Extremisten beklimmen FIFA-gebouw voor klaproos

Melissa Maes
| 4 reacties
Extremisten beklimmen FIFA-gebouw voor klaproos
Foto: © SC

Twee extreemrechtse leden van ‘English Defense League’ zijn woensdag op het dak van het FIFA-gebouw in Zürich geklommen. Ze protesteren tegen de beslissing van de Wereldvoetbalbond dat het Engelse elftal zaterdag niet mag spelen met een klaproos op het shirt.

Zaterdag speelt Engeland een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje. Omdat het zondag ‘Remembrance Sunday’ (oorlogsslachtoffers worden herdacht, n.v.d.r.) is, had Brits minister van Sport Hugh Robertson de FIFA gevraagd om af te wijken van de regels en de klaprozen op de shirts toe te staan.

Die klaproos is het nationale symbool voor de dodenherdenking, maar de FIFA houdt het been stijf. “Dit zou de deuren openen voor allerlei initiatieven die de neutraliteit van het voetbal kunnen schaden.”

De Engelsen en Welshmen zullen de klaproos wel tijdens de opwarming mogen dragen en krijgen een minuut stilte voor aanvang van de wedstrijd. In de Engelse competitie mag de klaproos wel op het shirt.

Update: Er is dan toch een compromis gevonden: de spelers mogen wél een klaproos dragen op een zwarte rouwband. De toegeving van de FIFA kwam er na druk van onder meer de Engelse premier David Cameron en Prins William.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties