Interview Dury: "Lokeren heeft ploeg voor PO1"

Tomas Taecke
| 14 reacties
Dury: "Lokeren heeft ploeg voor PO1"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Francky Dury bereidt zich na de interlandbreak voor op de belangrijke thuiswedstrijd tegen Sporting Lokeren. De coach van Zulte Waregem laakt ondertussen het feit dat jeugdinternational Junior Malanda drie wedstrijden op vijf dagen tijd achter de kiezen heeft.

Tomas Taecke in Waregem

Vooraleer Francky Dury in een gesprek met Voetbalkrant.com Sporting Lokeren onder de loep neemt, maakt hij eerst het medische bulletin op. Hoewel hij zonder kleerscheuren uit Albanië terugkeerde, betreurt de Essevee-coach dat zijn youngster Junior Malanda drie volledige wedstrijden op vijf dagen tijd moest afhaspelen. Malanda stond zowel tegen Wit-Rusland, Albanië als Italië telkens 90 minuten aan de zijde van Bjorn Engels (Club Brugge) centraal achterin.

"Ik had coach Van Geersom (U19) een voorstel gedaan", legt Dury uit. "Ik had geopperd om Malanda enkel tegen Wit-Rusland en Albanië te laten opdraven, maar toen de partij tegen de Albanezen verloren ging, moest mijn speler ook tegen Italië aan de bak. Bijgevolg komt hij terug na drie volle wedstrijden in één week tijd en krijgt hij straks sowieso een weerslag".

"Vooral omdat ik mijn jonge speler wil beschermen, betreur ik dat mijn verzoek niet werd ingewilligd. Verder wil ik daar weinig aandacht aan schenken opdat de speler in kwestie buiten schot zou blijven. Ik begrijp wel niet waarom zij niet meer spelers meenemen. Bij mij staat het individu altijd centraal. Wij zijn fier dat we jonge internationals afleveren, maar als zij straks in november geblesseerd zijn hebben we daar niets aan", aldus Dury die eerder als technisch directeur bij de KBVB aan de slag was.

Zulte Waregem kijkt zaterdag - met Junior Malanda - Sporting Lokeren in de ogen. Vorig seizoen eindigden de competitieduels onbeslist en draaiden de onderlinge duels in PO2 ook telkens uit op een remise. Het wordt een hardbevochten duel beseft ook Francky Dury.

"Lokeren heeft een heel goeie ploeg, punt. Ze zijn sterker dan pakweg Cercle, sterker dan Mons. Lokeren komt absoluut in aanmerking voor PO1. Ze missen de Ceulaer en zijn misschien verzwakt, maar ik wil me daar absoluut niet op blindstaren. Wij maken progressie en treffen hen op een goed moment. Er zijn weinig of geen geblesseerden, iedereen is gelukkig en dat moeten we vertalen naar de wedstrijden. Ik verwacht mij aan een heel moeilijke match, maar we spelen thuis en met vertrouwen: dat moeten we zaterdagavond om 20 uur ook uitstralen".

Essevee prijkt na tien speeldagen op de tweede plaats in het klassement. Een beetje onverhoopt en zeker niet navenant de ambities die voor dit seizoen wereldkundig gemaakt werden. Toch wil Francky Dury zich nog niet bezighouden met de elitaire nacompetitie, die pas over twintig speeldagen van start gaat.

"Wanneer we op vijf matchen van het einde van de reguliere competitie in de top zes staan, dan pas zal ik zeggen dat we voor PO1 gaan. Er zijn nu teveel ploegen die dit ambiëren en de weg is nog te lang. Lokeren, Mechelen, KV Kortrijk, maar ook Standard: zij willen allemaal in PO1 terecht komen. Maar onze start is in ieder geval top. We hoeven niet naar beneden te kijken en zijn mee. Die tweede plaats is een motivatie om nog beter te doen. Niet in het klassement, maar we moeten nog meer maturiteit uitstralen".

Eén van de poulains van Francky Dury, die momenteel opnieuw hoge toppen scheert, is Habib Habibou. De Franse aanvaller stond na veel blessureleed op uit het niets en rijgt de doelpunten op dit moment vlotjes aaneen.

"Habib komt van heel ver terug na een lange blessure en revalidatie. Hij moest revalideren tijdens de vakantieperiode, wat heel zwaar is. Op dit moment is hij een enorme surplus voor deze groep. Na zijn hattrick op het Lisp had hij tijdens de week wat last en kon hij tegen Cercle niet voluit gaan. Terwijl hij daar vroeger altijd de focus verloor, was hij nu heel geconcentreerd. Hij beschikt nu over een goeie wedstrijdinstelling, wat vroeger vaak niet het geval was. Ik heb een heel correcte en goeie relatie met Habib, hij weet perfect wat ik van hem verwacht", aldus Francky Dury.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties