Interview "Genk-fans zijn welkom in mijn museum"

Fabian Morren
| 6 reacties
"Genk-fans zijn welkom in mijn museum"
Foto: © SC

"Manolo y su bombo", "Sherlock en zijn pijp", "Mick Jagger en zijn tong", sommige mensen zijn voor de eeuwigheid verbonden met hun imago. Manolo is een wereldwijde legende en reist al jaren mee met de Spaanse selectie in hetzelfde vliegtuig.

Manuel Gonzalez in Valencia

Hij is de bekendste en grootste ambassadeur van de Spaanse voetbalselectie en bij uitbreiding van het spaanse land. Hij is ook een bareigenaar op 15 meter van Mestalla. Achter het standbeeld voor het  75-jarig jubileum van de "Fundacion Valencia" is de "Bar de Manolo, el del Bombo". (vertaald: de bar van Manolo, die met zijn trommel)

Voor en na de match Valencia - Real Madrid proberen we de man te interviewen. Niet evident in een vol café, maar wat vooral opvalt, is de vriendelijkheid dat deze man uitstraalt. Iedere twee minuten gaat de bekende Spaanse supporter weeral eens op de foto met een van zijn klanten. Alles volgens een bepaald ritueel. De klant bestelt een pintje, drinkt zich een beetje moed in en vraagt dan een foto. Manolo neemt zijn klanten even mee achter de toog, zoekt zijn gorra gaat op de foto, en geeft de klant een bonusfoto mee. Hij neemt de replica van de wereldbeker uit een glazen vitrinekastje en poseert meer dan gewillig met de klanten.

Genk-fans
De Genkse fans zijn alvast meer dan welkom in zijn café "Tuurlijk! Heb met Belgen altijd goede herinneringen. Ik kan namelijk snel hun sympathie winnen. Ik herinner ze er steeds aan de Mundial in Mexico toen ze Spanje uitschakelde. Ik heet ze van harte welkom in mijn museum. Met plezier zal ik ook met hen op de foto gaan." Ondertussen worden we weer onderbroken, deze keer door de typische Japanse toerist, gekenmerkt door van kop tot teen uitgedost te lopen in de kleuren van het lokale team en herkenbaar aan het fototoestel rond de hals.

Manolo's bar ademt voetbal, voetbalsfeer en vriendschap uit. Hij is een man die zich uitgesproken tegen geweld verzet. Toen in de jaren '80 het hooliganisme hoogtij vierde, nam hij steenvast een andere bombo mee met de slogan : "Deporte si, violencia NO " (sport ja, geweld NEEN). Dit is dan ook een stelregel in zijn bar. Geen gezangen, geen anti-geroep. Hij legde eigenhandig het zwijgen op aan een aantal Valencia-supporters toen voor de match enkele Real-toeristen de bar binnenstapten.

4 jaar monogaam!
Vroeger was Manolo ook een gekende fan van Valencia. Sinds vier jaar zet hij er geen voet meer binnen. "Na onenigheid met het Valencia-bestuur besloot ik niet meer te gaan zien. Ik volg nu enkel de Spaanse Selectie. Dat is ook beter voor mij. Zo ben ik enkel fan van de Selecion en zijn dus alle fans van alle ploegen hier welkom en word ik ook aanvaard door alle supporters." Manolo heeft meer dan 400 matchen van de Spaanse selectie live gezien. Maakte 8 WK en 6 EK's mee. Hij was er ook bij in Zuid-Afrika, waar hij een van de weinigen was die de echte beker mocht vasthouden.

Valencia leeft weer
"Tot 3 weken geleden had Valencia alle hoop op plaatsing in de Champions League opgegeven. Maar na de overwinning tegen Leverkussen en ook het betere vormpeil van de laatste weken is het geloof in de kwalificatie voor de achtste finales dan ook teruggekomen. De match tegen Real Madrid zal de ploeg vertrouwen geven. De ploeg en de supporters geloven er weer in. Ik verwacht zelf een 2-1 overwinning voor Valencia woensdag."

En weer was hij weg voor het bekende fotoshoot-ritueel. Deze man moet echt wel een van de meest gefotografeerde personen ter wereld zijn...

Voetbalkrant.com kan de Genk-fans een bezoek aan Manolo's bar absoluut aanraden. Deze man is een icoon en werkt ongelooflijk vriendelijk (fotos en handtekeningen weg te geven dus...) in zijn bar. De muren zijn een trip door de geschiedenis van de WK en EK's. Zijn "welkom in mijn museum" is mischien een beetje bombastisch, maar het is inderdaad wel een klein voetbalmuseum van iemand die enorm van het spelletje houdt. Je vindt deze bar aan Mestalla zelf op 150 meter van de inkom voor de Genk-fans.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties