Jeurissen over buitenspel en beïnvloeden van het spel

Jeurissen over buitenspel en beïnvloeden van het spel
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen legt uit waarom het doelpunt van Ogunjimi tegen Club Brugge geldig was.

Marvin Ogunjimi scoorde vorige week voor Genk tegen Club Brugge op assist van Kevin De Bruyne. Genk-speler Eric Matoukou, die uit buitenspelpositie kwam, sprong daarbij onder de bal door. Terwijl iedereen dacht dat het hier om beïnvloeding van het spel ging, krijgen de assistent-scheidsrechters toch de opdracht mee in zulke situaties niet te vlaggen.

"Beïnvloeden moet echt beïnvloeden zijn", benadrukt Jeurissen in Sport/Voetbalmagazine. "Volgens de instructies van de UEFA moet er sprake zijn van playing or touching the ball. Een speler moet de bal dus effectief aanraken om buitenspel te kunnen staan."

Naast interfere with the play heeft het reglement het ook over interfere with an opponent. "Dat wil zeggen dat een speler het een tegenspeler onmogelijk maakt om een bal te controleren. Ook dat was bij Matoukou niet het geval: er liep geen Clubspeler vlakbij hem en doelman Colin Coosemans bleef op zijn lijn staan."

"Als de sprong Coosemans echt had beïnvloed, moest er wel gevlagd worden, maar dat was volgens ons niet zo. Ook belangrijk: bij twijfel krijgt de aanvaller het voordeel", besluit Jeurissen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties