Interview "Haifa wou Genk absoluut vermijden"

"Haifa wou Genk absoluut vermijden"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Genk probeert morgen de deur naar de Champions League open te beuken. Om daar te komen wacht nog één obstakel: het Israëlische Maccabi Haifa. Wij legden ons oor te luister bij voetbaljournalist Amit Lewinthal. "Normaal zou Genk favoriet zijn, maar nu is het fiftyfifty", aldus Lewinthal.

De reden waarom Lewinthal Genk op gelijke voet zet, is duidelijk. De geruchten over de onzekere situatie bij de Limburgers en de vele afwezigen zijn tot in Israël doorgesijpeld. "Ik denk dat Genk niet in topvorm is", vertelt de journalist van de krant Israel Hayom aan onze redactie. "Er zit meer talent bij Genk en als alles in orde zou zijn bij de club zou ik hen het voordeel geven. Maar de blessures van De Bruyne en Ogunjimi en de schorsingen van Anele en Vandenborre doen hen pijn. De verdediging is een beetje onzeker. Ondanks het surplus aan talent bij Genk en het grotere budget (Haifa slechts 9,5 miljoen euro) denk ik dat de kansen fiftyfifty zijn."

Haifa zonder vaste verdedigers
"Bij Haifa zijn er echter ook problemen en twijfels. Kapitein Yaniv Katan is geblesseerd en de twee centrale verdedigers zijn er ook niet bij. Ze moeten het doen met jongeling Sari Falach. Voor hem zal het pas zijn tweede optreden in de hoofdmacht van de club zijn. De andere centrale verdediger wordt waarschijnlijk Itzik Cohen en die heeft pas negen dagen geleden getekend bij de club."

Lewinthal hangt een beeld op van een niet al te zelfzeker Maccabi. "Haifa deed het nog niet goed in zijn wedstrijden dit seizoen. Tegen Maribor hebben ze geluk gehad. Het vertrek van Lior Refaelov heeft echt een wonde geslagen, want hij was de ster van het team. Zijn vervanger, Eyal Golasa, kan de verwachtingen momenteel niet inlossen. In de aanval lopen wel een paar gevaarlijke jongens rond zoals Vered, Dvalisvili, Yampolski en Amashe."

Genk was één van de teams die de Israeliërs wilden vermijden. "Maccabi wou twee teams vermijden: Genk en Wisla Krakow", bevestigt Lewinthal. "Ze beweren dat ze de zwaarste kaart trokken, maar zoeken ook geen excuses. Veel van de supporters zijn echter ontgoocheld en heel pessimistisch."

Barda: middelmaat in Israël
Met Elyaniv Barda heeft Genk wel een speler in huis die heel wat informatie over de club kan geven. Hij speelde er immers twee jaar. "Dat is een interessant geval. In Israel is Barda niet echt gekend zoals in België. Hij speelde twee jaar voor Haifa, maar was hier nooit een echte ster of een groot talent. Hij was een invaller en niemand die hem ooit bij de nationale ploeg zag. Toen hij naar Hapoel Tel Aviv verhuisde ging het allemaal wat beter. Toch was hij nooit die echte goalgetter. Hij was geen grote spits en werd gezien als een gemiddelde aanvaller."

"Zijn succes bij Genk heeft veel mensen verrast en dat hij het bij de nationale ploeg ook goed doet wordt hier ook met argusogen bekeken. Pessimisten beweren dat Barda het goed doet bij Genk omdat de Jupiler League niet van het hoogste niveau is. Haifa is niet bang voor Barda, maar ze weten wel dat hij de beste scout van de club zal zijn voor deze match."

Israëliërs haten stadion Haifa
Volgens Lewinthal moet Genk niet vrezen voor hete standjes in het stadion. Normaal gezien speelt Maccabi Haifa zijn thuiswedstrijden in het Kiryat Eliezer Stadium, maar Europees voldoet die voetbaltempel niet aan de normen. "Het Ramat Gan Stadium is een ramp voor een voetbalwedstrijd. Iedere Israëliër haat dit stadion omdat het publiek ver van het terrein zit en de sfeer er ondermaats is. Haifa verwacht veel volk: 20-23.000 maar er kan wel 45.000 man zitten. Meestal wordt het kalm in het stadion na een vurige beginfase."

Er zijn enkele spelers die Genk speciaal in het oog moet houden. "Eyal Golasa is de vervanger van Refaelov, maar draait nog niet zoals het moet. Idan Vered is een goede flankspeler met veel talent. De Georgische spits Vladimir Dvalishvili lijkt niet indrukwekkend, maar is altijd gevaarlijk en kan afwerken. En als Dele Yampolski van de bank komt, moet je ook altijd oppassen", besluit Lewinthal.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties