Analyse Kan Cercle in 2013 het tij keren?

Kan Cercle in 2013 het tij keren?
Foto: © SC

Cercle Brugge zal dringend de punten moeten beginnen binnenrijven als het dit seizoen play-off III nog wil vermijden. Ze gaan de winterstop in met een achterstand van vier punten op Beerschot en Lierse.

Verkoop Vetokele

Een deel van het probleem waar Cercle mee geconfronteerd wordt is mogelijk te wijten aan een slecht transferbeleid. Rudy zou enkele miljoenen moeten hebben opgeleverd, maar zijn transfer sprong af. Uiteindelijk moesten ze dan wel toptalent Vetokele verkopen aan Kopenhagen, ook al had hij vorig jaar al getoond Cercle ook in moeilijke momenten te kunnen verlossen.

Met Gudjohnsen heeft de vereniging nu terug een speler van wereldklasse in de rangen, maar alleen kan hij ook niet alles. Zolang er achteraan te weinig scherpte is, levert een doelpunt niet noodzakelijk punten op. De ploeg kon dit jaar in de competitie nog maar 1 keer de nul houden.

Bob Peeters & Foeke Booy

Cercle Brugge speelt globaal genomen niet eens zo slecht. Op de openingsspeeldag leken ze met een 3-3 gelijkspel in Genk terug op weg om er een mooi seizoen van te maken, maar daarna viel de machine volledig stil. Bob Peeters was vorig jaar nog de held toen de vereniging zelfs even op kop stond in het klassement, nu werd hij de schlemiel. Zijn ontslag stond al na een speeldag of zes in de sterren geschreven en kwam er uiteindelijk na twaalf speeldagen.

Onder opvolger Foeke Booy was er een kleine opflakkering, maar uiteindelijk blijft de ploeg te makkelijk punten weg te geven. Het 2-2 gelijkspel tegen Waasland-Beveren was daarvoor exemplarisch, maar ook in andere matchen zat er soms meer in. Daardoor is het nu in 2013 alle hens aan dek voor Cercle Brugge.

De kortste weg naar Europa

Is er ook een positief punt aan het seizoen van Cercle Brugge tot op heden? Ja, het bekeravontuur. De winst in de beker in de Brugse derby heeft even voor een vertrouwensboost gezorgd en maakte dat Cercle de kwartfinales bereikte. Daarin kan het in januari zich voorbij Oostende knokken en daarna zelfs nog dromen van de bekerfinale als het ook voorbij Sint-Truiden of Kortrijk raakt. Een tweedeklasser in Europa? Alles is mogelijk in België.

De mening van Tom Boudeweel: “Gebrek aan kwaliteit bij Cercle”

"Ik zal niemand verbazen als ik zeg dat ik Cercle Brugge daar niet verwacht had. Het geeft nog maar eens aan dat je in het begin mee moet zijn. Cercle had de voorbije jaren altijd een goede start: paar keer winnen of gelijkspelen en dan mag je al eens verliezen, of zelfs een paar keer op rij. De laatste jaren konden ze altijd rustig voetballen. Maar eens je daar beneden staat, kom je in een situatie waarin alles begint tegen te steken: een domme goal, een rode kaart, geblesseerde spelers. In het begin zeg je dat het wel zal keren, maar elke week is daar die druk om te winnen. Het is ook een gebrek aan kwaliteit. Je hebt veel spelers die middenmoters zijn die niet met die situatie omkunnen. Ik zie Cercle het dus heel moeilijk krijgen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties