Interview Tim Matthys: "Ik verdien mijn plaats in eerste klasse"

Tomas Taecke
| 4 reacties
Tim Matthys: "Ik verdien mijn plaats in eerste klasse"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De 27-jarige Tim Matthys dartelt opnieuw over de eersteklassevelden. Na een Griekse tussenstop loodste de ex-Zulte Waregem-speler in twee jaar tijd SK Lierse en zijn huidige club RAEC Bergen naar de hoogste afdeling. De rechtsbuiten is vastberaden om zich opnieuw in de kijker te spelen.

Promovendus RAEC Bergen schoot stevig uit de startblokken. De Draken openden met twee knappe puntendelingen en wonnen zaterdag in eigen huis van STVV. De degradatiekandidaat bij uitstek ondermijnt alle voorspellingen en trekt zaterdag vol vertrouwen naar Anderlecht. Onze redactie sprak met één van de sterkhouders van de Henegouwse ploeg. Tim Matthys overwon samen met zijn club het vagevuur van tweede klasse en bejubelt de ongeslagen status als geen ander.

"Wat we binnenskamers hoopten, is realiteit geworden", opent een glunderende Matthys. "Het punt tegen Standard heeft ons goed gedaan. Toen we ook na de match op Cercle zonder lege handen thuiskwamen, zat het meteen goed in de groep. De overwinning tegen STVV was een gevolg van het vertrouwen dat stilaan in de ploeg aan het sluipen is", verklaart de buitenspeler.

Dat Bergen afgeschreven werd als degradatiekandidaat vindt Matthys normaal. "Als je de competitie bekijkt met zestien sterke ploegen, is het logisch dat men in de richting van de stijgers uit tweede klasse kijkt", relativeert de Gentenaar. "De verschillen zijn echter miniem, de speculaties motiveren ons nog meer om het tegendeel te bewijzen. Bergen kan dit seizoen verrassen, toch blijven de doelstellingen bescheiden. In het eerste seizoen willen we het behoud verzekeren. Als dat lukt kan de club opnieuw gaan investeren en kunnen de ambities vervolgens ook bijgesteld worden", aldus een nuchtere Matthys.

In de laatste wedstrijd tegen STVV bleek meteen dat Bergen met Jérémy Perbet een goaltjesdief wist binnen te halen: "Ik was dolgelukkig toen ik vernam dat de transfersoap eindelijk was afgerond en Jérémy weer naast mij in de kleedkamer zat," lacht Matthys. "Vorig seizoen scoorde hij 22 goals in 21 wedstrijden, dat zegt genoeg. Ik weet perfect hoe hij loopt en waar hij de bal wil krijgen, niet toevallig was ikzelf goed voor 20 assists vorig seizoen", analyseert de rechtervleugel.

Ook met coach Dennis Van Wijck kan Matthys het perfect vinden. "Met de trainer kan ik uitstekend samenwerken", legt hij uit. "Dennis verwacht elke dag opnieuw inzet en overgave. Wie dat niet kan opbrengen heeft al snel een probleem met hem. Van Wijck heeft een mooi palmares als speler en trainer en probeert die ervaringen elke dag met ons te delen. Hij is streng en veeleisend, maar wel de juiste man om deze spelersgroep te begeleiden", vervolgt de Oost-Vlaming.

Bergen is naast Standard de enige Waalse club die vandaag overblijft in eerste klasse. Toch wordt voetbal volgens Matthys in Wallonnië niet met uitsterven bedreigd: "Onze club leeft hier enorm, benadrukt de aanvaller. "Bij de promotie stond de markt bomvol. Het onthaal was ongelooflijk en ook Bergen is echt een vurige stede", verwijst Matthys naar het Luikse Standard. "Wanneer we vorig seizoen na een nederlaag tegen buur Boussu Dour straftraining kregen, daagden de fans in grote getale op. Bij het zien van hun gevoelens en woede, besefte ik dat de mensen hier waken over hun fierheid.
Op dit moment zijn de supporters enorm trots dat wij naast de Rouches de enige Waalse vertegenwoordiger zijn. Alles is hier trouwens aanwezig om op termijn een stabiele eersteklasser te worden", besluit Matthys optimistisch.

"Zulte Waregem probeerde mij bij Roeselare of KV Oostende te stallen, ik zat in zak en as"

De carrière van de rechtsbenige aanvaller kende zijn hoogtes en laagtes. Vandaag is Tim Matthys zeer gemotiveerd om te demonstreren dat hij zijn plaats in eerste klasse waard is. "Ik was zeer opgelucht toen ik als eerste van de spelerskern een tweejarig contract mocht ondertekenen. De Gouden Schoen zal ik nooit moeten ophalen, maar ik verdien zeker m'n basisplaats in de hoogste afdeling. De statistieken spreken ook voor zich. Anderzijds hebben twee jaar tweedeklassevoetbal mij doen nadenken en kan ik m'n tweede periode op het hoogste toneel met meer kennis en ervaring aanvatten. Twee keer een promotie vieren in evenveel jaar tijd is trouwens ook fantastisch", weet ook Tim Matthys.

Matthys debuteerde voor AA Gent met een hattrick, maar belandde nadien op de bank. Zulte Waregem leende de rechtspoot alvorens hem te contracteren. Onder Francky Dury was Matthys één van de smaakmakers aan de Gaverbeek. In de bekerfinale tegen Moeskroen maakte hij het winnende doelpunt en ook Europees droeg hij zijn steentje bij. Na drie en een half jaar ging Matthys in op het verzoek van Emilio Ferrera om voor zijn Griekse club Panthrakikos te gaan spelen. "Zowel het financiële aspect als het avontuur spraken mij enorm aan", verklaart de Gentenaar zijn overstap. "Mijn vrouw en ik voelden ons echt thuis in Griekenland. Ik speelde alle wedstrijden, ook tegen AEK, Olympiakos en Panathinaikos. Na de wedstrijd tegen Olympiakos was ik zelf even 'hot'. Hun coach Ernesto Valverde was onder de indruk van mijn wedstrijd en stak dat niet onder stoelen of banken op de persconferentie. De Griekse pers zag er meteen een transfer in", aldus een fiere Tim Matthys.  

"Toen ik Zulte Waregem verliet dachten velen dat ik problemen had met Dury. Klinkklare onzin. We wensten elkaar veel geluk, de supporters gaven mij een prachtig afscheid, kortom Zulte Waregem en Matthys gingen netjes uit elkaar. Pas toen de Griekse club mij definitief wou inlijven en SVZW de optie na drie maanden moest lichtten, begonnen de problemen. Ferrera vertrok naar een andere Griekse club (Panionios) en zijn Roemeense vervanger kon geen vrede nemen met mijn loonlast. De onderhandelingen bleven aanslepen en voor ik het besefte zat ik begin augustus zonder club", betreurt Matthys. "Gelukkig kon ik bij Lierse in tweede klasse terecht, alle eersteklassers hadden op dat tijdstip hun huiswerk immers al af. Na het kampioenenjaar begonnen de problemen opnieuw. Als eigendom van SVZW was ik te duur en opnieuw sprong een mooie transfer af.
Het afscheid aan Lier viel mij ontzettend zwaar. Ik had er een fantastische periode en wilde als speler absoluut genieten van het eersteklassevoetbal dat we afgedwongen hadden. Lierse koos uiteindelijk Douala boven mij. Die jongen speelde één wedstrijd en trainde de rest van het jaar apart, vraag me niet wie daarvoor verantwoordelijk is geweest. Zulte Waregem probeerde mij bij KV Oostende of Roeselare te stallen, ik zat in zak en as. Zo zie je hoe snel het in de voetbalwereld kan gaan. Ik kwam gelukkig tot een akkoord met Bergen en besloot mijn contract te ontbinden opdat ik een vrije speler zou zijn.
Enkel op bestuurlijk niveau was mijn vertrek aan de Gaverbeek pijnlijk, toch kan ik er nog iedereen recht in de ogen kijken. Sinds mijn vertrek naar Griekenland ben ik er niet meer geweest, juist daarom zal het dit seizoen een hartelijk weerzien zijn", blikt Tim Matthys vooruit naar het treffen tussen Bergen en Zulte Waregem. Ook de confrontatie met Lierse staat met stip genoteerd: "In Lier kwam ik met iedereen overeen. De supporters, trainers Van Meir en Janssens, de materiaalman, kortom iedereen. Zelfs nu krijg ik nog veel berichtjes met gelukwensen voor mijn wedstrijden bij Bergen", wordt de voormalige Pallieter een beetje emotioneel.

Ver vooruitblikken of wilde uitspraken doen durft Tim Matthys niet meer: "Na alles wat ik meemaakte kijk ik niet verder dan één seizoen. Deze competitie wil ik vooral tonen dat Tim Matthys nog steeds de oude is en dat hij eigelijk niet is weggeweest. De honger is op dit moment enorm groot. Het enige waar ik van droom is 200 wedstrijden te spelen op het hoogste niveau. Op dit moment heb ik er 132 achter de kiezen, hopelijk komen er nog heel veel bij", eindigt Matthys toch ambitieus.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 13:30 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties