Analyse Zulte Waregem: Dury als redder in nood

Fabian Morren
| 3 reacties
Zulte Waregem: Dury als redder in nood
Foto: © SC

Volg Zulte Waregem nu via WhatsApp!

Onze redactie analyseert tussen 28 december en 4 januari iedere dag twee clubs. We beginnen bij onze nummer zestien en eindigen bij de club waarvan wij denken dat als eerste eindigt. Geert De Vlieger is hierbij onze vaste analist.

Door Tomas Taecke

Verwachtingen:
Voor dit seizoen waren de verwachtingen aan de Gaverbeek torenhoog. De nieuwe sterke man Patrick Decuyper wil het budget de komende jaren verdriedubbelen en hoopt daarmee binnen afzienbare tijd mee te strijden om de landstitel. Maar liefst tien spelers werden uit alle Europese uithoeken ingelijfd en van doorwinterende Essevee-spelers als Van Nieuwenhuyse en Meert werd afstand gedaan. 
Zulte Waregem mikte bij de start van dit seizoen op een plaats in Play-off 1 en wilde ook financieel grote sprongen maken. 

Hoe het ging:
De realiteit na negentien speeldagen is confronterend voor Essevee. De West-Vlamingen staan veertiende met slechts 15 punten en drie lengtes voorsprong op hekkensluiter STVV. Maazou is ondertussen de laan uitgestuurd en ook Habibou mocht zijn biezen pakken. Thuis won Essevee enkel van OHL en Kortrijk, op verplaatsing kon het dit seizoen nog niet juichen. 

Zulte Waregem is dit seizoen de verrassing in negatieve zin. Essevee bleef de eerste vier wedstrijden ongeslagen, met knappe gelijke spelen tegen Club Brugge en Racing Genk. Nadien ging het gestaag bergaf. De drie op 33 voor de winterstop zorgt ervoor dat Essevee zich nu echt zorgen moet maken. 

Conclusie:
Vooral op het middenveld stuurde ex-trainer Darije Kalezic wekelijks andere pionnen het veld in. Matton, Delaplace, Sivakov, Skulason, Sterckx, Trajkovski, Serwy en zelfs verdediger Maréval maakten week na week al dan niet deel uit van een voortdurend gewijzigde formatie, nooit stuurde Kalezic zijn team meer dan twee weken na elkaar in dezelfde compositie de wei in. 


Het onophoudelijke gesleutel zorgde ervoor dat er binnen de Waregemse rangen weinig of geen automatismen of herkenbaarheid is, met eindeloos puntenverlies als gevolg. Essevee scoorde elf wedstrijden op rij niet meer dan één goal en gaf meerdere keren een voorsprong uit handen. Kalezic werd uiteindelijk aan de deur gezet. Het lot van Zulte Waregem ligt nu in de vertrouwde handen van Francky Dury. Hij kent het huis vanbinnen en vanbuiten.

De kijk van Geert De Vlieger:
"Het probleem lag zeker niet bij Kalezic. Ze waren goed aan het seizoen begonnen, maar werden gaandeweg met pech bedeeld. Zo is Zulte Waregem in een negatieve spiraal terechtgekomen."

Onze prognose was: 9e
Onze prognose is nu: 12e

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties