Voorbeschouwing Eredivisie

Tomas Taecke
| 9 reacties
Voorbeschouwing Eredivisie
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vrijdag trappen de Rotterdamse clubs Excelsior en Feyenoord de Nederlandse Eredivisie voor de 55ste maal op gang. Opnieuw 34 speelrondes lang zullen achttien clubs strijden om de schaal, die sinds de slotspeeldag van het vorige seizoen in Amsterdamse handen is.

Na een zinderend competitieslot trok Ajax half mei het laken en bijgevolg ook de schaal naar zich toe. De Twentenaren voerden lang aan maar het waren de Amsterdammers die afgelopen zomer de felbegeerde derde ster op hun shirt mochten naaien.  Amsterdam was blij en gelukkig, maar vooral opgelucht. Met vier verschillende kampioenen in evenveel jaar tijd lijkt het boven de Moerdijk opnieuw een hevige strijd te gaan worden. De kaarten zijn verschud, de ambities bijgesteld.

De (nieuwe) grote drie

Bij het binnenrijven van de dertigste landstitel slaakte Amsterdam een collectieve zucht van opluchting. Sinds de eeuwwisseling liep het voor Ajax niet bepaald gesmeerd en met het opstaan van FC Twente en het immer meedingende PSV is de hegemonie voltooid verleden tijd.
Bij de start van een nieuw seizoen zijn deze twee clubs de grote uitdagers van de hoofdstedelingen. Succestrainer Frank De Boer wist zijn kampioenenploeg grotendeels samen te houden, maar zag toch enkele basispionnen vertrekken. Naast Maarten Stekelenburg (AS Roma) is de kans ook bestaande dat de andere kapitein, Jan Vertonghen, andere oorden opzoekt. Demy De Zeeuw trok eerder al richting Rusland (Spartak Moskou). De meest opvallende aanwinst is zonder twijfel Theo Janssen. De Arnhemmer ruilde Twente voor Ajax en droeg in het onderling duel voor de Johan Cruyff-schaal meteen de aanvoerdersband. Verder trok Ajax onze landgenoot Mats Rits (Beerschot) aan en rekent Frank de Boer voorin op goals van nieuwelingen Kolbeinn Sigthorsson (AZ) en Dirk Boerrigter (RKC).

Dat FC Twente opnieuw voor de hoofdvogel gaat zal niemand verbazen. De Tukkers verloren hun succestrainer Preud'Homme en sterkhouder Theo Janssen, maar blijken over een brede, talentvolle spelerskern te beschikken die ontevreden zal zijn met een tweede plaats. Twente kende een prachtig seizoen, waarin het de beker won, Europees overwinterde en pas op de slotspeeldag belet werd zichzelf op te volgen als landskampioen.

Ook PSV Eindhoven streed lang mee voor de titel. Op de voorlaatste speeldag was het ondanks een minieme achterstand mathematisch uitgeteld door het onderlinge treffen van Twente en Ajax op de slotspeeldag. Na vier opeenvolgende titels moet de lampenstad zich tevredenstellen met ereplaatsen. Trainer Fred Rutten lijkt zijn huiswerk dit tussenseizoen nauwkeuriger te hebben afgewerkt dan in 2010; met de komst van Georginio Wijnaldum (Feyenoord),  Dries Mertens en Kevin Strootman (beiden FC Utrecht) hoopt PSV zich te onderscheiden van naaste concurrenten Ajax en Twente. Het zag wel flankspeler Balazs Dzsudzsak vertrekken en ook de mislukte Marcus Berg keert terug naar Hamburg. Bij de start van de nieuwe campagne is het moeilijk te voorspellen wie in mei de schaal in ontvangst zal mogen nemen.

Het peloton

In het kielzog van de drie grote titelkandidaten lijken heel wat clubs in aanmerking te komen voor de resterende Europese tickets. Revelatie Roda JC was het meest bedrijvig op de transfermarkt. Op de eerste training verwelkomde Harm Van Veldhoven elf nieuwe spelers, terwijl er dertien verlaters hun kastje mochten leegmaken. Enkele van die vertrekkers zijn de Belgen Davy De Fauw, Vincent Lachambre en Stijn Huysegems. Davy De Beule en Martijn Monteyne zorgen ervoor dat de ploeg uit Kerkrade zijn Vlaams gezicht blijft behouden.

De andere seizoensrevelatie was zonder twijfel ADO Den Haag. De club voetbalde vrank en vrij en haalde onder andere zes op zes tegen rivaal Ajax. De Haagse bluf en doorzetting leverde het elftal van coach Van den Brom uiteindelijk een Europees ticket op. Echt versterkt is de club niet, bovendien flirt topschutter Bulykin, nog steeds eigendom van Anderlecht, met een overgang naar PSV.

Verder is het uitkijken naar de clubs uit het noorden, zijnde het Friese Heerenveen en FC Groningen. Beide clubs gingen vorig seizoen als een speer van start, maar vooral Heerenveen kende een enorme terugval. Groningen draaide lang mee bovenin maar eindigde uiteindelijk op zestien punten van kampioen Ajax. Heerenveen kocht onder meer Sven Kums van Kortrijk om beter te doen dan de schamele veertiende plaats van vorig seizoen. Ook de terugkeer van Gerald Sibon (Melbourne Heart) is op zijn minst opvallend. Iets verderop was het al even rustig op de transfermarkt; Groningen kocht Suk (mislukt bij Ajax) en Kees Kwakman (Augsburg) maar zag oa Stenman (Brugge) en Granqvist (Genua) het schip verlaten.

De overige clubs die verwacht worden een gooi te doen naar Europees voetbal zijn FC Utrecht, Feyenoord en AZ Alkmaar. Die laatste Noord-Hollandse club kreeg een terugslag na het failliet van DSB, maar toonde vorig seizoen dat het in de nabije toekomst zeker hoge ogen zal gooien. Na een goed seizoen ziet coach Gertjan Verbeeck lijdzaam toe hoe Sigthorsson (Ajax), Schaars (Sporting), Pellè (Parma) en Hector Moreno (Espanyol) hun biezen pakken. Naast Ruud Boymans (VVV) en Altidore (Villareal) lijkt er weinig versterking op komst.
Het kwakkelende Feyenoord hoopt onder Ronald Koeman het tij te kunnen keren, maar beseft dat het gebukt gaat onder de precaire financiële situatie. Van de zes nieuwe spelers zijn er maar liefst vijf overgenomen van Excelsior. De meest in het oogspringende naam is die van Guyon Fernandez, goed voor tien treffers afgelopen seizoen. Karim El Ahmadi keer terug van Al Ahli. Wijnaldum, Bruins, De Cler, Castaignos, Hofland en Tomasson zijn enkele van de vele namen die Rotterdam in het tussenseizoen achter zich lieten. Het is voorlopig koffiedik kijken of Feyenoord een rustig seizoen zal doormaken in de eerste helft van de klassering of als de teloorgang in de havenstad zich zal verderzetten.
Bij FC Utrecht kunnen we spreken van een ware leegloop. Smaakmaker Mertens koos voor PSV, aanvaller Van Wolfswinkel zoekt zijn geluk bij Sporting Lissabon, maar ook basisspelers Cornelisse (Twente), Silberbauer (YB Bern), Maguire (VVV) en Strootman (PSV) verlaten de Domstad.

Overleven

De overige Eredivisieclubs zullen hun blikken eerder op de onderste regionen van de tabel werpen. In de schaduw van vice-kampioen en buur FC Twente tracht Heracles net als de vorige seizoenen in de eerste kolom te eindigen. Eenvoudig zal dit niet worden; de voornaamste vertrekker is Fledderus (Roda JC), qua versterkingen werden slecht een handvol spelers uit de tweede klasse overgeheveld naar Almelo.
Ook NAC Breda is niet meer de subtopper van weleer. De Bredase club huurt de Ajaxtalenten Jozefzoon en Bonevacia in de hoop wat aantrekkelijker voetbal te brengen. De Brabantse club moet proberen NEC, VVV, De Graafschap en Vitesse achter zich te houden. Deze laatste Gelderlandse club probeert onder leiding van ex-speler en clubicoon John Van den Brom de gouden tijden terug te brengen, een opdracht die verre van eenvoudig is.
Voor Excelsior en promovendus RKC Waalwijk kan het wel eens een heel lang seizoen worden. De Brabanders sprokkelden twee jaar terug slechts een handvol punten en lijken vandaag niet echt sterker dan de ploeg die destijds degradeerde.

Nederbelgen

Onder de massa eredivisiespelers die vrijdag opnieuw de wei inlopen zijn er maar liefst 26 Belgen. Traditiegetrouw zoeken ook dit jaar veel landgenoten hun geluk bij onze noorderburen. Doelman Yves De Winter ruilde deze week nog KVC Westerlo voor een avontuur in Doetinchem bij De Graafschap. Net zoals de laatste jaren is Roda JC de hofleverancier met maar liefst zes Belgen onder hun Limburgse vlag. Toch zal de Vlaamse persaandacht voornamelijk uitgaan naar een andere Limburgse club, namelijk VVV Venlo. Trainer Glen De Boeck kwam dit seizoen na zijn debuut bij Cercle Brugge en een passage bij Germinal Beerschot in Venlo terecht. De Antwerpenaar heeft één Belg onder zijn hoede (Ken Leemans). De Boeck ziet goaltjesdief Ruud Boymans vertrekken naar AZ maar gelooft er toch in van VVV een stevige middenmotor te maken. Voor de Limburgers is het binnenhalen van de Belgische coach een gok. De Boeck verraste vriend en vijand door in zijn debuutjaar als coach Cercle Brugge naar de subtop te loodsen, maar ontgoochelde nadien bij Germinal Beerschot.

Belgen in Nederlandse loondienst:

ADO - Chiro N'Toko, Timothy Derijck
AJAX - Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Mats Rits
AZ - Maarten Martens
EXCELSIOR - Nayib Lagouireh
FEYENOORD - Gill Swerts
DE GRAAFSCHAP - Geoffry Hairemans, Yves De Winter
GRONINGEN - Jonas Ivens
HEERENVEEN - Kenny Steppe, Brian Vandenbussche, Sven Kums
HERACLES - Birger Maertens
PSV - Dries Mertens
RODA - Bart Biemans, Jimmy Hempte, Martijn Monteyne, Davy De Beule, Laurent Delorge, Kenneth Staelens
TWENTE - Bart Buysse, Nacer Chadli
UTRECHT - Jan Wuytens
VVV - Ken Leemans, Glen De Boeck (trainer)

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties