Tsjechië beslist match al na 5 minuten

De Tsjechen startten furieus en stonden na 5 minuten al met 0-2 op voorsprong. Van de sterke Griekse defensie was weinig te merken. In de tweede helft werd het wel nog warm voor de Tsjechen. Gekas strafte een misverstand tussen Cech en Sivok af, maar dichter kwamen ze niet meer.

Bart Vandenbussche in Wroclaw

Tsjechië stond met de rug tegen de muur, want bij verlies zouden ze het eerste land worden dat uitgeschakeld werd op dit EK. De spelers waren zich duidelijk doordrongen van dit feit, want er werd een furieuze start genomen. Na vijf minuten stond het al 0-2. De Grieken waren amper warmgedraaid of Hübschmann stuurde Jiracek al door de kaas met gaten die een defensie moest voorstellen. Alleen voor Chalkias schoof hij het leer onder de doelman door in doel. De Europees kampioen van 2004 was amper van zijn verbazing bekomen of het stond al 0-2, want de hoog opgerukte linksback Gebre Selassie haalde de achterlijn en legde terug tot bij Pilar die tussen twee Griekse verdedigers door de bal toch nog over de lijn kreeg.

Tsjechië liet het tempo zakken, maar profiteren konden de Grieken niet. Net voor rust kwam Tsjechië wel goed weg toen een kopbaldoelpunt van Fotakis werd afgekeurd voor buitenspel. Heel nipt, maar correct bleek achteraf in de herhaling.

De tweede helft begon op dezelfde manier als de eerste. Al na 1 minuut een grote kans voor Tsjechië, maar Baros kreeg de bal niet genoeg onder controle. Toen even later de ingevallen Gekas de bal na een misverstand tussen Cech en Sivok simpel in het mandje kon leggen, werd het plots opnieuw spannend. De Grieken verhoogden de druk en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Ze voetbalden nog enkele kansjes bij elkaar, maar scoren lukte niet meer. Daardoor blijft de finale in 2004 de laatste overwinning voor Griekenland op een EK.