Historie pleit voor Frankrijk: Spanje kon zes keer niet winnen

Tomas Taecke
| 2 reacties
Historie pleit voor Frankrijk: Spanje kon zes keer niet winnen
Foto: © SC

Wanneer Spanje morgen de strijd aanbindt met Frankrijk, spreken de statistieken alvast niet in het voordeel van La Roja. In de zes duels met inzet moest Frankrijk nooit het onderspit delven.

Tomas Taecke in Donetsk

Spanje moet morgen afrekenen met een opvallende statistiek wanneer het om 20.45u in Donetsk Frankrijk in de ogen kijkt. De Spanjaarden konden nog nooit winnen van de Fransen op een kampioenschap. Frankrijk was bovendien het laatste team dat Spanje op een kampioenschap kon uitschakelen (WK, 2006).

In die bewuste wedstrijd namen de Fransen in de achtste finales afstand van Italië. Aangevoerd door een fantastische Zidane, die later in zijn afscheidswedstrijd na een kopstoot tegen Materazzi uitgesloten werd, won Frankrijk met 3-1.

Een andere confrontatie die een belletje moet doen rinkelen is de kwartfinale in Brugge tijdens Euro 2000. Raul miste een levensbelangrijke strafschop waardoor Frankrijk na 2-1-winst naar de halve eindstrijd mocht. Later wonnen de Fransen het toernooi in Rotterdam tegen Italië. Bondscoach Laurent Blanc maakte toen deel uit van de Franse kampioenenploeg.

Verder won Frankrijk beide kwalificatiematchen voor Euro '92 en deelden de ploegen de punten tijdens Euro '96 in Leeds. In 1984 kroonde Frankrijk zich in Parijs Europees kampioen tegen Spanje (2-0).

Laurent Blanc is zich bewust van deze statistiek, maar wil er verder weinig aandacht aan schenken. "Het is een statistiek als een ander", legde hij uit op de persconferentie voorafgaand aan de partij. "Ondertussen is er veel veranderd; zowel in het Franse als in het Spaanse kamp. Maar we nemen die cijfers mee, want zoveel statistieken spreken er niet in ons voordeel. Hopelijk kan deze nog enkele dagen langer in stand gehouden worden", lacht de Franse bondscoach.

Bekijk hier nogmaals de beelden van de historische partij in het Jan Breydelstadion.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties