De bewogen carrière van Stijn Stijnen

De bewogen carrière van Stijn Stijnen
Foto: © SC

Stijnen wordt vandaag voorgesteld als de nieuwe doelman van Beerschot. Hij was jarenlang een van de sterkhouders bij Club Brugge, maar groeide ook uit tot een van de controversieelste figuren uit het Belgische voetbal. Een overzicht van zijn carrière.

Stijn Stijnen werd in 2000 door Club Brugge overgenomen van Hasselt. Hij moest lang geduld hebben vooraleer hij een kans kreeg als eerste doelman van blauw-zwart. Eerst was hij tweede keeper achter Dany Verlinden en daarna was hij de doublure van Butina.

In 2003 debuteerde hij onder de lat van Club in een wedstrijd tegen Genk. Hij deed een eerste keer van zich spreken in 2005, toen hij een fantastische match speelde tegen Juventus. Na enkele sterke wedstrijden werd hij in het seizoen 2006-2007 de vaste doelman van Club Brugge.

In 2006 debuteerde hij onder Vandereycken bij de nationale ploeg. Stijnen leek al snel vertrokken om voor jaren uit te groeien tot de nationale nummer 1. Het duurde echter niet lang vooraleer er controverse ontstond over Stijnen. In de aanloop naar de interland tegen Portugal verklaarde hij bijvoorbeeld dat Ronaldo al na twee minuten met een brancard het veld zou moeten verlaten. Hij kreeg de hele Portugese voetbalwereld over zich heen.

Stijnen hield Club Brugge tijdens enkele mindere seizoenen vaak overeind, maar was nooit onbesproken. Hij kwam geregeld onder vuur liggen voor zijn roekeloze interventies en voor zijn uitspraken in de pers. Bij Club Brugge werd hij wel tot aanvoerder gebombardeerd.

Geen Rode Duivel meer

In oktober 2009 kondigde Stijnen aan te stoppen met de nationale ploeg, kort na de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach. Hij laakte de mentaliteit van enkele spelers en leden van de technische staf. Advocaat had eerder gezegd dat Stijnen geen garantie had op een basisplaats. Toen ook zijn boezemvriend Timmy Simons niet geselecteerd werd, hield hij het voor bekeken. Hij verzamelde 30 caps voor de nationale ploeg.

In februari van dit jaar barstte bij Club de bom. Stijnen werd ontslagen nadat bekend raakte dat hij via fora een lastercampagne had gevoerd tegen enkele collega-spelers en het bestuur. Onder de schuilnaam ‘frigo’ verheerlijkte hij ook zijn eigen prestaties en bekritiseerde hij zijn jonge concurrent Coosemans.

Stijnen zat een half jaar zonder club en onderhield zijn conditie met Theo Custers. Er werd verwacht dat hij naar het buitenland zou vertrekken. In juli testte hij bij Celtic Glasgow, maar tot een akkoord kwam het niet. Nu geeft Beerschot de 30-jarige doelman een nieuwe kans. Bij Beerschot gaat hij opnieuw samenwerken met zijn ex-trainer Jacky Mathijssen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties