bij Germinal Beerschot was ondergebracht (herinner de samenwerking tussen Ajax en Germinal Beerschot, red.). Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld en De Mul, daar kan je niet naast kijken, hé.

Spurs

"Ook Rachid Tiberkanine heb ik via Ajax gelanceerd. Die jongen speelde niet zo heel lang geleden nog Champions League met Levski Sofia. Ik bracht er zeven spelers aan en daarvan zijn er al zes doorgebroken. Dat kunnen ze niet zeggen bij PSV. Die halen elk jaar 30 jeugdspelers in België, dat zijn er in tien jaar tijd 300, hé! En hoeveel staan er in de eerste ploeg? Geen enkele.”

"Ik ben blij dat Ajax mijn werk herkent, nog steeds trouwens. Ik ben al weg van in juni, maar heb wel een uitnodiging gekregen voor de Nieuwjaarsreceptie. Ik heb ook al kaarten gekregen voor de Europa League-wedstrijd tegen Anderlecht, met parkingplaats en al. En ik word verwacht in de bestuurskamer. Het respect is wederzijds. Ik ben niet iemand die om de haverklap van club verandert, maar trouw is aan zijn werkgever. De erkentelijkheid die ik daarvoor nog steeds krijg, vind ik schitterend."

Het heeft echter niet veel gescheeld of Haesaert had Ajax nooit gehaald. “Destijds kreeg ik een schitterende aanbieding van Tottenham Hotspur”, besluit hij onze babbel. “Ik had zelfs al een mondelinge overeenkomst met de general manager, maar door omstandigheden is dat niet doorgegaan. De man immers voor zijn eigen kop en de nieuwe eigenaars wilden zelf beslissen welke spelers zouden komen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 13:30 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties